Στυλιανίδης: Δόθηκε μεγάλη μάχη χθες στην πυρκαγιά στις Πόρτες Αχαϊας

Newsroom
Μοιράσου το
Στυλιανίδης: Δόθηκε μεγάλη μάχη χθες στην πυρκαγιά στις Πόρτες Αχαϊας
Σχετικά με τους Ευρωπαίους πυροσβέστες που έχουν φτάσει ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι δεν επιχείρησαν χθες καθώς ακόμη κάνουν προετοιμασία αλλά είχαν εμπλοκή οι δασοκομάντος, οι ΕΜΟΔΕ.

Μεγάλη ήταν η μάχη που δόθηκε χθες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στις Πόρτες Αχαϊας, από τις επίγειες δυνάμεις, τα εναέρια μέσα με τη βοήθεια και των δασικών υπηρεσιών, όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

«Δόθηκε μια μάχη όλο το βράδυ, είμαστε εκεί ακόμη, δεν θα φύγουν οι πυροσβέστες, λέμε ότι οριοθετήθηκε η πυρκαγιά όχι ότι είναι υπό πλήρη έλεγχο. Υπάρχουν μικρές εστίες και συνεχίζουν να επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έχουν έρθει κι από άλλα μέρη της Ελλάδας, εναέρια μέσα έτσι ώστε να μην δώσουμε περιθώριο για αναζωπυρώσεις γιατί πάλι μετά το μεσημέρι θα έχουμε δυνατούς ανέμους στην περιοχή και η σχετική υγρασία παραμένει χαμηλή. Δόθηκε μία μεγάλη μάχη χθες με πολλά εναέρια μέσα, πολλές επίγειες δυνάμεις, βοήθεια από δασικές υπηρεσίες. Είναι μία περιοχή που όντως είναι πάρα πολύ ευάλωτη σε πολύ μεγάλες πυρκαγιές », ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης. Ο υπουργός επισήμανε ότι η περιοχή αυτή έχει συχνά πυρκαγιές εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν όχι μόνο των καιρικών και των θεμάτων σχετικής υγρασίας, αλλά και λόγω του αναγλύφου της περιοχής και των ανέμων, ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο των αναζωπυρώσεων.

Ακόμη, ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι χθες έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις πληθυσμού και όχι εκκενώσεις. «Κάνουμε προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού, δεν λέγονται εκκενώσεις. Αυτή είναι η σωστή διατύπωση. Ήταν ένα χωριό περίπου 80 ατόμων, η Βάλμη και δύο οικισμοί των 10-15 σπιτιών και γι αυτούς τους λόγους όχι γιατί απειλήθηκαν σπίτια ή ζωές αλλά επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια άτομα μεγάλης ηλικίας να έχουν πνευμονολογικά προβλήματα με θέματα καπνού αποφασίστηκε και με τη συνεργασία των τοπικών αρχών να γίνει αυτή η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πληθυσμού. 'Ανθρωποι νεαρής ηλικίας έμειναν στο χωριό και βοηθούσαν μέχρι το βράδυ», υπογράμμισε, και προσέθεσε: Θέλω να κατεβάσω τους όρους δραματοποίησης των γεγονότων. Πιστεύω στην ψυχραιμία, στη σύνεση και πιστεύω στη σωστή δουλειά της πρόληψης, προετοιμασίας ετοιμότητας. Έτσι αντιμετωπίζονται οι κρίσεις και όχι με το να δραματοποιούμε τα γεγονότα. Όταν είναι δραματικά τα γεγονότα θα το πούμε. Δεν απειλήθηκαν σπίτια, δεν απειλήθηκαν ζωές έγινε οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού, προληπτικά. Δεν υπάρχει άνθρωπος που διαχειρίζεται κρίσεις και ζει με βεβαιότητες».

Σχετικά με τους Ευρωπαίους πυροσβέστες που έχουν φτάσει ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι δεν επιχείρησαν χθες καθώς ακόμη κάνουν προετοιμασία αλλά είχαν εμπλοκή οι δασοκομάντος, οι ΕΜΟΔΕ. «Οι ΕΜΟΔΕ έχουν συνδράμει εδώ και 15 μέρες σε πολλά σημεία και βοηθούν τις παραδοσιακές πυροσβεστικές δυνάμεις και μαθαίνουν κιόλας γιατί είναι ως επί το πλείστον νεαρά άτομα και βοηθούν πολύ για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι», σημείωσε.

Αναφορικά με το πρόγραμμα προεγκατάστασης των Ευρωπαίων πυροσβεστών, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα προεγκατάστασης, πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

«Από τη στιγμή που ένα κράτος -μέλος ζητούσε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας χρειάζεται ένας σημαντικός χρόνος μέχρι να έρθει βοήθεια, κι αυτό θέλαμε να το μηδενίσουμε. Αυτό γίνεται με το πιλοτικό πρόγραμμα προεγκατάστασης. Ιούλιο και Αύγουστο θα έχουμε πυροσβέστες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εξειδικευμένοι δασοπυροσβέστες, από 6 χώρες, Ρουμανία, Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Νορβηγία και Φινλανδία. Αυτές είναι οι 6 χώρες που έχουν αποδεχτεί να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται πλήρως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Έχουν εγκατασταθεί δεν θα δρουν ποτέ από μόνοι τους θα είναι πάντα στις ομάδες των δικών μας πυροσβεστών γιατί έχουν εξαιρετική πείρα οι δικοί μας πυροσβέστες», τόνισε και προσέθεσε: «Οι δικοί μας πυροσβέστες είναι εξαιρετικοί κι αυτοί που έρχονται θέλουν κι αυτοί να μάθουν από τους δικούς μας πυροσβέστες αλλά να φέρουν και τη δική τους τεχνογνωσία. Αυτό που γίνεται είναι η ένδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνος του το πρόβλημα της φυσικής καταστροφής σε συνθήκες κλιματικής κρίσης».

Τέλος ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για ένα δύσκολο καλοκαίρι γιατί η κλιματική κρίση είναι παρούσα ειδικά στο hot spot της Ανατολικής μεσογείου. «Σήμερα η σχετική υγρασία στην Αττική είναι κάτω από 17%, με ανέμους που σε κάποια σημεία φτάνουν τα 8 μποφόρ. Οι συνθήκες είναι πολύ επικίνδυνες γι αυτό και συνεχίζουμε με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς ( κατηγορία κινδύνου 4). Είναι όλοι σε επαγρύπνηση ακριβώς για να προλάβουμε. Πρέπει να είσαι έτοιμος, δεν υπάρχει σιγουριά», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς: Στο «πορτοκαλί» 13 περιοχές την Τρίτη

Σε ύφεση η φωτιά στο Σχηματάρι - Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Άμφισσα - Πυρκαγιές σε Ηλεία και Ζάκυνθο

Όλες οι ειδήσεις

07:46

Ο Σι Τζινπίνγκ, ο Μπιν Σαλμάν και τα... πετρογουάν - Της έταξαν της κυρίας... 

07:40

Ρεύμα: Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της κρίσης – Πώς διαμορφώνεται το πελατολόγιο των παρόχων

07:36

Τα δύο πιο κρίσιμα μεγέθη για την οικονομία και το πακέτο της ΔΕΘ

07:32

Τζόνσον μπατίρ τουρίστ - Άντε πάλι ο Αλέξης με την εξουσία - Ο πρόεδρος Νίκος και η ομογένεια

07:30

Πάρις Χίλτον: Εικονικά πάρτυ και NFTs προς πώληση μέσα από το «The Sandbox»

23:55

Ρωσία-ΟΗΕ: Σοϊγκού και Γκουτέρες συζήτησαν για την ασφαλή λειτουργία του σταθμού της Ζαπορίζια

23:40

Πέθανε ο συγγραφέας του «Γητευτή των Αλόγων», Nicholas Evans

23:30

Wall Street: Δεν πτοήθηκε από τα αδύναμα στοιχεία της Κίνας και επέμεινε ανοδικά

23:12

«Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την αιφνίδια ανακάλυψη» των προσφύγων στον Έβρο, ρωτούν οι Γ. Κατρούγκαλος, Γ. Ψυχογιός και Ν. Γκαρά

23:06

Πετρέλαιο: Απώλειες 3% για την τιμή - Κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας

22:42

Νορβηγία: Το 'Οσλο προμηθεύει όλο το φυσικό αέριο που μπορεί στη Γερμανία

22:17

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συνοδεύει βρετανικό αεροσκάφος εκτός του ρωσικού εναέριου χώρου

21:59

Streaming: Το HBO Max απομακρύνει 70 υπαλλήλους

21:29

Κάτω από τα 1.800 δολάρια έκλεισε ο χρυσός

21:03

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης: Χρυσό μετάλλιο ο Χρήστου στα 50μ. ύπτιο

20:57

Γερμανία: Πακέτο στήριξης υποσχέθηκε ο Σολτς ενόψει αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος

20:46

Ευρωαγορές: Κατάφεραν με δυσκολία να συγκεντρώσουν μικρά κέρδη

20:27

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον Έβρο για τη διάσωση 38 μεταναστών

20:00

Ρεύμα: Μέτρα ενίσχυσης των δικαιωμάτων των καταναλωτών σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

19:57

Βουλγαρία: Αμετάβλητη η ανεργία σε σχέση με τον Ιούνιο

19:40

Wall Street: Άλλαξε πρόσημο και δίνει συνέχεια στα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας

19:26

Οριοθετημένη η φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας

19:14

Η Μόσχα θα διευκολύνει μια επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

18:59

Apple: Θέλει να προσθέσει διαφημίσεις σε περισσότερα apps στο iPhone σας

18:29

Μελέτη: Ένας πυρηνικός πόλεμος, ακόμη και μικρός, θα απειλήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους με πείνα και θάνατο

18:04

Ο hedge fund manager Daniel Loeb αποκτά νέο μερίδιο στην Disney και πιέζει για απόσχιση του ESPN

17:38

Αίθριος ο καιρός αύριο με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά

17:28

Με... «φρένο» στη νέα εβδομάδα η Wall Street

17:15

Ο πρόεδρος Πούτιν καυχάται για την υπεροχή των ρωσικών όπλων

16:57

Σκηνές πανικού σε ΙΚΕΑ της Σαγκάης - Τους κλείδωσαν στο κατάστημα εξαιτίας ύποπτου κρούσματος