Ρέι Ντάλιο: «Ναι» στα μετρητά - Κακή επένδυση τα ομόλογα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέι Ντάλιο: «Ναι» στα μετρητά - Κακή επένδυση τα ομόλογα
Όταν υπάρχει selloff στα ομόλογα, οι τιμές τους πέφτουν και οι αποδόσεις τους αυξάνονται, καθώς έχουν αντιστρόφως ανάλογη σχέση.

Καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων και του «κολλώδους» πληθωρισμού, κερδίζουν συνεχώς έδαφος, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο, προτιμά να κρατά στα χέρια του μετρητά και όχι ομόλογα, τουλάχιστον... προς το παρόν.

«Δεν θέλω να κατέχω χρέος, ξέρετε, ομόλογα και τέτοιου είδους πράγματα» υπογράμμισε ο ιδρυτής της Bridgewater Associates όταν ρωτήθηκε για το πώς θα κινούνταν το σημερινό επενδυτικό περιβάλλον. «Προς το παρόν, τα μετρητά είναι καλά… και τα επιτόκια είναι καλά. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί εσαεί, προφανώς» επεσήμανε μιλώντας στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το CNBC.

Σχετικά με το πώς μπορεί να ξεπεραστεί ο τεράστιος δανεισμός, υποστήριξε ότι όταν το χρέος γίνεται μεγάλο μερίδιο της οικονομίας, η κατάσταση «τείνει να επιδεινώνεται και να επιταχύνεται», καθώς αυξάνονται και οι πληρωμές τόκων. «Τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο καμπής της επιτάχυνσης», πρόσθεσε.

Ενώ το μέγεθος του ελλείμματος θα απαιτήσει από τις ΗΠΑ να πουλήσουν πολλά ομόλογα σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο, είναι δύσκολο να διατηρηθούν τα επιτόκια σε ένα επίπεδο που να είναι ελκυστικό για τους πιστωτές να τα κρατήσουν, διευκρίνισε ακόμη. Όταν οι επενδυτές επιλέξουν να πουλήσουν, ανεβάζοντας τις αποδόσεις, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα τυπώσει χρήμα και θα αγοράσει ομόλογα, γεγονός που θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, τόνισε.

Μάλιστα, κάλεσε τους επενδυτές να πουλήσουν τα ομόλογά τους εάν δεν λαμβάνουν επιτόκια που είναι αρκετά υψηλά. Όταν υπάρχει selloff στα ομόλογα, οι τιμές τους πέφτουν και οι αποδόσεις τους αυξάνονται, καθώς έχουν αντιστρόφως ανάλογη σχέση. Ως αποτέλεσμα, το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, δυσκολεύοντας το έργο των κεντρικών τραπεζών.

«Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι τράπεζες πρέπει στη συνέχεια να επιλέξουν: Τα αφήνουν να ανέβουν με ό,τι συνέπειες προκύψουν ή τυπώνουν χρήματα και αγοράζουν αυτά τα ομόλογα; Και αυτό έχει πληθωριστικές συνέπειες», εξήγησε. «Αυτό ακριβώς βλέπουμε να συμβαίνει τώρα. Προσωπικά πιστεύω ότι τα ομόλογα, μακροπρόθεσμα, δεν αποτελούν καλή επένδυση» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο «χρησμός» Λαγκάρντ για επιτόκια - Νέο κάλεσμα για απόσυρση μέτρων στήριξης: «Too high for too long» ο πληθωρισμός

Επιτόκια: Εκτίναξη κόστους χρήματος κατά 4,5 μονάδες σε έναν χρόνο – Σε επιφυλακή οι τράπεζες για τα επιχειρηματικά δάνεια

Ιστορική «κατρακύλα» για το ευρώ μετά το ρεκόρ στα επιτόκια από την ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider