Σολτς: Έτοιμη για λειτουργία η τουρμπίνα του Nord Stream 1

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σολτς: Έτοιμη για λειτουργία η τουρμπίνα του Nord Stream 1
Η παροχή ρωσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του αγωγού βρίσκεται στο 20% των συνολικών δυνατοτήτων της.

Τελευταία ενημέρωση: 14:00

Ευθύνες στη Ρωσία για τα προβλήματα στη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 επέρριψε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, εν μέσω του ενεργειακού «πολέμου» που μαίνεται μεταξύ της ΕΕ και της Μόσχας.

Ο Σολτς βρέθηκε στο εργοστάσιο της Siemens Energy στο Ρουρ, για να επιθεωρήσει την τουρμπίνα του αγωγού που επιδιορθώθηκε στον Καναδά, με τη Μόσχα να υποστηρίζει πως οι ροές αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 έχουν περιοριστεί λόγω τεχνικών βλαβών στην εν λόγω τουρμπίνα.

«Η τουρμπίνα δουλεύει. Μπορεί να μεταφερθεί και να τεθεί σε χρήση ανά πάσα στιγμή. Έτσι, η μη πλήρωση των συμβολαίων για την παράδοση φυσικού αερίου δεν βασίζονται σε κανένα τεχνικό λόγο» τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Υπενθυμίζεται πως η παροχή ρωσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του αγωγού βρίσκεται στο 20% των συνολικών δυνατοτήτων της.

Προς παράταση για τα πυρηνικά;

Εξάλλου, ο Σολτς σημείωσε ότι η παράταση της εκμετάλλευσης των τριών τελευταίων πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται σε λειτουργία στην Γερμανία «μπορεί να έχει νόημα», την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ενεργειακής κρίσης.

Αυτοί οι πυρηνικοί σταθμοί «δεν έχουν ικανότητα παρά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μόνο μικρού μέρους της», αλλά «μπορεί και να έχει κάποιο νόημα», παραδέχθηκε ο Γερμανός καγκελάριος.

Το Βερολίνο θα πρέπει να λάβει αποφάσεις εντός των προσεχών εβδομάδων για την παράταση λειτουργίας αυτών των πυρηνικών σταθμών με βάση μία μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μόλις τα αποτελέσματα αυτής της «δοκιμής αντοχής» γίνουν γνωστά, «θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας», δήλωσε ο Σολτς.

Οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί που συνεχίζουν να λειτουργούν - στη Βαυαρία, την Κάτω Σαξωνία και την Βάδη-Βυρτεμβέργη - παρέχουν αυτήν την στιγμή το 6% της καθαρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider