Περ. Αττικής: Θέσαμε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής με έργα και όχι με λόγια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περ. Αττικής: Θέσαμε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής με έργα και όχι με λόγια
Στην ανακοίνωση της, η Περιφέρεια χαρακτηρίζει τον Γιάννη Σγουρό «όψιμο τιμητή» και τον κατηγορεί ότι επί θητείας του δεν προχώρησε σε ουσιαστικά βήματα διευθέτησης αντιπλημμυρικών.

«Η Διοίκηση της Περιφέρειας με βασικό γνώμονα την προστασία της ζωής των πολιτών και την ενίσχυση της ασφάλειας έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα ομβρίων», τονίζεται σε απάντηση του φορέα προς τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό ο οποίος με ανακοίνωση του κατηγορούσε τη διοίκηση Πατούλη για καθυστερήσεις σε διαδικασίες κατάρτισης μελετών και υλοποίησης έργων.

Στην ανακοίνωση της, η Περιφέρεια χαρακτηρίζει τον Γιάννη Σγουρό «όψιμο τιμητή» και τον κατηγορεί ότι επί θητείας του δεν προχώρησε σε ουσιαστικά βήματα διευθέτησης αντιπλημμυρικών, σε αντίθεση, όπως σημειώνει, με τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας και την εξ΄ αρχής βασική προτροπή του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη προς τους δημάρχους «Να συμβάλλουν στην ωρίμανση έργων που σχετίζονται με την καλύτερη θωράκιση της Αττικής».

Επισημαίνεται ότι σήμερα η Περιφέρεια υλοποιεί αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου 434 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους και πόρους από το ΠΕΠ «Αττική 2014-2020» ύψους 112,8 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διατεθεί 30 εκατ. ευρώ για καθαρισμούς ρεμάτων, οι οποίοι συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί το Παρατηρητήριο Ρεμάτων, μέσω του οποίου γίνεται επίβλεψη και ανασχεδιασμός παρεμβάσεων ενώ για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στις πυρόπληκτες περιοχές σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΚΠΑ, καταρτίστηκε ένα Γενικό Σχέδιο, με ανάλογες δράσεις.

Σημειώνεται ότι σε πολλά από τα έργα δημιουργούνται δυσκολίες οι οποίες στην πλειονότητα τους επιλύονται και δρομολογείται η υλοποίηση τους ενώ παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία, βάση των οποίων διευκρινίζεται η αιτιολογία των καθυστερήσεων των διαδικασιών

Ειδικότερα:

-Το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στους Δήμους Ηλιούπολης και Βύρωνα θα επαναδημοπρατηθεί άμεσα καθώς αναμένεται από την ΕΥΔΑΠ, η πρόταση διευθέτησης του ζητήματος. Σημειώνεται ότι το έργο διαλύθηκε λόγω καθυστέρησης στην υλοποίησή του καθώς προέκυψε ανάγκη μετατόπισης αγωγών ΕΥΔΑΠ. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος συντάχθηκαν νέες μελέτες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην ΕΥΔΑΠ και αναμένεται να εγκριθούν ώστε το έργο να επαναδημοπρατηθεί.

- Το ρέμα Σαπφούς έχει ενταχθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑ και ετοιμάζεται η έκδοση πρόσκλησης χρηματοδότησης

Σχετικά με το ρέμα Σαπφούς η Περιφέρεια και με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη συνέδραμε στην συμπλήρωση και ολοκλήρωση της μελέτης για την υλοποίηση των έργων διευθέτησης του. Με την ολοκλήρωση της, προέκυψε ένας νέος προϋπολογισμός 24 εκατ. ευρώ ο οποίος, μαζί με το κόστος των επικείμενων απαλλοτριώσεων (2 εκατ. ευρώ), φτάνει τα 26 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά έχουν περιληφθεί πλέον στο ΠΕΕ και αναμένεται η κήρυξη της απαλλοτρίωσης και η δημοπράτηση του έργου. Ταυτόχρονα με ενέργειες του περιφερειάρχη το έργο θα περιληφθεί σε πρόσκληση, που ετοιμάζεται από το ΥΜΕΠΕΡΑ το οποίο το έχει ήδη εγκρίνει και βρίσκεται σε αναμονή έκδοσης πρόσκλησης χρηματοδότησης, ώστε τα χρήματα να επιστρέψουν στην Περιφέρεια Αττικής.

- Προχωρά η ολιστική μελέτη Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Δυτικής Αθήνας

Στο πλαίσιο της μελέτης εκπονήθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και απεστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έγκριση. Από εκεί την 01.6.21 διαβιβάστηκε προς τους συν γνωμοδοτούντες φορείς για να εκκινήσει η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Με την από 30.3.2023 θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβούλιου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), για την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) απαιτούνταν: Γνωμοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας ( ήρθε 30/5/2023) και άποψη του Δήμου Πετρούπολης (Απόφαση ΔΣ 10/7/2023)

Κατόπιν τούτων η έκδοση της ΑΕΠΟ, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, βρίσκεται στη διαδικασία συγγραφής και αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της ΜΠΕ ( ΑΕΠΟ) είναι απαραίτητη προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση και ολοκλήρωση της μελέτης, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια ολιστική αντιπλημμυρική μελέτη, που αντιμετωπίζει το σύνολο μιας περιοχής (Δυτική Αθήνα), με όλους τους χωρικούς δήμους και λεκάνες απορροής. Κάνει έλεγχο και διορθώνει τις ανεπάρκειες των υφιστάμενων υδραυλικών έργων, προτείνει νέες παρεμβάσεις, μαζί με την οριοθέτηση και διευθέτηση κύριων των ρεμάτων της περιοχής.

- Το έργο της οδού Κανάρη προχωρά με το δεύτερο μειοδότη. Το έργο ξεκίνησε να εκτελείται με μεγάλες δυσκολίες λόγω σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων. Σταμάτησε λόγω μη έκδοσης άδειας τομής από το δήμο Αλίμου στο τμήμα πριν τον αποδέκτη. Το έργο διαλύθηκε λόγω παρέλευσης της οριακής προθεσμίας. Στην παρούσα φάση ο δεύτερος στη σειρά μειοδοσίας ανάδοχος έχει συμφωνήσει να ολοκληρώσει το έργο και έγινε σχετική ενημέρωση στην Διαχειριστική Αρχή

- Κατασκευή δικτύου ομβρίων στους δήμους Κορυδαλλού- Αγ.Ι. Ρεντη»

Το έργο καθώς και όλα τα αντιπλημμυρικά στη Π.Ε. Πειραιώς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής της παρούσας διοίκησης.

Το έργο δημοπρατήθηκε με ημερομηνία υποβολής προσφορών την 01-09-2020 λόγω ασυνήθιστών χαμηλών προσφορών, (βάσει του άρθρου 88 του Ν.4412/2016) ζητήθηκε η αιτιολόγηση των οικονομικών προσφορών από έξι οικονομικούς φορείς.

Το έργο κατακυρώθηκε, αλλά υπήρξαν προσφυγές από άλλους οικονομικούς φορείς με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της κατακύρωσης και όταν ζητήθηκε από το μειοδότη η παράταση ισχύος της οικονομικής προσφοράς και της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής, δεν ανταποκρίθηκε στην ανανέωση της προσφοράς λόγω των ανατιμήσεων των υλικών λόγω του πολέμου της Ουκρανίας.

Η Περιφέρεια προβαίνει σε ενέργειες επικαιροποίησης του προϋπολογισμού ώστε να υπάρχει τιμολόγηση των πρόσθετων δυσχερειών του έργου προκειμένου όταν επαναδημοπρατηθεί να υπάρχει θετική ανταπόκριση από τους οικονομικούς φορείς.

- Το έργο στο ρέμα Κόρμπι προχωρά με επικαιροποιημένες μελέτες και χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑ

Το έργο διαλύθηκε ένεκα παρέλευσης της οριακής προθεσμίας του, κατόπιν απόφασης του ΥΠΟΜΕΔΙ. Επικαιροποιήθηκαν οι μελέτες ενώ εκπονήθηκαν και νέες αναγκαίες συμπληρωματικές. Ακολούθησε ένταξη του στο πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑ την 07-06-2023, για την ολοκλήρωση της εργολαβίας.

Η δημοπρασία για την νέα εργολαβία πραγματοποιήθηκε την 26-6-2023

Την 11-8-2023 διαβιβάστηκε η 452/2023 Πράξη του Ε' Κλιμακίου (Γ' Διακοπών) και εν συνεχεία κατατέθηκε προσφυγή ανάκλησης, η οποία θα συζητηθεί σήμερα στο έβδομο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

- Σύνταξη Μελετών για τα ρέματα της Κινέτας . Η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης υπογράφτηκε την 07-08-2020, Η υπό μελέτη περιοχή εντοπίζεται στα όρια της περιοχής Κινέτας του Δήμου Μεγαρέων και αποτελείται από επτά Υδρολογικές λεκάνες, συνολικής έκτασης περί τα 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα με κυριότερη την λεκάνη της Πίκας.

Αναφορικά με τη μελέτη, μέχρι σήμερα έχουν εκπονηθεί και υποβληθεί εμπρόθεσμα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Υδρολογική μελέτη, η Τοπογραφική μελέτη, η Γεωλογική μελέτη, η Δασοτεχνική μελέτη, η Προμελέτη Υδραυλικών ΄Εργων, η μελέτη Οριοθέτησης, η έκθεση Αξιολόγησης Γεωτεχνικών Ερευνών, Γεωτεχνική μελέτη και η Περιβαλλοντική μελέτη.

Από τις υποβληθείσες μελέτες έχουν εγκριθεί η Τοπογραφική μελέτη, η Υδρολογική μελέτη, η Γεωλογική μελέτη, η ΄Εκθεση Αξιολόγησης Γεωτεχνικών Ερευνών και η Γεωτεχνική μελέτη, ενώ εκκρεμεί στο ΥΠΕΝ η έκδοση περιβαλλοντικών όρων. Στην παρούσα φάση η ΜΠΕ βρίσκεται σε «Διαβούλευση/Γνωμοδοτήσεις», έχουν ανταποκριθεί οι 12 φορείς και αναμένεται η γνωμοδότηση από τους υπόλοιπους 16, προκειμένου να προχωρήσει η εκπόνηση και η έγκριση των υπολειπόμενων μελετών, προαπαιτείται η ως άνω έκδοση Περιβαλλοντικών Όρων.

Τέλος η διοίκηση της Περιφέρειας υπογραμμίζει «Εμείς προστατεύουμε τις ζωές των πολιτών με έργα και όχι στα χαρτιά. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της θητείας μας στρατηγικός στόχος μας ήταν να καταστεί η Περιφέρεια Αττικής ανθεκτική απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα και ασφαλής για όλους τους πολίτες της και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να εργαζόμαστε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Kακοκαιρία Daniel: Θρίλερ με αγνοούμενους και εγκλωβισμένους στη Θεσσαλία - Ολονύχτια επιχείρηση Στρατού και Πυροσβεστικής

ΔΕΘ ειδικών συνθηκών: Πώς επηρεάζει τη φετινή διοργάνωση η φονική κακοκαιρία Daniel

Κακοκαιρία Daniel: Πού εντοπίζονται προβλήματα ηλεκτροδότησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider