Ενοχλημένη η Αθήνα από τη στάση Σούνακ - «Θυμωμένος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενοχλημένη η Αθήνα από τη στάση Σούνακ - «Θυμωμένος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την αιφνιδιαστική ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την αιφνιδιαστική ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στο Mega, τόνισε πως ο πρωθυπουργός «ήταν θυμωμένος. Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα, έχει μια μεγάλη ιστορία. Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί αυτήν τη χώρα, αυτόν τον λαό. Δεν μπορείς να του λες ότι "κοίταξε να δεις, δε θα γίνει αυτό και δες τον αναπληρωτή πρωθυπουργό"». Επεσήμανε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών και της επιστροφής στην Αθήνα».

«Νομίζω ότι πρόκειται για ένα βρετανικό φάουλ. Ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών σε κάθε ευκαιρία, το έχει θέσει στο παρελθόν, το έθεσε και την Κυριακή στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC και είχε πει ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα. Είναι πάγια ελληνική θέση την οποία εξέφρασε με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια», ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «επειδή δεν επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, δεν υπήρχε μια ατζέντα. Προφανώς γίνεται κουβέντα ανάμεσα στα διπλωματικά γραφεία σχετικά με τα θέματα τα οποία θα τεθούν. Εμείς ήμασταν καθαροί ότι θα τεθεί και το ζήτημα των γλυπτών. Είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια το θέτουμε μετ’ επιτάσεως, βλέπετε ότι έχει κερδίσει momentum γιατί, ενώ ήταν ένα θέμα το οποίο είχε πάει λίγο στην άκρη, έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο, η βρετανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει και μεταστρέφεται. Προφανώς αυτό ενόχλησε τον κ. Σούνακ».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: «Ενημερώθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία ότι λόγω αλλαγής του προγράμματος του κ. Σούνακ δεν μπορεί να γίνει η συνάντηση. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση επ’ αυτού ότι ο λόγος ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού και η έκφραση της πάγιας ελληνικής θέσης για τα γλυπτά. Εμείς θα θέταμε το ζήτημα των γλυπτών, ήταν σαφές. (…) Επειδή έχεις μια διαφορετική θέση, δε σημαίνει ότι δεν κάνεις μια συνάντηση. Κάνεις τη συνάντηση, ανταλλάσσεις επιχειρήματα. Από εκεί και πέρα το τι θα γίνει με την επιστροφή των γλυπτών δεν είναι θέμα μόνο της σημερινής κυβέρνησης της Βρετανίας».

«Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εδώ και αρκετό καιρό. Είναι μια εθνική προσπάθεια η οποία χρειάζεται μεγάλη σοβαρότητα, πράγμα το οποίο γίνεται. Συνεχίζονται οι συζητήσεις με το Βρετανικό μουσείο για την επανένωση των μαρμάρων στην Αθήνα. Δε νομίζω ότι σταματάει η προσπάθεια εδώ. Υπάρχουν πάρα πολλοί στην Βρετανία πλέον που λένε ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστέψουν στην Αθήνα. Δεν ήταν το ίδιο πριν από κάποια χρόνια. Όλη η προσπάθεια που έχει γίνει τα προηγούμενα 4 χρόνια, σιγά σιγά κερδίζει έδαφος στην Βρετανία», πρόσθεσε.

Όλο το χρονικό με το βρετανικό unfair και το φάουλ Σούνακ

Στις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε αιφνιδίως την προγραμματισμένη συνάντηση που θα είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές: Πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης από τον κ. Σούνακ

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους. Λένε ότι ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό Πρωθυπουργό. Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Σημειώνεται, πως μιλώντας την Κυριακή στο βρετανικό δίκτυο BBC ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι μέσα στην θητεία του θα υπάρξει λύση. Επεσήμανε πως το ζήτημα των Γλυπτών δεν είναι απλά η επιστροφή κάποιον αρχαιοτήτων στον τόπο τους αλλά η επανένωσή τους. «Είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση. Το ένα κομμάτι να πάει στο Βρετανικό Μουσείο και το άλλο στο Λούβρο. Νομίζετε πως αυτοί που θα το βλέπουν θα αξιολογούν τον πίνακα όπως του αρμόζει; Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα», τόνισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν έχουμε κάνει τόση πρόοδο στο θέμα όση θα θέλαμε. Αλλά είμαι ένας άνθρωπος με υπομονή και ελπίζω ότι μέσα στην θητεία μου θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ

Από την πλευρά της η Ντάουνινγκ Στριτ απάντησε με μια λιτή ανακοίνωση. «Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα», ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλωματικό επεισόδιο με την Αθήνα με φόντο τις εκλογές στη Μ. Βρετανία - Το τηλεφώνημα του Lodge - Αποφασιστικός Κασσελάκης

Μητσοτάκης: Σε εκδήλωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο για το «Γραφείο Σεφέρη»

gazzetta
gazzetta reader insider insider