Εύσημα Μπάιντεν σε Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας - Στο τραπέζι η πώληση F16 στην Τουρκία

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εύσημα Μπάιντεν σε Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας - Στο τραπέζι η πώληση F16 στην Τουρκία
Συνάντηση Ταγίπ Ερντογάν και Τζο Μπάιντεν
O Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειες ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση: 21.55

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απέδωσε εύσημα στον Τούρκο ομόλογο του, Ταγίπ Ερντογάν, για το πράσινο φως που άναψε η Άγκυρα στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.

Κατά τη συνάντηση διάρκειας περίπου μίας ώρας που είχαν οι δύο ηγέτες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη της Ισπανίας, ο Μπάιντεν εξήρε τις προσπάθειες του Ερντογάν για την επίτευξη συμφωνίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, καθώς η Άγκυρα έλαβε δεσμεύσεις από τις δύο σκανδιναβικές χώρες για τα ζητήματα που είχε θέσει, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την άρση του εμπάργκο όπλων από Σουηδία και Φινλανδία προς την Τουρκία.

Παράλληλα, στις on camera δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειες που έχει αναλάβει ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας, ανέφερε το Reuters.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών, Μπάιντεν και Ερντογάν συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρηθούν οι δημιουργικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων».

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν ανέφερε στη συνάντηση με τον Μπάιντεν πως τα μέτρα που ελήφθησαν στη Σύνοδο της Μαδρίτης για την ενίσχυση του NATO θα έχουν «σημαντική συμβολή» στο θέμα της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu.

Σημειώνεται πως η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικάσει τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, όπως προκύπτει και από την έλλειψη της λέξης «πόλεμος» στα τηλεγραφήματα του Anadolu.

«Άνοιγμα» για πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία

Τη στιγμή που Μπάιντεν και Ερντογάν συναντώνται στη Μαδρίτη, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, στον απόηχο του έγκρισης της Άγκυρας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σελέστ Ουαλάντερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Τουρκίας είναι προς όφελος της άμυνας του NATO.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον εκμοντερνισμό του ιπτάμενου στόλου της Τουρκίας, καθώς ενισχύουν την άμυνα του NATO και κατά συνέπεια των ΗΠΑ.

Αυτά τα σχέδια βρίσκονται σε συζητήσεις και πρέπει να τα δούμε» δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Όπως υποστηρίζει το Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν μπήκαν στη λογική των ανταλλαγμάτων ώστε η Τουρκία να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO.

«Οι ΗΠΑ δεν προσέφεραν τίποτα στην Τουρκία και η Τουρκία δεν ζήτησε τίποτα από τις ΗΠΑ» ανέφερε στενός συνεργάτης του Μπάιντεν στο Reuters.

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα τον Οκτώβριο του 2021 ζήτησε από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 πακέτα εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον δεν είχε εκφράσει ανοιχτά κάποια άποψη για την πώληση αυτή, πέραν του ότι όλες οι πωλήσεις όπλων θα πρέπει να περάσουν από την απαραίτητη νομική διαδικασία.

Τον Μάρτιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή του προς ορισμένα μέλη του Κογκρέσου που αντιτάσσονταν στην πώληση, ανέφερε ότι οι «κατάλληλοι» αμυντικοί εμπορικοί δεσμοί των ΗΠΑ με την Τουρκία θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

NATO: Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, εξήγγειλε ο Μπάιντεν

Επιφύλαξη και ανησυχία στη Σουηδία για τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ

Σύνοδος NATO: Επίσημη πρόσκληση ένταξης σε Σουηδία και Φινλανδία - «Πιο σημαντική απειλή η Ρωσία»

gazzetta
gazzetta reader insider insider