Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ: Ο Τούρκος «πρίγκιπας» των drones και γαμπρός του Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ: Ο Τούρκος «πρίγκιπας» των drones και γαμπρός του Ερντογάν
«Ο Μπαϊρακτάε θέλει περισσότερα από το να πουλάει όπλα και στην Τουρκία πιστεύουν ότι θα μπορούσε μια μέρα να διαδεχθεί τον πεθερό του στην ηγεσία του κράτους».

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, προμηθευτής οπλικών συστημάτων και σύζυγος της Σουμεγιέ, κόρης του Ερντογάν, έγινε διάσημος, καθώς τα δικά του μη επανδρωμένα αεροσκάφη βοήθησαν ιδιαιτέρως τους Ουκρανούς να αποκρούσουν ρωσικές επιθέσεις.

«Ο Μπαϊρακτάρ, ωστόσο, φαίνεται να θέλει περισσότερα από το να πουλάει απλώς όπλα και στην Τουρκία δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα μπορούσε μια μέρα να διαδεχθεί τον πεθερό του στην ηγεσία του κράτους» γράφει το περιοδικό Spiegel.

«Ακόμα και αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές, η επιτυχία των οπλικών συστημάτων του Μπαϊρακτάρ τον έχει καταστήσει τόσο δημοφιλή στην Τουρκία, που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατήσει αποστάσεις από αυτόν και την εταιρεία του. Συνεπώς, η επιρροή της στην τουρκική πολιτική πιθανότατα θα αυξηθεί. [...] Εξάλλου, το 2022, η Baykar, η εταιρεία στην οποία ο Σελτσούκ είναι συνιδιοκτήτης μαζί με τον αδερφό του, πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 1,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 18 διαφορετικά κράτη» προστίθεται στο δημοσίευμα σύμφωνα με τη DW.

Το γερμανικό περιοδικό καταλήγει πως «ο Μπαϊρακτάρ παρουσιάζει τον εαυτό του ως ένα "σπασικλάκι" της τεχνολογίας που δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, έχει σχεδιάσει προσεκτικά την εικόνα του και […] μέσω του γάμου του με τη Σουμεγιέ, έχει πρόσβαση στους τουρκικούς κύκλους εξουσίας. Αυτή τη στιγμή, ο Ερντογάν εξακολουθεί να ενδιαφέρεται πρωτίστως για την επανεκλογή του. Όμως ο Μπαϊρακτάρ είναι αρκετά νέος για να περιμένει τη μετέπειτα εποχή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το διττό μήνυμα Ερντογάν για τουρκικές εκλογές και Ελλάδα

Ερντογάν κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας: Είναι ενάντια στην ιερή δομή της οικογένειας

Πλώρη για Μαύρη Θάλασσα έβαλε τουρκικό «μίνι-αεροπλανοφόρο» Anadolu

gazzetta
gazzetta reader insider insider