Reuters: «Έρχονται» μπλακάουτ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: «Έρχονται» μπλακάουτ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη
Στην τρέχουσα χρονική συγκυρία δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, γεγονός που σημαίνει πως η Ευρώπη ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με μπλάκ-άουτ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. 

Φόβους για την αντοχή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη το φετινό χειμώνα εκφράζουν στο Reuters αξιωματούχοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, καθώς το σύστημα τηλεπικοινωνιακών υποδομών θα δοκιμαστεί εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και των εκτιμώμενων μπλακ-ουτ. Στην τρέχουσα χρονική συγκυρία δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, γεγονός που σημαίνει πως η Ευρώπη ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με μπλάκ-άουτ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Οι ανησυχίες από παράγοντες του κλάδου έχουν οδηγήσει τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις σε αναζήτηση λύσεων, εν μέσω του δυσμενούς οικονομικού και πολιτικού κλίματος, με την κλιμάκωση στο ρωσοουκρανικό πόλεμο και τις δολιοφθορές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 να εντείνουν τις πιέσεις στον κλάδο ενέργειας. Κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γαλλία, η Σουηδία και η Γερμανία προσπαθούν να διασφαλίσουν πως οι εγχώριες τηλεπικοινωνίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν, ακόμα και εάν οι διακοπές στο ρεύμα εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες σε χιλιάδες κεραίες που βρίσκονται διάσπαρτες στην επικράτεια τους. Περίπου μισό εκατ. τηλεπικοινωνιακοί πύργοι λειτουργούν στα ευρωπαϊκά εδάφη και οι περισσότεροι εξ αυτών φέρουν εφεδρικές μπαταρίες με διάρκεια ζωής περίπου 30 λεπτών για τις κεραίες.

Στη Γαλλία, παραδείγματος χάριν, η εταιρεία διανομής ηλεκτρικού ρεύματος Enedis, θυγατρική της EDF, έχει θέσει ως χειρότερο σενάριο για τον χειμώνα μπλακ-άουτ έως 2 ωρών. Η διακοπή ρεύματος θα πλήττει διαφορετικά τμήματα της χώρας κάθε φορά, ενώ καίριες εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία, αστυνομία και κυβερνητικά κτήρια θα εξαιρούνται. Η Enedis βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την γαλλική κυβέρνηση και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους από το καλοκαίρι για τη διαχείριση του θέματος. Ο φορέας των τηλεπικοινωνιακών παρόχων FFT, που εκπροσωπεί εταιρείες κινητής όπως η Orange, Bouygues Telecom και η SFR φέρεται - σύμφωνα με το Reuters- να θεωρούν υπεύθυνη την Enedis που δεν εξασφάλιση την εξαίρεση των τηλεπικοινωνιακών κεραίων από τα μπλακ άουτ.

Παράλληλα και στη Σουηδία επικρατεί αναταραχή στον κλάδο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, με τη ρυθμιστική αρχή ΡΤS να βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τους παρόχους και διάφορες κρατικές υπηρεσίες για την εξεύρεση λύσης σε περίπτωση που μπει όριο στην κατανάλωση ρεύματος. Η PTS χρηματοδοτεί την αγορά φορητών μονάδων καυσίμων και φορητές μονάδες βάσης για τη διαχείριση παρατεταμένων μπλακ άουτ. Στην Ιταλία οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στοχεύουν στην εξαίρεση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε περίπτωση μπλακάουτ, αλλά και σε περίπτωση ορίου στην κατανάλωση ενέργειας. Σχεδιάζουν να φέρουν το ζήτημα ενώπιον της νέας κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Ομάδα Εργασίας ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτών για μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Κούβα: Χωρίς ρεύμα μετά το χτύπημα του κυκλώνα Ίαν

Κομισιόν: Οι ελπίδες για συμφωνία της Γερμανίας, μοχλός πίεσης η βιομηχανία και το χαρτί της Τελωνειακής Ένωσης για την Τουρκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider