Χρυσοχοΐδης: Συνάντηση με τους εκπροσώπους της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας την Παρασκευή

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσοχοΐδης: Συνάντηση με τους εκπροσώπους της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας την Παρασκευή
Στην επικείμενη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του PhARMA Innovation Forum Greece αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι τρεις βασικές προτεραιότητες.

Μέλη του ΔΣ του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) θα συναντήσει αύριο, Παρασκευή (28/7), ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου επαφών του με φορείς της Υγείας.

Για τη συνάντηση είχε προηγηθεί αίτημα του PIF και, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Insider, επικοινώνησε ο ίδιος ο Υπουργός με στέλεχος του Forum, προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω σχετικά με το φορέα.

Η σύσκεψη με το σύνδεσμο, που εκπροσωπεί τις 26 ηγέτιδες καινοτόμες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, έρχεται σε συνέχεια των δύο προηγούμενων συναντήσεων με φορείς του κλάδου του φαρμάκου, και συγκεκριμένα με το ΔΣ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Οι προηγούμενες δύο επαφές, με ΣΦΕΕ και ΠΕΦ, διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα, ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του Insider, σε πρώτη φάση, δεν υπήρξε κάποιου είδους δέσμευση από την πλευρά του Υπουργού.

Οι 3 βασικές προτεραιότητες

Στην επικείμενη συνάντηση, η καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία, αναμένεται να θέσει στο τραπέζι τρεις βασικές προτεραιότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

• Εξασφάλιση επαρκούς δημόσιας χρηματοδότησης για τη φαρμακευτική καινοτομία.
• Εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων.
• Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, με στόχο τη διαφάνεια και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Διαχρονικά, στόχο του PIF Greece αποτελεί η ισότιμη και ταχεία πρόσβαση όλων των ασθενών σε σύγχρονες θεραπευτικές λύσεις, ως συνολικό αποτέλεσμα που προκύπτει από ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Όπως καταδεικνύουν πρόσφατα στοιχεία, στη χώρα μας καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στην είσοδο νέων φαρμάκων, με τους Έλληνες ασθενείς να αναμένουν περίπου 2 χρόνια για να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Από τα σκευάσματα τα οποία εγκρίνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) περίπου τα μισά έρχονται στην Ελλάδα και από αυτά περίπου τα μισά είναι διαθέσιμα στους ασθενείς χωρίς προσκόμματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί περίπου 90 από τα 168 νέα φάρμακα που πήραν «πράσινο φως» στην Ε.Ε. μεταξύ των ετών 2018-2021. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, παρότι στη χώρα μας έχουν εγκριθεί σκευάσματα που αντιστοιχούν στο 54% του συνόλου των εγκεκριμένων στην Ευρώπη -ποσοστό που υπερβαίνει το μέσο όρο της Ε.Ε (45%)- μόνο το 42% αυτών είναι πλήρως αποζημιούμενα, που σημαίνει ότι οι ασθενείς έχουν περιορισμένη πρόσβαση, μέσω Ινστιτούτου Έρευνας και Φαρμακευτικής Καινοτομίας (ΙΦΕΤ) και Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ).

«Γνωρίζουμε τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν αλλά και τις σύγχρονες λύσεις που πρέπει να αξιολογηθούν από την Πολιτεία. Τα αιτήματά μας αποτελούν μια πρόταση ευρύτερης, ολιστικής οπτικής για τη δημιουργία ενός συστήματος Υγείας που θα καλύπτει με απόλυτη επάρκεια τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών στη χώρα μας. Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να αποδείξουμε τι πραγματικά σημαίνει καινοτομία», ανέφερε η νέα πρόεδρος του PIF, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Insider.

Η προσέγγιση αυτή δεν φαίνεται να απέχει και πολύ -τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο- από τους στόχους της εθνικής πολιτικής για το φάρμακο που θέτει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους ευρύτερους στόχους του συστήματος υγείας και να προάγουν την αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, βιωσιμότητα και ισότητα στην πρόσβαση σε φάρμακα, για τη βελτίωση της υγείας όλου του πληθυσμού. Εντούτοις, όπως έχει ο ίδιος διευκρινίσει, «αυτό χρειάζεται από την άλλη πλευρά εξισορρόπηση των προϋπολογισμών της υγειονομικής περίθαλψης, όσον αφορά στον έλεγχο των δαπανών, το κόστος των φαρμάκων για την αποδοτικότητα του συστήματος και την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider