Eίναι διατεθειμένος ο Μακρόν να μεταβάλει το αποτρεπτικό αμυντικό δόγμα της Γαλλίας;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eίναι διατεθειμένος ο Μακρόν να μεταβάλει το αποτρεπτικό αμυντικό δόγμα της Γαλλίας;
Το ερώτημα, αν και κατά πόσον ο Εμανουέλ Μακρόν είναι διατεθειμένος να αλλάξει το λεγόμενο αποτρεπτικό δόγμα της Γαλλίας, θέτοντας την στρατιωτική πυρηνική της ικανότητα στην υπηρεσία της Ευρώπης, απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τους αναλυτές των γαλλικών μέσων ενημέρωσης.

Το ερώτημα, αν και κατά πόσον ο Εμανουέλ Μακρόν είναι διατεθειμένος να αλλάξει το λεγόμενο αποτρεπτικό δόγμα της Γαλλίας, θέτοντας την στρατιωτική πυρηνική της ικανότητα στην υπηρεσία της Ευρώπης, απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τους αναλυτές των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, με αφορμή πρόσφατη ομιλία του Γάλλου προέδρου στην Στοκχόλμη, όπου συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Οι πυρηνικές μας δυνάμεις παίζουν τον δικό τους αποτρεπτικό ρόλο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Ενισχύουν την ασφάλεια της Ευρώπης με την ίδια τους την ύπαρξη και από αυτήν την άποψη έχουν μια αυθεντικά ευρωπαϊκή διάσταση. Σε αυτό το σημείο, η ανεξαρτησία των αποφάσεών μας είναι πλήρως συμβατή με την ακλόνητη αλληλεγγύη προς τους ευρωπαίους εταίρους μας. Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια και την υπεράσπισή τους είναι η φυσική έκφραση της ολοένα και στενότερης αλληλεγγύης μας. Ας είμαστε ξεκάθαροι: τα ζωτικά συμφέροντα της Γαλλίας έχουν πλέον ευρωπαϊκή διάσταση».

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro θεωρεί ότι αυτά τα οποία είπε ο πρόεδρος Mακρόν στην Στοκχόλμη δεν διαφέρουν σημαντικά από τις θέσεις που είχαν διατυπώσει κατά το παρελθόν τόσο ο Ζακ Σιράκ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο μεν πρώτος είχε αναφέρει το 1995 ότι «δεν μπορούμε να φανταστούμε μια κατάσταση στην οποία θα μπορούσαν να απειληθούν τα ζωτικά συμφέροντα ενός κράτους μέλους της ΕΕ χωρίς να απειληθούν τα ζωτικά συμφέροντα κάποιου άλλου», ενώ ο δεύτερος είχε τονίσει το 2015 ότι «ο ορισμός των ζωτικών μας συμφερόντων δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην εθνική κλίμακα, επειδή η Γαλλία δεν σχεδιάζει την αμυντική της στρατηγική μεμονωμένα, ακόμη και στον πυρηνικό τομέα».

Οι αναφορές του προέδρου Μακρόν προκάλεσαν ωστόσο την αντίδραση της αντιπολίτευσης. «Με την επιβεβαίωση ότι η Γαλλία προτίθεται να διαθέσει την πυρηνική της αποτρεπτική ικανότητα στην Ευρώπη, ο πρόεδρος Μακρόν προχωρεί σε ρήξη με το γαλλικό δόγμα αποτροπής», δήλωσε ο βουλευτής του LFI, Μπαστιέν Λασό, ειδικός σε θέματα άμυνας στο αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία». «Ο εξευρωπαϊσμός της πυρηνικής μας δύναμης είναι τρέλα», δήλωσε από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Γεωργία κατηγορεί το Κίεβο ότι επιχειρεί να «εξαπλώσει τον πόλεμο» στη χώρα

Σπίρτζης για Τέμπη: Μεγάλη η απομείωση του προσωπικού στον σιδηρόδρομο

Πρόεδρος ΣΒΕ: Τρομακτική η έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider