Διάσκεψη για τη Γάζα: Ο Μακρόν ζήτησε «κατάπαυση του πυρός»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διάσκεψη για τη Γάζα: Ο Μακρόν ζήτησε «κατάπαυση του πυρός»
Την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει σύντομα να υπάρξει μία ανθρωπιστικού χαρακτήρα παύση πυρός και στη συνέχεια μία μόνιμη κατάπαυση πυρός στην Γάζα.

Την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει σύντομα να υπάρξει μία ανθρωπιστικού χαρακτήρα παύση πυρός και στη συνέχεια μία μόνιμη κατάπαυση πυρός στην Γάζα.

Ανοίγοντας τις εργασίες της διεθνούς ανθρωπιστικής διάσκεψης για τον άμαχο πληθυσμό στη λωρίδα της Γάζας, ο Γάλλος πρόεδρος και οικοδεσπότης της διάσκεψης τόνισε ότι «η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά κρίσιμη και κάθε μέρα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο» επισημαίνοντας ότι «όλες οι ζωές μετράνε» και δεν αντιμετωπίζονται με διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Κατηγόρησε ωστόσο την Χαμάς πως όταν εξαπέλυσε την επίθεση κατά του Ισραήλ γνώριζε τι θα ακολουθήσει και την χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση κατά της οποίας θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα. Ταυτόχρονα ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης προόδου στη Μέση Ανατολή και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι διεθνείς συμφωνίες επί του θέματος.

Αν και ο Μακρόν επανέλαβε ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται και το καθήκον να προστατεύει τους πολίτες του», επανέλαβε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης «ευθύνη (…) να σέβεται το δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους». «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί ποτέ να γίνεται χωρίς κανόνες», εκτίμησε.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται «ολοένα και περισσότερο κάθε ημέρα».

Φιλοδοξία της διάσκεψης που διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι είναι να «εκτιμηθούν οι ανάγκες σε χρήματα, σε υλικά», σημείωσε ο Μακρόν, ενώ ζήτησε να συντονιστεί η παροχή βοήθειας και να οργανωθεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μπορέσει να παρασχεθεί.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει τη βοήθειά της προς τους Παλαιστίνιους από τα 20 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ το 2023.

«Η Δυτική Όχθη βράζε» λέει ο επικεφαλής της UNRWA

Ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε σήμερα πως ανησυχεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης της κατάστασης στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η Δυτική Όχθη «βράζει».

Ο Λαζαρινί, γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης στη Μέση Ανατολή (UNRWA), δήλωσε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική, συνεχή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής καυσίμων. Ο ίδιος δήλωσε ότι η βοήθεια που εισέρχεται μέσω της Ράφα είναι ανεπαρκής, προσθέτοντας ότι όλα τα περάσματα προς τη Γάζα θα πρέπει να ανοίξουν.

Η σύγκρουση στη Γάζα είναι μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, προσθέτοντας ότι το να επιτραπεί να συνεχιστεί η κατάσταση στη Γάζα θα ήταν «παρωδία».

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορεί να είναι μέρος μιας μονομερούς πρότασης να προωθηθούν οι Παλαιστίνιοι σε λεγόμενες ασφαλείς ζώνες», δήλωσε στην έναρξη ανθρωπιστικής διάσκεψης για τη Γάζα στο Παρίσι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελλάδα VS Κίνα: Ποια χώρα κερδίζει τη μάχη για την κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας

Ιράν: Απέρριψε την έκκληση της G7 να πάψει να στηρίζει τη Χαμάς

Οι ΗΠΑ έπληξαν με F-15 εγκατάσταση του Ιράν στη Συρία - 9 νεκροί

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider