Τουρκία: Θρίαμβος Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη - «Βατερλό» Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Θρίαμβος Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη - «Βατερλό» Ερντογάν
Σε εκλογικό «εφιάλτη» για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν εξελίχθηκε η βραδιά, καθώς δεν κερδίζει ούτε τις Άγκυρα και Σμύρνη. Παράλληλα, για πρώτη φορά από το 2002 το ΑΚΡ βρίσκεται πίσω από το CHP στα αποτελέσματα της τουρκικής επικράτειας. Ο Ιμάμογλου αρχίζει να φαντάζει ως το αδιαμφισβήτητο φαβορί για την ηγεσία του CHP και ως αυτός που θα «εκθρονίσει» τον Ερντογάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:34

Θρίαμβο κατήγαγε ο Εκρέμ Ιμάμογλου επί του «εκλεκτού» του Ταγίπ Ερντογάν για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, Μουράτ Κουρούμ, στην «μητέρα» των μαχών στις τουρκικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Με ποσοστό ενσωμάτωσης 83,01% συγκεντρώνει ποσοστό 50,62%, έναντι 40,59% του αντιπάλου του.

Σε πρώτες δηλώσεις του ο κ. Ιμάμογλου δήλωσε πολύ χαρούμενος από τα αρχικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ανάλογη εικόνα και στα άλλα δύο μεγάλα «μέτωπα» των αυτοδιοικητικών εκλογών- τους δήμους της Άγκυρας και της Σμύρνης- όπου και εκεί οι υποψήφιοι του κυβερνώντος ΑΚΡ χάνουν από τους αντιπάλους τους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP, τους Μανσούρ Γιαβάς και Τζεμίλ Τουγκάι.

Η βραδιά εξελίσσεται σε ένα εκλογικό «Βατερλό» για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η διαφαινόμενη εμφατική νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου αναμένεται να θέσει σε κίνηση πολιτικές εξελίξεις. Και ιδιαίτερα εντός του CHP, καθώς ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αρχίζει να φαντάζει ως το αδιαμφισβήτητο φαβορί για την ηγεσία του κόμματος και ως ο άνθρωπος που θα «εκθρονίσει» τον Ερντογάν από την ηγεσία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Reuters, oι αυτοδιοικητικές εκλογές θεωρούνται από τους αναλυτές ως εργαλείο μέτρησης τόσο της υποστήριξης της κοινής γνώμης προς τον Ερντογάν, όσο και της αντοχής της αντιπολίτευσης.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ηγήθηκε της Τουρκίας για περισσότερες από δύο δεκαετίες, έκανε σκληρή εκστρατεία για το κόμμα του, με στόχο το ΑΚΡ να ανακτήσει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης από τον Ιμάμογλου, τον νυν δήμαρχο και πιθανό μελλοντικό διεκδικητή της προεδρίας.

Στην Σμύρνη με καταμετρημένο το 78,89%, ο Τζεμίλ Τουγκάι συγκεντρώνει το 48,37%, έναντι του υποψηφίου του ΑΚΡ Χαμζά Νταγ που έχει ποσοστό 37,05%. Η Σμύρνη αποτελεί ιστορικό προπύργιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και για την ώρα επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για ήττα του υποψηφίου του ΑΚΡ.

Στην Άγκυρα, ο νυν δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς με καταμετρημένο το 65,41% έκανε «περίπατο» καθώς συγκεντρώνει το 59,15%, έναντι 32,75% του υποψηφίου του ΑΚΡ Τουργκούτ Αλτινόκ. Μάλιστα, ο Μανσούρ Γιαβάς, κήρυξε τη νίκη του ύστερα από την ανακοίνωση των αρχικών αποτελεσμάτων, καθώς η διαφορά των 20 και πλέον μονάδων από τον αντίπαλο του του ΑΚΡ ήταν αδύνατο να καλυφθεί. Μιλώντας σε ένα ενθουσιώδες πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί, ο Γιαβάς ανέφερε: «Οι εκλογές έληξαν, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Άγκυρα και τους έξι εκατομμύρια κατοίκους χωρίς διακρίσεις».

Επίσης, εντυπωσιακό το γεγονός ότι στα αποτελέσματα της τουρκικής επικράτειας, για πρώτη φορά από το 2002 το ΑΚΡ βρίσκεται πίσω από το CHP, καθώς με καταμετρημένο το 75,88%, συγκεντρώνει ποσοστό 36,12%, έναντι 37,15% του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Στις βουλευτικές εκλογές, στις 14 Μαΐου πέρυσι η εικόνα ήταν αντίστροφη, καθώς το ΑΚΡ ήταν πρώτο με ποσοστό 36,30% και το CHΡ δεύτερο με 25,80%.

Η άνοδος του Ιμάμογλου

Όπως αναφέρει το Reuters, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών και οι κακές επιδόσεις του ΑΚΡ, πιθανώς να αναγκάσουν τον Ερντογάν να χαλαρώσει τον έλεγχο του στην Τουρκία και να σηματοδοτήσουν μια πιθανή αλλαγή στο διχασμένο πολιτικό τοπίο της χώρας.

Μια νίκη Ιμάμογλου θα τροφοδοτούσε επίσης τις προσδοκίες ότι προαλείφεται να γίνει ο μελλοντικός ηγέτης της Τουρκίας. Εξάλλου, και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, πριν βρεθεί στην θέση του πρωθυπουργού και μετέπειτα του προέδρου της Τουρκίας. Πλέον όμως ο Ερντογάν δείχνει ότι οδεύει προς τη δύση του, σε αντίθεση με τον Ιμάμογλου που το πολιτικό του «άστρο» ανατέλλει.

Μέσω της νίκης του Κουρούμ ο Ερντογάν ήλπιζε ότι θα αποκτούσε πολιτικό εκτόπισμα για να χαλυβδώσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του, ίσως και με Συνταγματική αλλαγή. Πλέον αυτό αποτελεί παρελθόν.

Οζέλ: Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας» μετά από 22 χρόνια κυριαρχίας του ισλαμο-συντηρητικού κόμματος AKP, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης.

«Ήθελαν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Οζγκού Οζέλ, το κόμμα του οποίου βρίσκεται σε πορεία νίκης στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Η τεράστια σημασία της Κωνσταντινούπολης

Η Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων επισήμως, ίσως και των 20 εκατομμυρίων ανεπίσημα, πληθυσμιακά είναι μεγαλύτερη από 131 χώρες του κόσμου, παράγει το 30 έως 40% του τουρκικού ΑΕΠ, διαχειρίζεται έναν τεράστιο προϋπολογισμό και κατέχει τα ακριβότερα «φιλέτα» ακίνητης περιουσίας στη χώρα. Η μεγαλούπολη θα ήταν σημαντικό «περιουσιακό στοιχείο» για να ενισχύσει την εξουσία του ο Ερντογάν.

Το πολιτικό σκηνικό τώρα την επόμενη ημέρα για τον Ερντογάν, μετά τη νίκη Ιμάμογλου, είναι εντελώς διαφορετικό και ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να βρει τρόπους διαχείρισης με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Με το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο ανήκει.

Σε όλη τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του και της προεκλογικής εκστρατείας ο Ιμάμογλου είχε να αντιμετωπίσει ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ετερόκλητη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις περυσινές προεδρικές εκλογές διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη και κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές κατακερματισμένη.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ιμάμογλου κατόρθωσε να συσπειρώσει ένα ευρύτερο κοινό από τους ψηφοφόρους του CHP, που είναι λιγότερο από το 30% στην Κωνσταντινούπολη. Το κοινό αυτό εκτιμάται ότι προέρχεται κυρίως από τους Κούρδους ψηφοφόρους και τους νέους και το δεξιό Καλό Κόμμα της πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεράλ Άκσενερ.

Με πληροφορίες από Reuters, Hurriyet, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider