«Ίσως όλες οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες να έχουν κάποιον φοβερό και τρομερό Εμπενίζερ κλειστό σαν στρείδι που υποδέχεται μέσα στην απέραντη μοναξιά του τα πνεύματα των Χριστουγέννων. Ίσως και η δική μας χριστουγεννιάτικη ιστορία να μην αποτελεί εξαίρεση. Όμως, φίλοι και συνεργάτες, αγαπητοί και αγαπημένοι, οι δικές μας ευχές είναι πέρα και πάνω από τους Εμπενίζερ αυτού του κόσμου». Αυτό αναφερόταν στη χριστουγεννιάτικη κάρτα του ΥΠΟΙΚ προς τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου. Κι όμως, τουλάχιστον με βάση τα όσα αναφέρει η αντιπολίτευση, ο κ. Τσακαλώτος έχει ενδυθεί το… κοστούμι του Εμπενίζερ σε ό,τι αφορά την επιστολή που απέστειλε προς το Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Έτσι, η εν λόγω επιστολή κρατείται ως… επτασφράγιστο μυστικό, ώστε να ξεμπλοκάρουν και τυπικά στις αρχές Ιανουαρίου τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Και αυτό, γιατί από την κυβέρνηση εξηγούν πως δεν υπάρχει νόημα να δημοσιευτεί, λέγοντας πως οι βασικές της πτυχές έχουν επεξηγηθεί με το non paper του ΥΠΟΙΚ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η επιστολή είναι μονοσέλιδη και συνοψίζει τις επικοινωνίες των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη έως αργά το βράδυ της Παρασκευής με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέσω e-mail. Με άλλα λόγια, όποιες εξηγήσεις χρειάστηκαν δόθηκαν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και στην επιστολή συνοψίζονται οι βασικές δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η εν λόγω επιστολή δεν είναι κάτι το εξαιρετικό, καθώς επί της ουσίας επαναβεβαιώνει τις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις; Της κυβέρνησης αναφορικά με την τήρηση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και για την ανάγκη παρεμβάσεων μέσω του γνωστού κόφτη, σε περίπτωση υπάρξει απόκλιση από τον συμφωνηθέντα στόχο. Πάντως, αν υπάρξει η ανωτέρω απόκλιση, «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016», όπως λέγεται από κυβερνητικές πηγές. Με αυτό τον τρόπο, κυβερνητικές πηγές σπεύδουν να εξηγήσουν πως η περίπτωση λήψης μέτρων, σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου για το πλεόνασμα, δεν είναι κάτι καινούργιο ως πρόβλεψη, μιας και ο κόφτης έχει ήδη νομοθετηθεί ως μηχανισμός παρέμβασης στα δημοσιονομικά, αν και οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως είναι εξαιρετικά απίθανο, δεδομένης της υπεραπόδοσης των εσόδων, να μην επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα του 2016.
Πάντως, η αντιπολίτευση κλιμακώνει την πίεση στην κυβέρνηση να δημοσιεύσει την επιστολή, προκειμένου να φανεί, αν έχει αναλάβει πρόσθετες δεσμεύσεις. «Τρεις μέρες μετά την αποστολή της επιστολής μετάνοιας του κ. Τσακαλώτου στους θεσμούς, η κυβέρνηση αρνείται να τη δώσει στη δημοσιότητα. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί το περιεχόμενό της θα αποκαλύψει ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το ένα χέρι υπογράφει δηλώσεις συμμόρφωσης και με το άλλο βαράει τα τύμπανα της δήθεν ρήξης;», σημειώνουν από τη ΝΔ και κατηγορούν την κυβέρνηση πως είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων της Ευρώπης. Μάλιστα, κύκλοι της ΝΔ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίζει να μην δίνει την επιστολή στη δημοσιότητα. Παράλληλα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσω των βουλευτών Γιάννη Κουτσούκου και Βασίλη Κεγκέρογλου κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Τσακαλώτο, ζητώντας να καταθέσει στη Βουλή την επίμαχη επιστολή και να ενημερώσει το Σώμα για το ακριβές περιεχόμενό της.
Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση
Πάντως, μετά τις δηλώσεις εκ μέρους της ΝΔ (κυρίως) και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση. Κυβερνητικές πηγές λένε πως «είχαμε αρχίσει να ανησυχούμε! Τρείς μέρες μετά, "ξύπνησαν" οι της ΝΔ και "ανακάλυψαν" την επιστολή Τσακαλώτου!».
Τούτων δοθέντων, από το Μέγαρο Μαξίμου λένε πως η κυβέρνηση τίποτα δεν έχει να κρύψει και πως δεν έχει αναληφθεί καμία καινούργια δέσμευση και καλούν τη ΝΔ να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα:
- «Έπρεπε να δοθεί η εφάπαξ 13η σύνταξη ναι ή όχι; Έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στην αγορά;
- Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, για ένα χρόνο, έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις σε κατοίκους και τοπικές κοινωνίες;», ρωτούν από το Μαξίμου.
«Καλό, λοιπόν, θα είναι η ΝΔ να τα ψήφιζε στη Βουλή -εκεί φαίνεται και αποκαλύπτεται ποιοι ταυτίζονται με ποιόν και ποιοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ακραίων της Ευρώπης, που, μάλιστα, αλλάζουν άποψη μετά από ένα τηλεφώνημα», τονίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες καταλήγουν πως «η ΝΔ μπορεί και σήμερα να βγει με δήλωση του αρχηγού της και να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η αναγνώριση πολιτικού λάθους δεν είναι ντροπή».