Λιβυκό κοινοβούλιο: «Παράνομη» η συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιβυκό κοινοβούλιο: «Παράνομη» η συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες
Μπλόκο από τη λιβυκή Βουλή στη συμφωνία με την Τουρκία - Γιατί δεν την αναγνωρίζει.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης που είναι νόμιμα εκλεγμένο και αποκαλείται «Ανατολικό» καθώς εδρεύει στο Τομπρούκ, της ανατολικής Λιβύης, απορρίπτει ως «παράνομη» τη συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες που ανακοίνωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ χαρακτηρίζει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες παράνομη και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα, της οποίας η κυβερνητική θητεία έχει λήξει δεν έχει εξουσιοδότηση για να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες.

Στην ανακοίνωσή του το κοινοβούλιο επισημαίνει, όπως είχε κάνει και με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα, ότι η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες είναι παράνομη, καθώς η τωρινή κυβέρνηση που την υπέγραψε «στερείται αξιοπιστίας και αποδοχής από τον λαό, καθώς δεν έχει διεξαχθεί εκλογική αναμέτρηση». Τονίζεται παράλληλα ότι η νέα τουρκολιβυκή συνεργασία «στερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής (ανατολική παράκτια Λιβύη) από τα πετρελαϊκά δικαιώματά της».

Τσαβούσογλου: «Άλλες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να ανακατεύονται σε αυτά τα θέματα»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών νωρίτερα ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter πως «υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών. «Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Όλες οι παρόχθιες χώρες πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο» επεσήμανε σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για μια πιθανή αντίδραση από την Ελλάδα και τη Γαλλία είπε ότι «τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών» όπως σημειώνει η ΕΡΤ.

Η Λίβυα ΥΠΕΞ, από την πλευρά της, χαιρέτισε από την πλευρά της την «πολύ σημαντική συμφωνία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών και είναι πιθανό να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην άμβλυνση των ελλείψεων φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά

Νωρίτερα, ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως παρακολουθούν στενά το ζήτημα της «φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία».

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, τόνισαν χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Είμαστε ανοιχτοί σε συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αν το επιδιώξει η Τουρκία

Τουρκία: Συλλήψεις για τη «βουτιά» στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Τουρκία: Σε νέο υψηλό 24ετίας ο πληθωρισμός - «Αγγίζει» το 84%

gazzetta
gazzetta reader insider insider