LIVE-Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας - Το πρόγραμμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
LIVE-Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας - Το πρόγραμμα
Την Παρασκευή η ψηφοφορία μετά από το αίτημα που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας.

Λίγο μετά από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε προς την κυβέρνηση της ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των εξελίξεων για την υπόθεση των υποκλοπών και μετά από τις καταγγελίες που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε live τη συζήτηση:

Ξεκινώντας τη διαδικασία, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα επί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, λέγοντας πως αυτή θα ολοκληρωθεί με τη σχετική ψηφοφορία την Παρασκευή.

Η διαδικασία

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας περιγράφεται στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Βάσει του άρθρου 84, η Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από 151 βουλευτές.

Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεραπετρίτης σε Τσίπρα για πρόταση δυσπιστίας: Σας ευγνωμονούμε

Μητσοτάκης για πρόταση δυσπιστίας: «Καλοδεχούμενη, ελάτε να συγκριθούμε»

Τσίπρας για πόρισμα ΑΔΑΕ: Επιβεβαιώνει την παρακολούθηση Χατζηδάκη, Φλώρου και 4 ακόμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider