Βρετανία: Πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στη Βόρεια Ιρλανδία

Newsroom
Μοιράσου το
Βρετανία: Πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στη Βόρεια Ιρλανδία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συναντήθηκε χθες με τα πιο σημαντικά πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή από την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του τον Οκτώβριο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συναντήθηκε χθες με τα πιο σημαντικά πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή από την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του τον Οκτώβριο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του βρέθηκε μία διαμάχη σχετικά με την εφαρμογή εμπορικών κανόνων στην περιοχή μετά το Brexit, καθώς εμποδίζεται η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλώντας κρίση στην τοπική πολιτική ζωή.

Μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας, η Βρετανία και η ΕΕ άρχισαν εκ νέου τις συνομιλίες τους τον Οκτώβριο για τον τρόπο με τον οποίο θα επιλύσουν προβλήματα που σχετίζονται με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο εισήγαγε ελέγχους την προηγούμενη χρονιά σε μερικά προϊόντα που προέρχονται από τις υπόλοιπες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι είναι “πολύ αισιόδοξη” για την επίτευξη μιας θετικής διαβούλευσης, στην περίπτωση που η Βρετανία επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση.

Η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να ξεπεράσει τις αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος του Σούνακ, αλλά και στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), που είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα υπέρ της Βρετανίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το γραφείο του Σούνακ έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τους ηγέτες των πέντε πιο σημαντικών κομμάτων μετά από τις συνομιλίες συμπεριλαμβανομένων του DUP και των Ιρλανδών εθνικιστών Σιν Φέιν.

Το DUP αποχώρησε τον Φεβρουάριο από την κυβέρνηση συνασπισμού της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτελεί μία ουσιαστική πρόβλεψη της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998, διαμαρτυρόμενο για τους εμπορικούς ελέγχους. Ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και το κοινοβούλιο μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την υποστήριξη του DUP.

Οι συναντήσεις του Σούνακ ακολουθούν μία συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τους ηγέτες των κομμάτων που φιλοξένησε ο αρμόδιος υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία νωρίτερα χθες, με κεντρικό θέμα τις προτεινόμενες συζητήσεις για την επιστροφή της τοπικής κυβέρνησης στα καθήκοντά της.

Ο Σούνακ αναμένονταν να έχει κύκλο συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρήσεων και κοινοτήτων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει “την επιστροφή του τομέα των ναυπηγείων για το Βασιλικό Βρετανικό Ναυτικό στη Βόρεια Ιρλανδία”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, με αναφορά σε μία προτεινόμενη συμφωνία για την κατασκευή τριών πλοίων υποστήριξης στα ναυπηγεία Harland & Wolff στο Μπέλφαστ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται οι αποζημιώσεις στην Κρήτη