Σε εξέλιξη η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - Δείτε Live

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε εξέλιξη η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - Δείτε Live
Σε εξέλιξη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΓΣ του ΟΗΕ.

Την ομιλία του από το βήμα της 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά την οποία αναμένεται να αποδομήσει σημείο προς σημείο τους προκλητικούς ισχυρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφωνεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Live η ομιλία του πρωθυπουργού

Νωρίτερα, μιλώντας στο Council on Foreign Relations στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα, στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τουρκική επιθετικότητα, ξεκαθαρίζοντας πως πάντα επεδίωκε μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, ενώ πριν από τρία χρόνια είχε προτείνει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνουν μια νέα αρχή.

«Μετά υπέγραψε ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφική παραδοξότητα. Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών, αμφισβήτηση των νησιών μας» τόνισε, προσθέτοντας πως «μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι».

«Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι, θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να "παίζει" και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία» σημείωσε και πρόσθεσε πως: «θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Νιγηρίας Muhammadu Buhari και τον Πρόεδρο της Σενεγάλης Macky Sall, με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ να αναφέρουν πως εξετάστηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η συνεργασία στην καταπολέμηση της πειρατείας, ενώ έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και των διεθνών εξελίξεων στην Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή του Σαχέλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσαβούσογλου: Το ελληνικό λόμπι ευθύνεται για τα F16 - Δεν δεχόμαστε όρους

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δεν θα ξεχάσουμε τη Σφαγή της Τριπολιτσάς

Βουλγαρία: Κατάσταση «μερικής έκτακτης ανάγκης» στα σύνορα με Τουρκία λόγω μεταναστευτικών ροών

gazzetta
gazzetta reader insider insider