Μητσοτάκης: Περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η στιγμή να επενδύσετε στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η στιγμή να επενδύσετε στην Ελλάδα
Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε προς τους επενδυτές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 24ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece Forum που διοργάνωσε η Capital Link σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και το New York Stock Exchange στην Νέα Υόρκη.

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε προς τους επενδυτές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 24ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece Forum που διοργάνωσε η Capital Link σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και το New York Stock Exchange στην Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τους επενδυτές κατά την έναρξη του forum δήλωσε «είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ πως η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο. Καθώς οδεύουμε προς το 2023 βρισκόμαστε ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. 8,4% το 2021 και 5,6% το 2022, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις. Η ανεργία συνεχίζει να κινείται καθοδικά και πράγματι έχει υποχωρήσει κατά 5 μονάδες στο χαμηλότερο σημείο από το 2010. Η περυσινή χρονιά αποδείχθηκε έτος-ρεκόρ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, αξίας 5,3 δισ. ευρώ. Βρισκόμαστε σε τροχιά να «σπάσουμε» αυτό το ρεκόρ και πάλι φέτος. Και σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έως το τέλος του 2023, η Ελλάδα αναμένεται να είναι η χώρα της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη σωρευτική μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2019. Είμαστε περήφανοι για όσα έχουν επιτευχθεί και πιστεύουμε πως έχουν να (επιτευχθούν) ακόμα πολλά (στο μέλλον). Τα εύσημα για αυτή την πρόοδο πρέπει να αποδοθούν στον ελληνικό λαό και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε απίστευτα μικρή χρονική περίοδο.

Παρά τους αντίθετους ανέμους και τις πολλαπλές κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει, οι ελληνικές εταιρείες έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές και είναι πλέον περισσότερο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Οι εξαγωγές έχουν υπερδιπλασιαστεί και έχουν σχεδόν φθάσει (να αναλογούν) στο μισό ΑΕΠ (της χώρας), επίπεδο υψηλότερο από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, έχουν δείξει επίπεδο ωριμότητας που επέτρεψε στην Ελλάδα να παραμείνει στο κέντρο της Ε.Ε. και χάρη στις επιλογές και τα εγχειρήματα τους, οι λαϊκιστές ευτυχώς νικήθηκαν στην Ελλάδα. Αλλά είναι επίσης αλήθεια πως η αλλαγή δεν θα είχε έρθει τόσο γρήγορα δίχως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία τρία χρόνια με σχεδόν 400 νομοσχέδια να έχουν υπερψηφιστεί στη Βουλή. Μεταρρυθμίσεις που έχουν αφαιρέσει τα εμπόδια, έχουν μειώσει το φορολογικό βάρος των επιχειρήσεων και των πολιτών και έχουν αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που είδαν τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τους τα τελευταία χρόνια.

Παρά το γεγονός πως η θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα έχει αλλάξει σημαντικά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως ζούμε σε ένα κόσμο με αναταραχές. Ο πληθωρισμός έχει αγγίξει υψηλό δεκαετιών ανά την υφήλιο. Η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει συμβάλει στην ενεργειακή κρίση που έχει θέσει όλες τις οικονομίες υπό πίεση. Και η πολιτική αστάθεια αυξάνεται σε πολλά σημεία του πλανήτη. Απέναντι σε όλα αυτά, η Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο 2023. Αναμένουμε συνεχόμενη οικονομική ανάπτυξη στο +1,8%, παρά τις διεθνείς οικονομικές αναταραχές. Τα δημοσιονομικά μας είναι σε τάξη και η όρεξη μας για μεταρρυθμίσεις συνεχίζεται ανεμπόδιστη. Το 2023 είναι χρονιά εκλογών για την Ελλάδα και είμαστε αισιόδοξοι πως ο ελληνικός λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του σε εμάς και πως πορεία που έχουμε θέσει τα τελευταία τρία χρόνια δεν θα εκτροχιαστεί. Διότι οι καλές πολιτικές έχουν σημασία. Έχουν πραγματική επίδραση στη ζωή των ανθρώπων. Και παρά τις πολλαπλές κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει, τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών έχουν αρχίσει να φαίνονται. Περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η στιγμή να επενδύσετε στην Ελλάδα. Έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να επιφέρουμε αλλαγή. Και πέραν πάσης αμφιβολίας, θα συνεχίσουμε στο δρόμο της συνέπειας, της σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων. Διότι μόνο αυτός ο δρόμος θα συνεχίσει την ανάπτυξη της οικονομίας μας και διότι μόνο αυτός ο δρόμος θα κάνει τη χώρα μας ισχυρότερη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Στην Ισπανία σήμερα για τη σύνοδο κορυφής EUMED-9

Eurobank: Εφικτή η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 - Η Ελλάδα υπεραποδίδει της Ευρωζώνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider