Βουλγαρία: Aπορρίπτει το τελεσίγραφο της Ρωσίας, αδικαιολόγητη η απειλή λέει η ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουλγαρία: Aπορρίπτει το τελεσίγραφο της Ρωσίας, αδικαιολόγητη η απειλή λέει η ΕΕ
Η πρεσβευτής της Ρωσίας στη Σόφια λέει ότι θα ζητήσει από τη Μόσχα να κλείσει την πρεσβεία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο να ανακαλέσει την απόφαση για απέλαση 70 Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων έως το μεσημέρι σήμερα και κατονόμασε τον υπουργό Οικονομικών της χώρας ως πιθανό διάδοχό του.

Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας είναι απαράδεκτη. «Δεν θα επιτρέψουμε στη Βουλγαρία να πάρει τον λάθος δρόμο... Δεν θα επιτρέψουμε σε ξένους διπλωμάτες να δίνουν τελεσίγραφα στο βουλγαρικό κράτος (για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις) έως το μεσημέρι», δήλωσε.

Ανακοινώνοντας ότι το κεντρώο κόμμα του, το PP, θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ο Πέτκοφ κάλεσε επίσης τους εταίρους του στον συνασπισμό να στηρίξουν την προσπάθεια του κόμματος να πατάξει τη εκτεταμένη διαφθορά και να εργαστεί για την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Η βαλκανική χώρα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και άλλοτε στενός σύμμαχος της Ρωσίας, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες εν μέσω πολιτικής αναταραχής, με το Κοινοβούλιο να υπερψηφίζει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα και τον Πέτκοφ να ανακοινώνει τις ρωσικές απελάσεις λόγω ανησυχιών περί κατασκοπείας.Η Ρωσία ανταπάντησε εκδίδοντας χθες, Πέμπτη, τελεσίγραφο, που περιλάμβανε απειλή για κλείσιμο της ρωσικής πρεσβείας, εάν η Σόφια δεν ανακαλούσε τις απελάσεις.

Η διπλωματική διαμάχη με τη Ρωσία προκάλεσε ρωγμές στην κυβέρνηση αφού ένας εταίρος --οι Σοσιαλιστές-- δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Πέτκοφ.

Η πρεσβευτής της Ρωσίας στη Σόφια λέει ότι θα ζητήσει από τη Μόσχα να κλείσει την πρεσβεία

Η πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βουλγαρία δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη Μόσχα να κλείσει την πρεσβεία της στη βαλκανική χώρα αφού η έκκλησή της προς τη Σόφια να ανακαλέσει την απόφασή της για απέλαση 70 Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων αγνοήθηκε.

Σε δήλωσή της προς τον βουλγαρικό λαό, η πρεσβευτής Ελεονόρα Μιτροφάνοβα ανέφερε ότι το κλείσιμο της ρωσικής πρεσβείας θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στο κλείσιμο της βουλγαρικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Η Μιτροφάνοβα χαρακτήρισε τις απελάσεις «πρωτόγνωρα εχθρικό βήμα» και χθες ζήτησε από τη Σόφια να ανακαλέσει την απόφασή της έως σήμερα το μεσημέρι. Σε αντίθετη περίπτωση, η ίδια δήλωσε ότι θα ζητούσε από τη Μόσχα να εξετάσει τον τερματισμό της φυσικής παρουσίας ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Βουλγαρία.

«Δυστυχώς η έκκλησή μας προς το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών αγνοήθηκε», ανέφερε σε ανακοίνωση η Μιτροφάνοβα.

«Σκοπεύω άμεσα να θέσω το ερώτημα του κλεισίματος της ρωσικής πρεσβείας στη Βουλγαρία στην ηγεσία της χώρας μου, κάτι που αναπόφευκτα θα σημαίνει και το κλείσιμο της βουλγαρικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα», πρόσθεσε η ίδια. Η ευθύνη για τις όποιες επακόλουθες σοβαρές συνέπειες βαρύνει την απερχόμενη κυβέρνηση του Πέτκοφ, ανέφερε.

Η ΕΕ χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την απειλή της Ρωσίας

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε την απειλή της Ρωσίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βουλγαρία ως απάντηση στην απόφασή της να απελάσει 70 Ρώσους διπλωμάτες αδικαιολόγητη.

Η ΕΕ δήλωσε ότι η ενέργεια της Βουλγαρίας «ευθυγραμμίζεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο» καθώς οι διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας δρούσαν κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως και είναι απολύτως αλληλέγγυα προς τη Βουλγαρία σε αυτές τις συνθήκες και θα παρακολουθεί αυτό το θέμα στενά», ανέφερε η ΕΕ σε ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο κόβει την πρόσβαση σε Deutsche Welle και Voice of America

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν διυλιστήριο πετρελαίου στην Λισιτσάνσκ

Ρωσία: Καταργεί όλους τους περιορισμούς για την Covid

gazzetta
gazzetta reader insider insider