Χαμηλό βαθμό παίρνει η ελληνική δημόσια διοίκηση από την Κομισιόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαμηλό βαθμό παίρνει η ελληνική δημόσια διοίκηση από την Κομισιόν
«Mολονότι η ικανότητα της κυβέρνησης να σχεδιάζει και να συντονίζει τη χάραξη πολιτικής έχει βελτιωθεί, παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ» σημειώνεται στο πόρισμα για την Ελλάδα.

«Η καλή διοικητική ικανότητα καθιστά δυνατή την επίτευξη οικονομικής ευημερίας, κοινωνικής προόδου και δικαιοσύνης. Οι δημόσιες διοικήσεις σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης ανταποκρίνονται στις κρίσεις, διασφαλίζουν την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της ΕΕ» αναφέρει η Κομισιόν προλογίζοντας το πόρισμα για την Ελλάδα αναφορικά με την ποιότητα και τις επιδόσεις της δημόσιας διοίκησης.

Εξηγεί λοιπόν ότι «συνολικά, παρότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος τα τελευταία χρόνια, οι επιδόσεις της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλές».

Η Επιτροπή στο πόρισμα που είναι παράρτημα του πακέτου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου επισημαίνει πως «μολονότι η ικανότητα της κυβέρνησης να σχεδιάζει και να συντονίζει τη χάραξη πολιτικής έχει βελτιωθεί, παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ».

Φέρνει ως παράδειγμα το γεγονός πως «απαιτείται εκτίμηση των επιπτώσεων για κάθε νέο νομοσχέδιο που υποβάλλεται στη Βουλή, αλλά δεν διεξάγονται συστηματικά αξιολογήσεις της πραγματικής εφαρμογής». Αλλά και πως «μολονότι τα νομοσχέδια αναφορτώνονται συστηματικά σε κυβερνητική πλατφόρμα, η περίοδος διαβούλευσης είναι σύντομη και συνήθως άνευ σημασίας»

Εξηγεί πάντως πως το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποσκοπεί στην ενίσχυση της θεσμικής ανθεκτικότητας, για παράδειγμα μέσω της σαφούς κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιπέδων της δημόσιας διοίκησης. Θα ενισχυθούν επίσης ο σχεδιασμός πολιτικής και η εκτίμηση των επιπτώσεων των κανονιστικών ρυθμίσεων.

Η Κομισιόν αναλύει πως η διοικητική ικανότητα της Ελλάδας αντιμετωπίζει προκλήσεις. Το ποσοστό των δημόσιων υπαλλήλων που συμμετέχουν σε εκπαίδευση ενηλίκων και το ποσοστό των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι αμφότερα κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αναφέρει πως το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ικανότητας και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων σημαντικού ποσοστού δημόσιων υπαλλήλων, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των διαδικασιών πρόσληψης και των συστημάτων ανταμοιβής για τους δημόσιους υπαλλήλους ώστε να αυξηθούν τα κίνητρα και η αποτελεσματικότητά τους.

Η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, επίσης εκτιμά πως επιδέχεται περαιτέρω βελτίωση. Παρά τη σταθερή βελτίωση, οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων παραμένουν σχετικά χαμηλές. Αυτό οφείλεται σε ανεπάρκειες όσον αφορά τη διαφάνεια, τον ανταγωνισμό, την αποδοτικότητα και την ποιότητα των πληροφοριών.

Επιπλέον, η εντολή της ανεξάρτητης δημοσιονομικής αρχής της Ελλάδας είναι πιο περιορισμένη από αυτή των αντίστοιχων οργάνων σε άλλες χώρες της ΕΕ, εκτιμά. Το Σχέδιο Ανάκαμψης θα επενδύσει σε ψηφιακά εργαλεία για τη στήριξη της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συμβάσεων, του σχεδιασμού των πόρων των επιχειρήσεων, της εκτέλεσης πληρωμών και της υλοποίησης έργων δημόσιων επενδύσεων. Η διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων θα ενισχυθεί, αναφέρει.

Το σύστημα δικαιοσύνης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις από άποψη αποδοτικότητας και ποιότητας, επισημαίνει. Ο χρόνος που απαιτείται για την εκδίκαση αστικών διαφορών σε πρώτο βαθμό συνέχισε να αυξάνεται (637 ημέρες το 2019 έναντι 559 ημερών το 2018) (δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το 2020). Εν τω μεταξύ, η ηλεκτρονική δικαιοσύνη θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω. Όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, δεν έχουν αναφερθεί συστημικές αδυναμίες, αναφέρει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider