Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες υπέγραψε ο Τσαβούσογλου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες υπέγραψε ο Τσαβούσογλου
Υπέγραψε «συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες» στη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη Λιβύη βρέθηκε σήμερα (3/10) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μαζί με αντιπροσωπεία και υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνησηγια τους υδρογονάθρακες.

«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου» ενημέρωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ με ανάρτησή του στο Twitter.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών.

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Όλες οι παρόχθιες χώρες πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο» επεσήμανε σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Η πολυπληθής τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Yunus al-Menfi, τους Αντιπροέδρους του Προεδρικού Συμβουλίου Abdullah al-Lafi και Musa al-Koni, τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Abdulhamid Dibebebe και τον Πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Khalid al-Mishri.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά

Νωρίτερα, ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως παρακολουθούν στενά το ζήτημα της «φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία».

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, τόνισαν χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Είμαστε ανοιχτοί σε συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αν το επιδιώξει η Τουρκία

Τουρκία: Σε νέο υψηλό 24ετίας ο πληθωρισμός - «Αγγίζει» το 84%

Τουρκία: Συλλήψεις για τη «βουτιά» στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

gazzetta
gazzetta reader insider insider