Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Δεν θα υπέγραφα καμία συμφωνία με Ουκρανία εν κρυπτώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Δεν θα υπέγραφα καμία συμφωνία με Ουκρανία εν κρυπτώ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποσαφήνισε πως δεν έχει συνάψει καμία συμφωνία με τον Ουκρανό προέδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Το μήνυμα για ακρίβεια, Τέμπη και ευρωομόλογο για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ.

(upd 17:46) Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύοντας μεταξύ άλλων πως δεν έχει συνάψει καμία συμφωνία με τον Ουκρανό προέδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς: «δεν θα μπορούσα να υπογράψω εν κρυπτώ».

«Καμία συμφωνία. Είναι κάτι που έχουμε διευκρινίσει με απόλυτη σαφήνεια. Δεν θα ήταν εξάλλου δυνατόν να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ κάποια συμφωνία. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα επαναλάβω όμως ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει σταθερά τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεών μας. Αυτό είναι κάτι που είναι προφανές. Και σίγουρα αφορά και τα ζητήματα της αεράμυνας, που τόσο ευαίσθητα είναι».

Αύξηση των μισθών, η μόνη απάντηση στην ακρίβεια

Σε ερώτηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε ότι μετά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα μειώθηκε, επανέλαβε ότι το φαινόμενο της ακρίβειας απασχολεί πολύ την κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι «πέραν των προσωρινών μέτρων, που έχουν ληφθεί όπως οι πρόσφατες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, η μόνιμη απάντηση είναι η αύξηση των μισθών».

Σε ερώτηση για το ύψος της νέας επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε ψυχραιμία λίγων ημερών και τόνισε πως κατανοεί πως υπάρχει απόσταση ακόμα ανάμεσα στις αυξήσεις στο εισόδημα και την ακρίβεια και επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός θα πάει πάνω από τα 800 ευρώ με τον κυβερνητικό στόχο να παραμένει να ανακουφίζονται οι εργαζόμενοι από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Να μην γίνεται πολιτική σπέκουλα για τα Τέμπη

Σε ερώτηση για την πολιτική αντιπαράθεση στο φόντο της εξεταστικής για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε σε τι αναφέρονται όλοι όσοι μιλούν για συγκάλυψη τονίζοντας ότι η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της με πολύ γρήγορο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν. «Θα συμβούλευα να μην κάνουν πολιτική σπέκουλα, δεν είναι ωφέλιμη η πρόσκαιρη αποκόμιση κομματικού οφέλους για όλους όσοι το επιδιώκουν. Κανείς δεν είναι a priori ένοχος και κανείς a priori αθώος» σημείωσε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε σε σύντομο χρονικό διάστημα ανακοινώσεις για το τι έχει κάνει αθόρυβα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και στο πλαίσιο αυτό είναι εύλογες και κάποιες αντιδράσεις επιμένοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις Ευρωεκλογές με τη σοβαρότητα της εθνικής κάλπης.

Έχει μπει στο τραπέζι η χρηματοδότηση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας

Μιλώντας για το ευρωομόλογο για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τη διαρκή ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία, έχει πια δρομολογηθεί ένα επίπεδο συζήτησης που αφορά την ενίσχυση της αμυντικής αυτονομίας της Ευρώπης. Της δυνατότητας της δηλαδή να επενδύσει περισσότερο στην ευρωπαϊκή άμυνα, κάτι το οποίο καθίσταται επιτακτική ανάγκη αν λάβει κανείς υπόψη τις γεωπολιτικές κρίσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Κι αυτό θα έλεγα ότι είναι μία καινούργια προσθήκη στη συζήτηση την οποία κάνουμε, κυρίως γιατί πρώτη φορά αρχίζουμε και ακουμπάμε – χωρίς να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες - το ζήτημα της χρηματοδότησης αυτής της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία τόσο απαραίτητη είναι – τουλάχιστον σε αυτό συμφωνούμε όλοι όταν συζητάμε».

«Κατά συνέπεια η δυνατότητα εξέτασης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης μιας μεγάλης κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ενίσχυση της άμυνας, θεωρώ ότι έχει μπει πια στο τραπέζι των συζητήσεων. Η Ελλάδα το είπα τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής, ενδεχομένως μέσα από την έκδοση ευρωομολόγων, που θα είναι όμως αποκλειστικά στοχευμένα για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και τη δυνατότητα βεβαίως να ενισχύσουμε τη δική μας, την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, για να μην αναγκαζόμαστε πάντα να κάνουμε σημαντικές αγορές εκτός ΕΕ» κατέληξε.

Ξεχωριστά ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του καθώς όπως είπε ύστερα από 5 μήνες «κατορθώσαμε να διαμορφώσουμε ένα κοινό κείμενο», που ζητά ανθρωπιστική παύση, εκεχειρία προφανώς μετά την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ενώ θέτει και προ των ευθυνών του το Ισραήλ, καθώς τάσσεται κατά ενδεχόμενης χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να μειωθεί η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία γύρω από την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση αλλά και να θωρακισθεί το εισόδημα των Ευρωπαίων και κατ επέκταση Ελλήνων αγροτών.

Τέλος και σε ό,τι αφορά στη συζήτηση να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων αναφορά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η όλη συζήτηση παραπέμφθηκε για την έκτακτη Σύνοδο του Απριλίου. «Ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερη άνεση χρόνου και να υπάρξει και δυνατότητα να καταλήξουμε σε ένα κείμενο στο οποίο θα μπορούν να συμφωνούν όλοι. Κι όταν εννοώ όλοι, αναφέρομαι προφανώς και στην Κύπρο και στην Ελλάδα που θα έλεγα ότι είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεραπετρίτης: Άμεση ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μαρινάκης για Τέμπη: Κανείς δεν είναι a priori ένοχος ή αθώος - Αυτά τα ορίζει η Δικαιοσύνη

Κατώτατος μισθός: Στο Υπουργικό Συμβούλιο η εισήγηση Μιχαηλίδου για την αύξηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider