Σκυλακάκης: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως στη βιομηχανία των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως στη βιομηχανία των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ανέφερε ο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:48

«Η διαλογική άρνηση είναι επωφελέστερη από την καθολική άρνηση και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, υφίσταται αυτό που υφίσταται σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση» σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης υποστηρίζοντας στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις»

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με την ύπαρξη αποσπασματικών διατάξεων, ο κ. Σκυλακάκης αναγνώρισε πως φυσικά και η πολυνομία δημιουργεί προβλήματα, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαίες οι προσθήκες και βελτιώσεις. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι είναι αναγκαίες οι προσθήκες που κάνει το παρόν σχέδιο όπως ο ΔΕΔΗΕ να μπορεί να κάνει αποψιλώσεις δέντρων και σε κοινόχρηστους δρόμους, η μηχανική στάθμευση που ως σύστημα δεν υπήρχε και θα αυξήσει τους χώρους στάθμευσης ή η δυνατότητα να μπορούν να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά και σε κλιμακοστάσια. Πρόκειται, είπε, για προσθήκες και τροποποιήσεις σε διατάξεις νόμων για πράγματα που δεν είχαν προβλεφθεί.

Ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε «μικρή παρέμβαση αλλά μεγάλης χρηστικότητας» τη διάταξη για μείωση από τα 15 στα 10 χρόνια της εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα διότι πλέον ζούμε σε νέες κλιματικές συνθήκες και χρειαζόμαστε νέα στατιστικά -καθώς τα παλαιά δεν ισχύουν- όπως και για τους χάρτες πλημμύρας. Και οφείλουμε, είπε ο υπουργός, «να γίνουμε αρκετά πιο ευέλικτοι».

Για τα Data Centers διευκρίνισε ότι για τους χώρους εγκατάστασής τους προβλέπεται «στον υφιστάμενο νόμο και δεν επιτρέπονται σε χώρους αμιγούς κατοικίας», «αυτό δεν αλλάζει». Προσέθεσε ότι η προτεινόμενη διάταξη του σχεδίου νόμου «είναι απόλυτα μετρημένη» σημειώνοντας ότι «από τη φύση τους δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον από ό,τι ένα γραφείο και χρειάζονται λιγότερες θέσεις εργασίας καθώς εφαρμόζουν την τηλεργασία». Ο υπουργός ανέφερε πως με νομοθετική προσθήκη θα αυξηθεί η πρόβλεψη για τους χώρους στάθμισης και από μία θέση ανά 200 τ.μ., η αναλογία αυτή θα γίνει μια θέση στάθμευσης για κάθε 170 τ.μ.

Για τα υπεράκτια αιολικά, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι «η χώρα μας έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό αιολικό δυναμικό, τη θάλασσά της, που μας κάνει μοναδικούς σε όλη τη Μεσόγειο για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών» καθώς «έχουν τρία ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που είναι οι ισχυροί και με μεγάλοι διάρκεια άνεμοι που τα κάνουν για πολλές ώρες λειτουργικά ξεπερνώντας τις 4.000 με 4.500 ώρες και η μικρή απόστασή τους από μια χερσαία περιοχή». Ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά υπεράκτια αιολικά, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία συνολικά στην οικονομίας μας εάν σχεδιαστούν σωστά. Πρόκειται για ένα σύστημα, είπε ο κ. Σκυλακάκης, που θα κάνουν την Ελλάδα χώρα εξαγωγής ενέργειας και θα μας δώσει στρατηγικό χαρακτήρα στην πράσινη ασφαλή ενέργεια, τουλάχιστον στην Ευρώπης εάν όχι παγκοσμίως

Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν την υποχρέωση περιμετρικών δεντροστοιχιών στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, ο υπουργός είπε πως θα υπάρξει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς πριν την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τα όρια και τα ύψη των δέντρων, αλλά επισήμανε ότι είναι σημαντική για το τοπίο και την αποκατάσταση της οπτικής όχλησης

Σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις για τις δασικές υπηρεσίες ανέφερε ότι είναι στρατηγικού χαρακτήρα και έχουν ήδη δρομολογηθεί για το πρώτο τετράμηνο του 2024, οι πρώτες 500 προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων μετά από 20 χρόνια. «Τρέχουμε και για την πρόσληψη των 1.200 εποχικών που θα γίνει για πρώτη φορά» προσέθεσε, σημειώνοντας «πως σε έξι μήνες από τώρα η δασική υπηρεσία θα έχει πολύ μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και οικονομικούς πόρους καθώς θα πάει ένα σημαντικό τμήμα από τα έσοδα των ρύπων για μελέτες και έργα διαχείρισης».

Ο υπουργός, αναφέρθηκε και σε δύο διατάξεις της υπουργικής τροπολογίας λέγοντας πως «είναι ανάγκη να δημοπρατείται η βιομάζα γιατί το Anti-Nero έχει μεγάλη έκταση» όπως είναι επίσης σημαντικό «το Τέλος Ταφής, είναι υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ, είναι όρος του Ταμείου Ανάκαμψης και πρέπει να το εφαρμόσουμε πλήρως».

Μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια η Ελλάδα στην ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

Στο μεταξύ, το ο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, σήμερα, σε ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για την εφοδιαστική αλυσίδα στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα.

Ο υπουργός σημείωσε πως οι διαδοχικοί διαγωνισμοί για τα ΥΑΠ θα διεξάγονται σε σαφώς προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα, για να έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας να επενδύσουν. Σ' αυτή την κατεύθυνση, το Δημόσιο θα αναλάβει πρόσθετες ενέργειες μελετών, συλλογής δεδομένων και αδειοδότησης, με στόχο να τα διαθέσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους παραγωγούς και να τους προσφέρει, τελικά, πλήρως αναπτυγμένα έργα, τα οποία θα έχουν ολοκληρώσει το σύνολο ει δυνατόν της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης. Κατ' αυτό τον τρόπο, οι ενδιαφερόμενοι που θα κληθούν να διαγωνιστούν για τα έργα, θα έχουν απαλλαγεί από το ρίσκο ανάπτυξης, προς όφελος, προπάντων, του καταναλωτή.

Ακόμη, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε την ανάγκη η ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας από ΥΑΠ, να συνοδευτεί από την ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας για την κατασκευή και την εξυπηρέτηση της λειτουργίας των παραγωγικών εγκαταστάσεων. Εξέλιξη, με την οποία θα μεγιστοποιηθεί το προσδοκώμενο όφελος για την εθνική οικονομία, την κοινωνία και τις ίδιες τις επενδύσεις.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια για πολλές δεκαετίες σε έναν τομέα πάρα πολύ μεγάλο, με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, με τεράστιες ενεργειακές επενδύσεις, με δραματική μείωση της εξάρτησης της χώρας από εισαγωγές ενέργειας. Και όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η ΝΑ Ευρώπη να έχει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σημειώνεται πως ο κ. Σκυλακάκης μίλησε ενώπιον πλήθους επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα ΥΑΠ. Εκτός από τις αιολικές επιχειρήσεις, στην ημερίδα συμμετείχαν στελέχη από ναυπηγεία, λιμάνια, βιομηχανίες μεταλλουργίας, καλωδίων, τσιμέντων, ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τεχνολογικές επιχειρήσεις, κά.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέντευξη Μ. Χρυσοχοΐδη στο Insider: Το σχέδιο για ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής υγείας

Ανακύκλωση πλαστικών: Πού εντοπίζονται τα κενά στην ελληνική αγορά – Τα νέα προγράμματα και οι στρατηγικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider