ΟΗΕ: Το Ιράν πρέπει να σταματήσει τις εκτελέσεις διαδηλωτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: Το Ιράν πρέπει να σταματήσει τις εκτελέσεις διαδηλωτών
Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022 προκάλεσε κύμα μαζικών διαδηλώσεων.

Τα μέλη διερευνητικής αποστολής, που συστήθηκε με εντολή των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσαν σήμερα τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν να εκτελούν ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συντάραξαν τη χώρα πέρυσι.

Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022 ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία Ηθών της χώρας προκάλεσε κύμα μαζικών διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν, στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν εδώ και δεκαετίες οι θρησκευτικοί του ηγέτες.

Έκτοτε, πολλοί άνθρωποι απαγχονίστηκαν επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, για την υποκίνηση των οποίων οι ηγέτες του Ιράν κατηγόρησαν του δυτικούς εχθρούς της χώρας.

«Καλούμε τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν τις εκτελέσεις πολιτών που έχουν κριθεί ένοχοι και έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σχετικά με τις διαδηλώσεις και επαναλαμβάνουμε τις εκκλήσεις μας να έχουμε πρόσβαση στα δικαστικά έγγραφα, τα αποδεικτικά στοιχεία και τις αποφάσεις που αφορούν το καθένα από τα πρόσωπα αυτά», δήλωσε η Σάρα Χοσέιν, επικεφαλής της Διερευνητικής Αποστολής στο Ιράν, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Τα μέλη της αποστολής ζήτησαν επίσης την «απελευθέρωση όλων όσων κρατούνται επειδή άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους να συγκεντρώνονται ειρηνικά και επειδή αναφέρθηκαν στις διαδηλώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βενεζουέλα: Στρατιωτική επιχείρηση για να διωχτούν 10.000 παράνομοι μεταλλωρύχοι από τον Αμαζόνιο

Ολλανδία: Προβλήματα στις εναέριες και τις σιδηροδρομικές μεταφορές από τους ισχυρούς ανέμους

gazzetta
gazzetta reader insider insider