Σύνοδος Κορυφής: Υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας ΕΕ – Κιέβου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής: Υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας ΕΕ – Κιέβου
Την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ, χαιρέτισε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη Σύνοδο Κορυφής, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική απόφαση».

Την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ, χαιρέτισε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη Σύνοδο Κορυφής, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική απόφαση».

Σε κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Β. Ζελέσκι ευχαρίστησε τους ευρωπαίους ηγέτες γι' αυτή την ιστορική απόφαση. «Περιμέναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα… βλέπουμε αυτό το ισχυρό ιστορικό βήμα προς τα εμπρός και ευχαριστούμε για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματέυσεων… είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς στην Ουκρανία, πιστέψτε με», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε επίσης ότι τώρα «πρέπει να εργαστούμε για τα επόμενα βήματα», ζητώντας περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και συγκεκριμένα αεράμυνα και πυρομαχικά που «χρειάζονται επειγόντως στο πεδίο της μάχης».

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε σήμερα συμφωνία ασφαλείας, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ένα βήμα προς την «ειρήνη και την ευημερία» στην ήπειρο.

«Κάθε βήμα που γίνεται μας φέρνει πιο κοντά στον ιστορικό στόχο μας για ειρήνη και ευημερία στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Έχουμε την ευκαιρία να υπογράψουμε μια πρόσθετη διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματέυσεων, ο Σ. Μισέλ, δήλωσε: «Πριν από λίγες μέρες ξεκινήσαμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα και δείχνει την προσωπική σας αποφασιστικότητα και την ηγεσία σας. Δείχνει επίσης την πολιτική βούληση του λαού της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι εξαιρετικά σημαντικές».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε τη σημασία να παρασχεθεί μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία. «Αποφασίσαμε να στοχεύσουμε τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, ειδικά τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία. Έχουμε λάβει σημαντικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, η πρώτη εκταμίευση θα είναι συγκεκριμένη και αποτελεσματική. Εργαζόμαστε επίσης με τους εταίρους της G7 για να προσφέρουμε ένα επιπλέον πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ο Σ. Μισέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Στο ουκρανικό μέτωπο 10.000 μετανάστες που έλαβαν την ρωσική ιθαγένεια

Βεβαιότητα Ζελένσκι πως η νέα γαλλική κυβέρνηση θα διατηρήσει την υποστήριξη στην Ουκρανία

Κίνα: Εκτός Κομμουνιστικού Κόμματος ο πρώην ΥΠΑΜ Λι Σανγκφού και ο προκάτοχός του

gazzetta
gazzetta reader insider insider