Αυστηρή απάντηση Μητσοτάκη για τα νησιά στη νέα πρόκληση Ερντογάν από την Πράγα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστηρή απάντηση Μητσοτάκη για τα νησιά στη νέα πρόκληση Ερντογάν από την Πράγα
Ένταση επικράτησε στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα όταν πήρε τον λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει τις προκλήσεις -Σκληρή απάντηση από Μητσοτάκη.

Σε ευθεία αντιπαράθεση ήρθε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα με φόντο τα ελληνοτουρκικά.

Ειδικότερα, στο τέλος της παρέμβασής του, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του απαντά σε αυστηρό ύφος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε τον λόγο αμέσως και απάντησε ευθέως στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Επίσης, τον κάλεσε αντί να προκαλεί εντάσεις, να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους»

Μήνυμα στην Άγκυρα ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια» απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, με την ευκαιρία της έναρξης της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι «όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

Παράλληλα, επικεντρώθηκε και στη διπλή τραγωδία στο Αιγαίο με θύματα μετανάστες, εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη, ενώ στάθηκε και στις «ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού». Δεν παρέλειψε να μάλιστα να στρέψει τα πυρά του κατά των «λαθροδιακινητών».

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα» κατέληξε.

Ανησυχία Μακρόν για την κατάσταση στο Αιγαίο - Ζητά από Ερντογάν «σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο»

Σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στην Πράγα, στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «ανησυχία» του για την κατάσταση στο Αιγαίο και «κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίωνκαι επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Μακρόν επέμεινε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αγωνιστούν οι χώρες ώστε να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Υπογράμμισε τη σημασία του καθεστώτος των ευρωπαϊκών κυρώσεων ώστε να μπει τέλος στην κλιμάκωση (εκ μέρους της Ρωσίας) και ζήτησε να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Χρειάζεται κοινή απάντηση - Απόφαση για πλαφόν στο φυσικό αέριο έως τέλος Οκτωβρίου

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κοβάτσεφσκι: Επί τάπητος η κατασκευή κοινών ενεργειακών έργων στην Αλεξανδρούπολη

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας: Στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα των Ουκρανών

gazzetta
gazzetta reader insider insider