Κικίλιας: Κομβικός ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου λόγω της Εγνατίας Οδού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κικίλιας: Κομβικός ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου λόγω της Εγνατίας Οδού
Στα Ιωάννινα βρέθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας

Στον κομβικό ρόλο του Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Ηπείρου, λόγω της Εγνατίας Οδού, και στο στρατηγικό σχεδιασμό που αναπτύσσεται για την αντιμετώπιση των όλο και πιο συχνών ακραίων καιρικών φαινομένων, αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του από τα Ιωάννινα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Το πρωί μετέβη στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με όλους τους διοικητές των περιφερειακών ενοτήτων, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, ΕΜΑΚ, ΕΜΟΔΕ καθώς και εθελοντικές ομάδες. Στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα Ηπείρου, λόγω της Εγνατίας Οδού, έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην άμεση ανταπόκριση για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, όπως αποδείχθηκε στη Θεσσαλία, στον Έβρο, αλλά και στην Κέρκυρα.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Για εμάς δεν υπάρχουν ούτε γιορτές ούτε αργίες. Υπάρχει μόνιμα συνεχής δουλειά και προσπάθεια η οποία απαιτείται να γίνεται τώρα για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο. Εστιάζουμε κατά κύριο λόγο στην πρόληψη, στην εκ των προτέρων οργάνωση και θα κάτσουμε ξανά όλοι στα θρανία: αξιωματικοί, πυροσβέστες, δασάρχες, δασολόγοι, ειδικοί επιστήμονες. Μαζί και από κοινού θα δουλέψουμε σκληρά όλο το χειμώνα γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις προκλήσεις της εποχής. Όπως βλέπετε- δυστυχώς και αυτές τις ημέρες- η Βόρεια Ευρώπη, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία δοκιμάζονται από ανυπέρβλητες κρίσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Επομένως, πρέπει μόνιμα να προετοιμαζόμαστε με σενάρια, με ασκήσεις και επί του πεδίου, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Για αυτό βρίσκομαι σήμερα στα Γιάννενα με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να συζητήσουμε με όλους τους ανθρώπους μας εδώ και να δούμε πως θα ανταποκριθούμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως γνωρίζετε τρέχει και ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, το ΑΙΓΙΣ, ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα πρόγραμμα βαρύ, που στρατηγικά το σχεδίασε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση για να έχουμε νέες τεχνολογίες και σημαντικά μέσα, όπως CANADAIR, ελικόπτερα, πυροσβεστικά οχήματα, drones, κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη, σένσορες κ.α. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μέχρι του τέλους του περασμένου έτους, δηλαδή μέχρι 31-12-2023 βγήκαν σε διαγωνισμούς προμήθειες και έργα ύψους περίπου 8οο εκ. ευρώ και φιλοδοξούμε στους πρώτους μήνες του 2024 να το ολοκληρώσουμε ως προς τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Και όχι από το φετινό καλοκαίρι, αλλά από το επόμενο θα αρχίσουν να έρχονται όλα αυτά, καθώς όπως σας είπα πρόκειται για βαριά έργα και μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα οι παραδόσεις να παίρνουν χρόνο.

Για μια ακόμη φορά χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες και στις οικογένειες σας. Και να πω ότι οι πυροσβέστες μας, οι άνθρωποι της ΕΜΑΚ, της ΕΜΟΔΕ, οι εθελοντές μας είναι μεγάλοι μαχητές και η δουλειά που κάνουν είναι λειτούργημα, ρισκάρουν τη ζωή τους για εμάς. Είναι μια δουλειά επικίνδυνη, έχει ρίσκο και παρακαλώ να δείχνουμε την προσοχή μας, το σεβασμό μας και τη στήριξή μας σε αυτούς τους ανθρώπους που πολλές φορές έχουν θυσιάσει τις ζωές τους για εμάς».

Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας μετέβη στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: Δεν αποκλείεται συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν στα Χανιά - Σε ισχυρή θέση η Ελλάδα το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider