Μητσοτάκης: Ο λαός δεν θέλει δεύτερη φορά συμφορά - Αύξηση 25% στους μισθούς έως το τέλος της 4ετίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Ο λαός δεν θέλει δεύτερη φορά συμφορά - Αύξηση 25% στους μισθούς έως το τέλος της 4ετίας
«Η επόμενη τετραετία θα είναι αυτή των καλύτερων μισθών για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα». «Πυρά» κατά ΣΥΡΙΖΑ του Έλληνα πρωθυπουργού από την Κρήτη.

Τα Χανιά είναι ο πρώτος σταθμός της προεκλογικής περιοδείας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διεμήνυσε πως «ο λαός δεν θέλει δεύτερη φορά συμφορά» ενώ προανήγγειλε αύξηση μισθών στον Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ύψους 25% έως το τέλος της 4ετίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, τονίζοντας ότι δεν θα είναι μόνο η Κρήτη αλλά όλη η χώρα μπλε. «Γιατί ο λαός δεν θέλει δεύτερη φορά συμφορά, αλλά προκοπή», τόνισε χαρακτηριστικά και ανέλυσε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως μεταξύ άλλων την υβριδική απειλή στα σύνορα, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα του 2023 δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη του 2015-2019. Τότε είχαμε κλειστές τράπεζες, μηδενική ανάπτυξη. Αντίθετα, σήμερα, ο τόπος αναπτύσσεται με ρυθμό τριπλάσιο της Ευρώπης. Οι επενδύσεις μας ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια ετησίως. Η ελληνική οικονομία βγήκε από την επιτήρηση, αναβαθμίστηκε 12 φορές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023»

«Αντίθετα, σήμερα, ο τόπος αναπτύσσεται με ρυθμό τριπλάσιο της Ευρώπης. Οι επενδύσεις μας ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια ετησίως. Η ελληνική οικονομία βγήκε από την επιτήρηση, αναβαθμίστηκε 12 φορές. Βρίσκεται ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα, από φθηνότερο δηλαδή δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών και μόλις χθες, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το 2022 έκλεισε για τη χώρα μας με πρωτογενές πλεόνασμα έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα, μικρό μεν, αλλά πλεόνασμα. Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες. Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα από αυτό το οποίο εκτιμούσαμε κι εμείς. Είναι μία δυναμική που γίνεται μεγαλύτερη σε συνάρτηση με το δημόσιο χρέος. Έπεσε 23 μονάδες. 23 μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ. Είναι η μεγαλύτερη μείωση πανευρωπαϊκά. Και όλα αυτά τα χειροπιαστά δεδομένα είναι αυτά που με κάνουν με βεβαιότητα να λέω, εφόσον οι πολίτες μάς εμπιστευτούν και από τις εκλογές προκύψει ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σας εγγυώμαι -και εδώ από τα Χανιά- ότι θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023. Αυτό σημαίνει έναν καινούριο κύκλο ευκαιριών για την πατρίδα. Έναν κύκλο ευκαιριών, τον πρόλογο του οποίου βιώνει ήδη η Κρήτη. Γιατί παρά τις αλλεπάλληλες καταιγίδες που αντιμετωπίσαμε, δείτε λίγο την πρόοδο την οποία κάναμε εδώ, στο νησί μας. Μπορεί στον τόπο μας τίποτα να μην μας ευχαριστεί παρά μονάχα η κορυφή, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί πόσο αυξήθηκε το ΑΕΠ της Κρήτης, πόσα επενδυτικά σχέδια εγκρίθηκαν, παραπάνω από 1 δισ., πολλά από αυτά στα Χανιά. Στη θέση κάθε επιχείρησης που κλείνει, εδώ στην Κρήτη, ανοίγουν τρεις. Μόνο εδώ στα Χανιά δημιουργήσαμε 4.000 καινούργιες θέσεις εργασίας» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποκατέστησε τις αδικίες που υπέστησαν οι συνταξιούχοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε ισχυρή και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία ενώ δεσμεύτηκε ότι η οικονομία θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή.

«Έγιναν όλα τέλεια; όχι θα πω πρώτος εγώ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αυτοκριτική επισημαίνοντας ωστόσο, ότι παρά τις αντιξοότητες που βρέθηκαν στον δρόμο της κυβέρνησης, δεν το έβαλαν κάτω και επέμειναν στους στόχους της διακυβέρνησης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι την επόμενη 4ετία, αν είναι η ΝΔ κυβέρνηση, θα αυξηθούν σημαντικά οι μισθοί. «Προτιμώ από τη σύγκρουση με αντιπάλους μας τη σύγκριση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 5 προτεραιότητες

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης,παρουσίασε τις πέντε προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας, εάν λάβει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

  1. «Κρατήστε πέντε μεγάλες προτεραιότητες. Το 2019 σας κοίταξα στα μάτια και σας είπα: δεσμεύομαι ότι θα μειώσω τους φόρους για όλες και για όλους. Σήμερα σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω: η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Μπορούμε να αυξήσουμε τους μισθούς μας κατά 25% σε μια τετραετία και το 2024 θα ισχύσει στο δημόσιο, επιτέλους. Διότι οι απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων είναι παγωμένες εδώ και πολλά χρόνια, το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Ο σκοπός μου είναι απλός. Το σύνολο των εργαζόμενων στην Ελλάδα πρέπει επιτέλους και γρήγορα να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και με τον ίδιο τρόπο πρέπει να σβήσει και θα σβήσει το τέλος επιτηδεύματος, καθώς θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση.
  2. Δεύτερη προτεραιότητα: αξιοπρεπής δημόσια υγεία. Κάτι που σημαίνει ότι η Πολιτεία ξεκινά από την πρωτοβάθμια φροντίδα, από ένα ευρύ φάσμα προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες, για όλα τα βασικά νοσήματα. Προσωπικός Γιατρός, ψηφιακός ιατρικός φάκελος. Ξέρετε πια ότι μπορείτε να παίρνετε τις εξετάσεις σας στο κινητό σας. Αλλά πιο σημαντική παρέμβαση, πλήρης εκσυγχρονισμός των 80 νοσοκομείων, ειδικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, το τονίζω. αι τα 156 κέντρα υγείας της χώρας μας εκσυγχρονίζονται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Και 10.000 πρόσθετοι νοσηλευτές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί εκεί πάσχουμε κυρίως.
  3. Ένα πιο αποτελεσματικό δημόσιο, στελέχη τα οποία θα εισάγονται με ενιαίους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Θα εργάζονται με ψηφιακή κάρτα, θα αξιολογούνται ώστε οι επιδόσεις τους να επιβραβεύονται. Θέλουμε να μπορούμε να επιβραβεύουμε τους καλούς δημόσιους υπαλλήλους και οι αδυναμίες τους να θεραπεύονται. Μέσα στην επόμενη τετραετία το 100% των διαδικασιών στο δημόσιο θα είναι ψηφιακό. Το gov.gr που έχετε δει, είναι μόνο η αρχή.
  4. Τέταρτη προτεραιότητα, γιατί βλέπω και πολλούς νέους, πολλά νέα παιδιά εδώ. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ τη νεολαία μας, την ΟΝΝΕΔ, τους φοιτητές του Πολυτεχνείου μας. Καλύτερη στέγη για τη νεολαία. Μεγάλη πρόκληση για εμένα, εκτός από τα έργα τα οποία κάνουμε για να αποκτήσει το Πολυτεχνείο φοιτητική στέγη, με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συγκρατήστε τη μεγάλη σημασία που αποδίδω στο πρόγραμμα «Σπίτι μου». Ξέρετε τι είναι για ένα νέο άνθρωπο να ξέρει πια ότι μπορεί να αποκτήσει το σπίτι του και να πάρει ένα δάνειο και να πληρώνει χαμηλότερη δόση από αυτό το οποίο θα πλήρωνε εάν νοίκιαζε σπίτι, αλλά τελικά το σπίτι θα του μείνει; 10.000 νέοι θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα αυτό. Έχω δεσμευτεί ότι από τη στιγμή που θα εξαντληθεί, θα διπλασιάσω τα κονδύλια. Γιατί τα νέα μας παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να αποκτήσουν και αυτά το δικό τους σπίτι.
  5. Κοινωνική αντιπαροχή: σε δημόσιες εκτάσεις μπορούν να χτίζονται, με ιδιωτικούς πόρους, σύγχρονα διαμερίσματα, για να μην έχουμε ακίνητη περιουσία η οποία σχολάζει και δεν αξιοποιείται. Και τελευταία μου δέσμευση, αδιαπραγμάτευτη: η ισχυρή Ελλάδα. Η συνέχιση του αμυντικού μας προγραμματισμού. 68 εξοπλιστικά σχέδια τα οποία υλοποιούνται και μία συνεπής πολιτική στο μεταναστευτικό, η οποία θα συνοδεύεται από παράλληλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες»

Στις 21 Μαϊού όλη η Κρήτη θα είναι γαλάζια σαν τη θάλασσα και τον ουρανό της όπως και η Ελλάδα, δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός καταλήγοντας ότι η νίκη είναι γένους θηλυκού όπως η Δημοκρατία και η Ελλάδα.

Η ομιλία Μητσοτάκη

Εθνικός στόχος η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας - Επιβάλλεται πολιτική σταθερότητα

Στο μήνυμα του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο εθνικός στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που πέρασε και ξεπέρασε αυτά τα χρόνια η Ελλάδα: πρώτα, τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο. Μετά, την παγκόσμια πανδημία. Αργότερα, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την ενεργειακή έκρηξη και τη διεθνή ακρίβεια. Και, καθημερινά, τις εθνικές προκλήσεις ενός απρόβλεπτου γείτονα όπως η Τουρκία.

«Απέναντι σε όλα αυτά, η οικονομία και η κοινωνία μας έμειναν όρθιες. Και όχι μόνο. Γιατί με μία συνετή διαχείριση η πολιτεία στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Μειώνοντας, ταυτόχρονα, 50 φόρους και εισφορές. Αυξάνοντας, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, τις συντάξεις. Και ανεβάζοντας τον βασικό μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, δημιουργήθηκαν σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και η εθνική μας οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές, ώστε η χώρα να βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εξέλιξη που, με τη σειρά της, θα σημαίνει και φθηνότερο δανεισμό για την Ελληνική Δημοκρατία, για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά μας. Ο εθνικός αυτός στόχος, σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς, επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας. Γι’ αυτό και συνιστά θέμα εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της» υπογράμμισε.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η χώρα μας από ουραγός είναι, ήδη, πρωταγωνιστής στην Ευρώπη ενώ παρουσιάζει δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους στην ήπειρο. Καταγράφοντας, συνεχή ρεκόρ σε επενδύσεις, εξαγωγές αλλά και έσοδα από τον τουρισμό της.

«Η κοινωνία μας πληρώνει χαμηλότερους φόρους και ΕΝΦΙΑ. Η Εισφορά Αλληλεγγύης έχει καταργηθεί. Όπως, ουσιαστικά, δωρεάν έγιναν και οι Γονικές Παροχές. Οι πιο αδύναμοι ενισχύονται. Και, μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα, η πολιτεία υψώνει διαρκώς αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια. Με άλλα λόγια η Ελλάδα απαντά στις διεθνείς προκλήσεις και κατακτά τις εθνικές διεκδικήσεις. Σε 4 χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έγιναν πολλά. Όμως, μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Ξέρω ότι, παρά τα θετικά βήματα, οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν ακόμη χαμηλοί. Η δημόσια υγεία έχει ακόμη πληγές να γιατρευτούν. Το κράτος μας πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό. Οι νέοι μας πρέπει να βρουν μεγαλύτερη φροντίδα. Αυτές, ακριβώς, θα είναι οι προτεραιότητές μας στη νέα μας θητεία. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εδραιωθεί ως γεωστρατηγική και ενεργειακή δύναμη. Θωρακίζοντας τα σύνορά της από το μεταναστευτικό αλλά και από κάθε άλλον κίνδυνο. Και δυναμώνοντας τη φωνή της, που πλέον ακούγεται παντού: στο αμερικανικό Κογκρέσο, στις Βρυξέλλες αλλά και σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες. Πιστέψτε με, γνωρίζω καλά τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες που είχαμε σε αυτό το πεδίο. Τα παραπάνω αποκτούν ξεχωριστή σημασία σ’ έναν αβέβαιο και ασταθή πλανήτη. Μπορεί τα δύσκολα να φαίνονται πίσω μας, όμως σας διαβεβαιώνω: οι δυσκολίες δεν θα λείψουν. Συνεπώς, η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα. Άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας αύριο» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής – Σε τροχιά εκλογών επισήμως η Ελλάδα

Τουρκία: Η τελευταία δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές – Προηγείται ο Ερντογάν

Διάγγελμα Μητσοτάκη για εκλογές: Εθνικός στόχος η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider