Προσωπικός Ιατρός: Στις αρχές Αυγούστου η έναρξη εγγραφών των πολιτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσωπικός Ιατρός: Στις αρχές Αυγούστου η έναρξη εγγραφών των πολιτών
Παράταση ενός μήνα δίνεται στην έναρξη της διαδικασίας εγγραφής των πολιτών στον προσωπικό ιατρό.

Παράταση ενός μήνα δίνεται στην έναρξη της διαδικασίας εγγραφής των πολιτών στον προσωπικό ιατρό. Παρότι η σχετική υπουργική απόφαση προέβλεπε ότι οι εγγραφές θα ξεκινήσουν στην 1η Ιουλίου, η διαδικασία μεταφέρεται ουσιαστικά στα τέλη του μήνα, έως τις αρχές Αυγούστου, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του προσωπικού ιατρού από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε από το βήμα του 13ου Pharma & Health Conference ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πάντως, ήδη έχει δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες ιατρούς που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως προσωπικοί ιατροί. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Ιουλίου. Παράλληλα, στο σύστημα εντάσσονται αυτομάτως 2500 παθολόγοι, γενικοί και οικογενειακοί ιατροί του δημόσιου τομέα.

«Αυτό που θέλουμε είναι σε έναν χρόνο να έχει εγγραφεί στον προσωπικό ιατρό η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Θα αφήσουμε τον Ιούλιο και Αύγουστο να τεσταριστεί το σύστημα. Κατά τους δύο αυτούς μήνες θα ανοίξει το σύστημα εγγραφής των πολιτών, ωστόσο η όλη προσπάθεια οριοθετείται από το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Υπάρχουν πολλά τεχνικά θέματα και μικρολεπτομέρειες. Θα αφήσουμε δύο μήνες να δούμε πώς θα πάει, ενώ κατά την περίοδο αυτή δεν θα ξεκινήσει κάποια έντονη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία πολύ μεγάλη προσέλευση στους γιατρούς, όπως αναμενόταν, ενώ υπάρχει και plan Β σε περίπτωση που σε κάποιες περιοχές δεν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ιατρών, αν και εκτιμούμε πως δεν θα χρειαστεί. Σε καμία χώρα, ακόμα και στην Αγγλία που εφαρμόζεται το σύστημα 50 χρόνια, δεν είναι εγγεγραμμένο το 100% του πληθυσμού. Έχουμε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία και στόχους, αλλά ξέρουμε εξαρχής ότι δεν θα ξυπνήσουμε το Δεκέμβριο του 2022 και θα έχουμε το 100% του πληθυσμού εγγεγραμμένο. Θα έχουμε τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Θεμιστοκλέους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γενικός Γραμματέας ΠΦΥ, διαβεβαίωσε ότι με υπουργική απόφαση, που έχουν υπογράψει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το εγχείρημα έχει καλυφθεί χρηματοδοτικά μέχρι το τέλος του έτους.

Πλεύρης: Η συμμετοχή των ιατρών ξεπερνάει τις προσδοκίες μας

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την μέχρι τώρα συμμετοχή των ιατρών εμφανίστηκε ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

«Θεωρούμε ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι πραγματικά μία τομή. Την πιστεύει και ο Πρωθυπουργός, την πιστεύω κι εγώ ως υπουργός Υγείας. Ήδη, από την πρώτη εβδομάδα που έχουμε ανοίξει το σύστημα, η επιθυμία των ιατρών να εγγραφούν έχει ξεπεράσει την προσδοκία μας. Διότι για πρώτη φορά ερχόμαστε να δώσουμε ρεαλιστικά χρήματα στους ιατρούς», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης. Ο ίδιος τόνισε ότι οι αποδοχές θα φτάνουν τις 70 χιλιάδες ευρώ, ετησίως, «ένα πολύ σοβαρό ποσό για τα ελληνικά δεδομένα», σημειώνοντας ότι υπάρχει και ένα ρεαλιστικό πλαίσιο με ραντεβού, από 15 ώρες έως 35 ώρες την εβδομάδα.

Αναφερόμενος στους ασθενείς επεσήμανε ότι στόχος δεν είναι να θεραπεύονται μόνο, αλλά και να διατηρούνται υγιείς. «Με τον προσωπικό ιατρό πάμε να κρατήσουμε τον πολίτη υγιή», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος, κάλεσε τους ιατρούς να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως να μην χρειαστεί να εξαντληθεί το περιθώριο μέχρι τις 31 Ιουλίου, που είναι η προθεσμία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα κονδύλι για την Υγεία - Αναμένονται οι αποφάσεις για τα φάρμακα

Συντάξεις: Ξεπαγώνουν αυξήσεις από το 2023 για 1,5 εκατ. συνταξιούχους - Ποιοι μένουν εκτός

Εισφορά αλληλεγγύης: Πόσα κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι από την κατάργησή της - Αναλυτικά παραδείγματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider