Κικίλιας: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης λόγω του τουρισμού

Newsroom
Μοιράσου το
Κικίλιας: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης λόγω του τουρισμού
Αναφερόμενος στη θεματική του συνεδρίου, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η στροφή της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο αποτελεί άμεση κυβερνητική προτεραιότητα.

Στον καταλυτικό ρόλο και τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, στη θεματική με τίτλο: «Tourism in Greece and new sustainable goals».

Ο υπουργός Τουρισμού στάθηκε στα αισιόδοξα, όπως είπε, στοιχεία που προκύπτουν από την καλή εκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου, τα οποία - όπως επισήμανε - ενισχύουν τις προσδοκίες ότι το τουριστικό μας προϊόν θα αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα στις πληθωριστικές πιέσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και δίνοντας σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας στάθηκε στην πρόσφατη πρόβλεψη του Economist Intelligence Unit, η οποία κάνει λόγο για ανάπτυξη στην Ελλάδα μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης λόγω των επιδόσεων στον τουρισμό, αλλά και στις τελευταίες προβλέψεις της βρετανικής HSBC, η οποία μιλά για ισχυρή ανάπτυξη 6,5% -από 4%- για φέτος στην Ελλάδα, χάρη στη δυναμική που εμφανίζει ο τουριστικός κλάδος. «Το τουριστικό μας προϊόν αναδεικνύεται στο ισχυρό χαρτί της φετινής χρονιάς. Και αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά με σχέδιο, μεθοδικότητα, σκληρή δουλειά και σωστή προετοιμασία», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Αναφερόμενος στη θεματική του συνεδρίου, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η στροφή της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο αποτελεί άμεση κυβερνητική προτεραιότητα. «Και μαζί με τους φορείς του υπουργείου έχουμε, ήδη, προχωρήσει στην υλοποίηση της στρατηγικής μας προς αυτή τη κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στο παράδειγμα των εμβληματικών projects στην Αστυπάλαια, τη Χάλκη και την Τήλο που υλοποιούν στην πράξη -όπως επισήμανε- τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής αυτονομίας, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της χώρας και καθιστώντας την Ελλάδα πρωτοπόρο στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. «Αντίστοιχα σχέδια δράσης έχουν εκπονηθεί και για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, δύο από τα νησιά μας που αποτελούν προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, κάνοντας λόγο για δράσεις οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη βασικών έργων υποδομής, την διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού ζητήματος. «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε - πανδημία, ενεργειακή και πληθωριστική κρίση - η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης. Το ίδιο κάνουμε και για το τουριστικό μας προϊόν, μέσα από τη στενή συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και με βασικό μας μέλημα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων, την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη, αλλά και την αύξηση των τουριστικών μας εσόδων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.

Ξεχωριστή μνεία έκανε ο κ. Κικίλιας στη συνεργασία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού, τον Απρίλιο, με τον τεχνολογικό κολοσσό της Google για την επιτάχυνση του πράσινου και βιώσιμου μετασχηματισμού του τουριστικού κλάδου της Ελλάδας, καθώς και στη χρηματοδότηση - ύψους 1 εκατ. δολαρίων - από το Google.org για την υποστήριξη οργανισμών που βοηθούν κοινωνικές επιχειρήσεις στη χώρα μας, με έμφαση στη βιωσιμότητα και τον οικοτουρισμό. «Η στροφή σε όρους αειφορίας και στον τουρισμό, δεν αποτελεί κενό γράμμα, καθώς - σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΙΤΕΠ για λογαριασμό της Google και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος - τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες ξενοδοχείου θεωρούν την εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας ιδιαιτέρως κρίσιμη για το μέλλον της επιχείρησής τους», πρόσθεσε ο υπουργός Τουρισμού.

Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στον Ειδικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για τον τουρισμό, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί, όπως τόνισε, το πρώτο βήμα προκειμένου να δημιουργηθούν οι σωστές υποδομές, να απαλειφθεί το φαινόμενο της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης, να προστατευθούν οι φυσικές ομορφιές του τόπου μας και να τονωθεί περαιτέρω η εγχώρια επιχειρηματικότητα. Τέλος, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε τη στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Τουρισμού για το άνοιγμα νέων προορισμών δώδεκα μήνες τον χρόνο, την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, καθώς και νέων επενδύσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στα έργα -άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ- μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ιαματικό, τον ορεινό και τον καταδυτικό τουρισμό, πεδία δηλαδή που σχετίζονται άμεσα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης για «ένα πιο καθαρό και πιο πράσινο μέλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Γιατί, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, των εταίρων και των επενδυτών, στα τρία αυτά χρόνια, έχει αποδείξει στην πράξη ότι αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη δύναμη που μπορεί και θα συνεχίσει να πηγαίνει την Ελλάδα μπροστά», κατέληξε ο υπουργός Τουρισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Τεράστιο το περιθώριο τουριστικής ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ρωσία-ΟΗΕ: Σοϊγκού και Γκουτέρες συζήτησαν για την ασφαλή λειτουργία του σταθμού της Ζαπορίζια

23:40

Πέθανε ο συγγραφέας του «Γητευτή των Αλόγων», Nicholas Evans

23:30

Wall Street: Δεν πτοήθηκε από τα αδύναμα στοιχεία της Κίνας και επέμεινε ανοδικά

23:12

«Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την αιφνίδια ανακάλυψη» των προσφύγων στον Έβρο, ρωτούν οι Γ. Κατρούγκαλος, Γ. Ψυχογιός και Ν. Γκαρά

23:06

Πετρέλαιο: Απώλειες 3% για την τιμή - Κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας

22:42

Νορβηγία: Το 'Οσλο προμηθεύει όλο το φυσικό αέριο που μπορεί στη Γερμανία

22:17

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συνοδεύει βρετανικό αεροσκάφος εκτός του ρωσικού εναέριου χώρου

21:59

Streaming: Το HBO Max απομακρύνει 70 υπαλλήλους

21:29

Κάτω από τα 1.800 δολάρια έκλεισε ο χρυσός

21:03

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης: Χρυσό μετάλλιο ο Χρήστου στα 50μ. ύπτιο

20:57

Γερμανία: Πακέτο στήριξης υποσχέθηκε ο Σολτς ενόψει αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος

20:46

Ευρωαγορές: Κατάφεραν με δυσκολία να συγκεντρώσουν μικρά κέρδη

20:27

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον Έβρο για τη διάσωση 38 μεταναστών

20:00

Ρεύμα: Μέτρα ενίσχυσης των δικαιωμάτων των καταναλωτών σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

19:57

Βουλγαρία: Αμετάβλητη η ανεργία σε σχέση με τον Ιούνιο

19:40

Wall Street: Άλλαξε πρόσημο και δίνει συνέχεια στα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας

19:26

Οριοθετημένη η φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας

19:14

Η Μόσχα θα διευκολύνει μια επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

18:59

Apple: Θέλει να προσθέσει διαφημίσεις σε περισσότερα apps στο iPhone σας

18:29

Μελέτη: Ένας πυρηνικός πόλεμος, ακόμη και μικρός, θα απειλήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους με πείνα και θάνατο

18:04

Ο hedge fund manager Daniel Loeb αποκτά νέο μερίδιο στην Disney και πιέζει για απόσχιση του ESPN

17:38

Αίθριος ο καιρός αύριο με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά

17:28

Με... «φρένο» στη νέα εβδομάδα η Wall Street

17:15

Ο πρόεδρος Πούτιν καυχάται για την υπεροχή των ρωσικών όπλων

16:57

Σκηνές πανικού σε ΙΚΕΑ της Σαγκάης - Τους κλείδωσαν στο κατάστημα εξαιτίας ύποπτου κρούσματος

16:42

Κομισιόν: Δημοσιονομικό «βαρίδι» από τις φυσικές καταστροφές – Στα 10 δισ. ο απολογισμός για την Ελλάδα

16:38

Υποκύπτουν οι ευρωαγορές στα αδύναμα στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία

16:20

Θετικός στον κορονοϊό ο Άλμπερτ Μπουρλά

16:12

Ολλανδία: Στις 17/11 η ετυμηγορία για τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην Ουκρανία το 2014

16:06

Φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας