Μαρινάκης για αυτοδιοικητικές εκλογές: Κάποιες επιλογές μας δεν δικαιώθηκαν στην κάλπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρινάκης για αυτοδιοικητικές εκλογές: Κάποιες επιλογές μας δεν δικαιώθηκαν στην κάλπη
«Ο πρωθυπουργός έχει δώσει διαπιστευτήρια πλήρους θεσμικότητας και συνεργασίας, τέσσερα χρόνια, με όλους τους αυτοδιοικητικούς».

«Καταρχάς όπως φάνηκε από τον πρώτο γύρο, όπου αποτυπώνονται οι πολιτικές ισορροπίες και είναι όλοι οι υποψήφιοι, από όλες τις παρατάξεις -γιατί έτσι γίνονται και οι βουλευτικές εκλογές, γίνονται με όλα τα κόμματα, και όχι με έναν δεύτερο γύρο με δύο επιλογές- στις 12 από τις 13 περιπτώσεις είχαμε ίδια ή παραπάνω ποσοστά από τις βουλευτικές εκλογές, στις αντίστοιχες περιφέρειες. Και μάλιστα στις 11 από τις 13 ήμασταν και πρώτοι στον πρώτο γύρο. Όταν λοιπόν στηρίζεις κάποιους ανθρώπους, όταν κατεβαίνεις σε μια μάχη, στόχος είναι να την κερδίσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ERT NEWS κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον ήταν ρεαλιστικός ο στόχος που είχε βάλει η ΝΔ να κερδίσει τις περιφέρειες και τους δήμους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εξήγησε επίσης σχετικά με το αν κάτι έγινε λάθος, στο βαθμό που ο στόχος ήταν ρεαλιστικός και δεν επετεύχθη: «Ένα κόμμα εξουσίας δεν βάζει έναν στόχο, πολύ χαμηλό, να πάρει το πολύ μία περιφέρεια και αν κερδίσει δύο ή μιάμιση, να πει κέρδισα. Ένα κόμμα εξουσίας απευθύνεται στους πολίτες, βγαίνει μπροστά με πρώτο τον πρωθυπουργό, δεν κρύφθηκε ο πρωθυπουργός. Ενώ είχαν αποτυπωθεί οι ισορροπίες στον πρώτο γύρο όπου έδωσαν οι πολίτες μεγαλύτερη στήριξη ποσοστιαία στις επιλογές του πρωθυπουργό και της Νέας Δημοκρατίας, σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες και πανελλαδικά πολλές μονάδες παραπάνω από τον Ιούνιο, εμείς βγαίνουμε μπροστά και υποστηρίζουμε τις επιλογές μας».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «το σύνολο των κομμάτων και των πολιτικών δυνάμεων στις περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους δήμους και κάποια κόμματα σε κάποιους άλλους δήμους επέλεξαν ένα πρόσωπο να στηρίξουν για τις εκλογές αυτές. Προσέξτε, αν ήταν πλήρης και μόνο με την στενή έννοια του όρου κομματικοποίηση, δεν θα στηρίζαμε τον κ. Αρναουτάκη στην Κρήτη. Οι επιλογές αυτές ήταν με βάση τα πρόσωπα που κρίναμε, με πρώτον τον πρωθυπουργό, ότι είναι τα καταλληλότερα για να είναι αρωγοί στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Φέρνω ως παράδειγμα τον κ. Αρναουτάκη. Ο κ. Αρναουτάκης δεν προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ και εξελέγη το 2019, ενώ είχαμε άλλη επιλογή στην Κρήτη. Εν τούτοις, επειδή ήταν ένας άξιος περιφερειάρχης, ο οποίος απορρόφησε τα χρήματα πολύ γρήγορα, προχώρησε μεγάλα έργα από τα πολλά χρήματα που δόθηκαν από την κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από όλα τα προγράμματα που δόθηκαν και στους δήμους και στις περιφέρειες εν προκειμένω, στηρίχθηκε και από την ΝΔ και εξελέγη. Δεν υπήρχαν λοιπόν κομματικά κριτήρια».

Στη συνέχεια, τόνισε πως «ό,τι αποφασίσουν οι πολίτες προφανώς είναι απολύτως σεβαστό και θα το ακολουθήσουμε πιστά, γιατί έτσι πρέπει να γίνεται στις δημοκρατίες, και να σέβεσαι το εκλογικό αποτέλεσμα και να το υπηρετείς και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όμως, εμείς είπαμε ότι, θεωρούμε ότι αυτές οι επιλογές που προκρίναμε ήταν καλύτερες για να είναι σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης αρωγοί στο μεταρρυθμιστικό μας έργο».

«Δηλαδή αύριο τι θα πει ο πρωθυπουργός στον κ. Κουρέτα, να είσαι καλός μαζί μας για να είμαστε και εμείς καλοί μαζί σου;», ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Ο πρωθυπουργός έχει δώσει διαπιστευτήρια πλήρους θεσμικότητας και συνεργασίας, τέσσερα χρόνια, με όλους τους αυτοδιοικητικούς. Και συνεργασία σε δύσκολες καταστάσεις, όπως είναι οι πολύ μεγάλες φυσικές καταστροφές, πρωτοφανείς για όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν φέρνει κομματικές ταυτότητες όταν κατεβαίνει στην Θεσσαλία ή στον Έβρο και συνεργάζεται με όλους, όπως έχει καθήκον και το κάνει στην πράξη. Γιατί δεν είναι μόνο οι εκλογές η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εκλογές είναι η κατάληξη μιας θητείας. Αυτά τα τέσσερα χρόνια έλαβε, όσα χρήματα δεν είχε λάβει συσσωρευτικά όλα τα προηγούμενα».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «τα χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν δίνονται με βάση την προέλευση του περιφερειάρχη ή του δημάρχου. Δίνονται με βάση τις εγκρίσεις που υπάρχουν στην ένταξη των έργων». Σχετικά με τις δηλώσεις που μπορεί να «μπέρδεψαν το θέμα», ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι «Καμία αποζημίωση, κανένα έργο, καμία χρηματοδότηση σε κανένα δήμο και σε καμία περιφέρεια δεν εξαρτάται από την κομματική προέλευση του υποψήφιου και στην συνέχεια περιφερειάρχη ή του δημάρχου, οποιουδήποτε δήμου, οποιασδήποτε περιφέρειας. Και έχουμε κυβερνήσει τέσσερα χρόνια, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αυτή».

Αναφερόμενος στο ότι «το ΠΑΣΟΚ λέει ότι πήγε πολύ καλά σε αυτές τις εκλογές», ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε: «Δεν έχω αυτή την εικόνα ότι το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε περισσότερους, αλλά εν πάση περιπτώσει εξέλεξε έναν αριθμό δημάρχων και το 2019. Αν υπάρχει έστω και μισή καταγγελία από τον οποιοδήποτε αυτοδιοικητικό, ότι οποιοσδήποτε υπουργός της ΝΔ, ή γενικά η κυβέρνηση υποχρηματοδότησε ένα Δήμο λόγω πολιτικής προέλευσης, πάγωσε κάποιο έργο ή πάγωσε κάποιο ΕΣΠΑ, ή οποιαδήποτε εξέλιξη έργου λόγω του ότι δεν ταυτιζόμαστε πολιτικά, επειδή δεν έχουμε δηλαδή την ίδια κομματική προέλευση, θα είχε βγει αυτή η καταγγελία. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο θησαυρός είναι άνθρακας, το παραμύθι δεν έχει δράκο. Χρησιμοποιήθηκε μια δήλωση του κ. Αυγενάκη κατά κόρον. Εμείς θα συνεργαστούμε με το σύνολο των αυτοδιοικητικών και θα σας πω και κάτι. Επειδή λένε «ένα ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση» και ακούω και δηλώσεις άλλων πολιτικών αρχηγών, νομίζω ότι είδαμε άλλες αυτοδιοικητικές εκλογές».

Ο κ. Μαρινάκης, όπως και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στάθηκε στο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι μία «κυβέρνηση του 41% η οποία κατάφερε και είχε μια πολύ σημαντική εκλογική επιτυχία στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών που ήταν όλα τα κόμματα, όλες οι παρατάξεις και αναμετρήθηκαν». Σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη που μίλησε για μια στρατηγική, μεγάλη ήττα του πρωθυπουργού αλλά και τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη λέγοντας «αυτό δεν είναι καλό για την αντιπολίτευση που έχουμε. Αλλά αν έχουμε μια τέτοια αντιπολίτευση, τότε αυτό είναι πρόβλημα για την αντιπολίτευση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι δεν δικαιώθηκαν στην κάλπη κάποιες επιλογές της κυβέρνησης, είπε όμως ότι δεν πιστεύουν στη λέξη πολιτική κυριαρχία αλλά στην εμπιστοσύνη η οποία χτίζεται καθημερινά. Κλείνοντας, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου όπως είπε για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και πρόσθεσε: «Η θέση μας είναι καθαρή, είμαστε με το Ισραήλ και με το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Συνέβη μια πρωτοφανής κτηνωδία τις προηγούμενες μέρες εκεί, είδαμε απάνθρωπες εικόνες. Από κει και πέρα, λοιπόν, είναι καθαρή η θέση μας, αλλά σίγουρα ως χώρα οφείλουμε να τονίσουμε κι εμείς την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση».

Για το κατά πόσον η ελληνοτουρκική προσέγγιση μπορεί να πάει πίσω λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή τόνισε ότι η ελληνική πλευρά πιστεύει στο διάλογο. «Έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία η οποία μάλιστα σήμερα σε επίπεδο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης προχωράει, σε επίπεδο υφυπουργών και κυβερνητικών στελεχών. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος αυτός είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Προφανώς έχουμε διαφορετικές θέσεις σε πολλά ζητήματα, όπως και στο μεσανατολικό στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης στις κυριαρχικές μας θέσεις, ούτε καν μπαίνουν σε συζήτηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από κει και πέρα είναι προς όφελος ο διάλογος, αλλά όλα αξιολογούνται συνεχώς», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άδωνις Γεωργιάδης: Ήταν πολύ καλός δήμαρχος ο Κώστας Μπακογιάννης

Μαρινάκης: Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών ήταν νικηφόρο - Δεν έπαιξαν ρόλο οι δηλώσεις Αυγενάκη-Γεωργιάδη

Γεωργιάδης: Γενναίος ο τρόπος που αντιμετώπισε την ήττα ο Κώστας Μπακογιάννης - Τον έβλαψε ο Μεγάλος Περίπατος

gazzetta
gazzetta reader insider insider