Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσουν μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη έχει «κατά κάποιο τρόπο» συμφωνήσει με τους όρους. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του όσον αφορά τη δυνατότητα να αποφευχθούν στρατιωτικά πλήγματα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις - δηλώσεις που προκάλεσαν πτώση των τιμών του πετρελαίου.
«Δεν θα δημιουργήσουμε πυρηνική σκόνη στο Ιράν», δήλωσε από το Κατάρ, κατά την περιοδεία του στον Κόλπο. «Είμαστε σε μια πολύ σοβαρή διαπραγμάτευση με το Ιράν για μακροπρόθεσμη ειρήνη. Πιστεύω πως πλησιάζουμε στη σύναψη μιας συμφωνίας», πρόσθεσε.
Μπορεί να πάει αύριο στην Κωνσταντινούπολη
Επίσης, δήλωσε πως ότι ενδέχεται να μεταβεί αύριο στην Κωνσταντινούπολη, αν οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα, σημειώσουν πρόοδο. «Ξέρετε, αν γίνει κάτι, θα πάω την Παρασκευή», επεσήμανε ο Τραμπ από το Κατάρ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στις χώρες του Κόλπου.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει «να πάρουν» τη Γάζα και να την κάνουν μια «ζώνη ελευθερίας»
Στο θέμα της Γάζας, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να πάρουν την περιοχή, η οποία έχει καταστραφεί από 19 μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, και να την κάνουν μια «ζώνη ελευθερίας». «Έχω ιδέες για τη Γάζα που πιστεύω ότι είναι πολύ καλές, να την κάνω μια ζώνη ελευθερίας, να εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και να την κάνουν ακριβώς μια ζώνη ελευθερίας», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κατάρ. «Πιστεύω ότι θα ήμουν υπερήφανος να την είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, να την έπαιρναν και να την έκαναν μια ζώνη ελευθερίας», πρόσθεσε.
Η περιοδεία στον Κόλπο μπορεί να αποφέρει έως 4 τρισ. δολάρια
Μάλιστα, κκατά τη διάρκεια συνάντησής του με επικεφαλής επιχειρήσεων στη Ντόχα, ότι η περιοδεία του στον Κόλπο μπορεί να αποφέρει έως 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια. «Είναι μια ιστορική περιοδεία. Ποτέ δεν υπήρξε περιοδεία που να μπόρεσε να αποφέρει συνολικά 3.500 ως 4.000 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις τέσσερις ή πέντε ημέρες», υποστήριξε.
Στην ίδια συνάντηση, ο Τραμπ δήλωσε ακόμα πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την ενδεχόμενη ανάπτυξη ενός δικινητήριου πολεμικού αεροπλάνου που θα γίνει γνωστό ως το F-55, καθώς και μια αναβάθμιση του F-22 Raptor της Lockheed Martin. Μεταξύ των επικεφαλής επιχειρήσεων, στους οποίους απευθύνθηκε σήμερα ο Τραμπ στη Ντόχα, ήταν οι επικεφαλής της Boeing και της GE Aerospace. Χθες, Τετάρτη, είχε ανακοινώσει σειρά επιχειρηματικών συμφωνιών, μεταξύ των οποίων μια παραγγελία από το Κατάρ για 160 εμπορικά αεροπλάνα της Boeing.
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης σήμερα ότι η Ουάσινγκτον μπορεί «να επαναλάβει την επίθεση» σε περίπτωση που επιτεθούν οι Χούθι της Υεμένης. Μια κατάπαυση του πυρός έβαλε τέλος στις 6 Μαΐου σε εβδομάδες αμερικανικών βομβαρδισμών. «Διαπραγματευόμαστε με τους Χούθι και πιστεύω πως είναι μια επιτυχία, όμως μια επίθεση μπορεί να συμβεί αύριο και σε αυτή την περίπτωση θα επαναλάβουμε την επίθεση», δήλωσε ο Τραμπ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ