Μητσοτάκης: Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες, προστατευμένες οι καταθέσεις

Newsroom
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες, προστατευμένες οι καταθέσεις
Το μήνυμα ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό» και ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών είναι προστατευμένες, απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Το μήνυμα ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό» και ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών είναι προστατευμένες, απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι οποίες όπως αναγνώρισε, «πιέζουν τους Έλληνες δανειολήπτες», επεσήμανε ότι καθώς η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει βήματα προόδου και να αποκτά την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, «θα μπορούμε να προσβλέπουμε ότι και το κόστος δανεισμού θα μειωθεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας μνεία στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η χώρα αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια» στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, σημειώνοντας μάλιστα ότι «οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας».

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα έχει ως κύριο ζήτημα τα θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση από μία πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019. Με μία οικονομία, η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, με την ανεργία να αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την πατρίδα μας, πια, να είναι πρωταθλήτρια σε σχέση με τα ιστορικά στατιστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Αυτό επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να εξακολουθεί να στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αλλά μας κάνει και πιο αισιόδοξους ότι οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα μπροστά μας.

Βεβαίως, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία σειρά από μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στην εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία είναι αποτέλεσμα της απρόκλητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρομαι και στα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, μία αύξηση των επιτοκίων την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνει απαραίτητη προκειμένου να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό. Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων πιέζει και τους Έλληνες δανειολήπτες, καθώς τους υποχρεώνει να διαθέσουν μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τις δανειακές τους εξυπηρετήσεις.

Όμως, θέλω να τονίσω ότι η άλλη όψη του νομίσματος, της προόδου που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι οι τράπεζές μας είναι πια ισχυρές. Και μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική καταιγίδα, η οποία ξετυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, θέλω να διαβεβαιώσω, ακόμα μία φορά, όλους τους Έλληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες. Και, βέβαια, καθώς η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει βήματα προόδου και να αποκτά -επιτέλους- την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, θα μπορούμε να προσβλέπουμε ότι και το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τα ελληνικά νοικοκυριά, για την ελληνική Δημοκρατία θα μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην είμαστε τόσο αρνητικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Φωτογραφία @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Από το Grexit, στους «αγαπημένους» των επενδυτών - Με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως τα ελληνικά ομόλογα

Πολυετής προϋπολογισμός σε 2 δόσεις λόγω εκλογών – Βρυξελλών

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider