Την αμερικανική πολιτική για την Κίνα θα ανακοινώσει αύριο ο Μπλίνκεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την αμερικανική πολιτική για την Κίνα θα ανακοινώσει αύριο ο Μπλίνκεν
Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ο κύριος στρατηγικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ.

Την αμερικανική πολιτική για την Κίνα θα ανακοινώσει αύριο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά από ένα και πλέον έτος από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι αντιμέτωπη με κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και άλλους στην αμερικανική πρωτεύουσα που της καταλογίζουν την έλλειψη μίας επίσημης στρατηγικής στις σχέσεις της με την Κίνα.

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ο κύριος στρατηγικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μία στρατηγική για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού τον Φεβρουάριο, στην οποία δεσμεύτηκε να διαθέσει περισσότερους διπλωματικούς και αμυντικούς πόρους στην περιοχή για την αντιμετώπιση αυτού που βλέπει, ως την προσπάθεια της Κίνας για τη δημιουργία μιας περιφερειακής σφαίρας επιρροής.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι εργάζεται για την κατάρτιση μιας ξεχωριστής στρατηγικής για την Κίνα, αλλά είναι αντιμέτωπη με αντιπερισπασμούς από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τα σχέδια αναφορικά με την αμερικανική στρατηγική για την Κίνα δήλωσε στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα σημεία στα οποία θα αναφερθεί ο Μπλίνκεν δεν αναμένεται να περιέχουν λεπτομέρειες και σε μεγάλο βαθμό θα είναι μία συλλογή από δηλώσεις που η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη κάνει σχετικά με την Κίνα.

Ο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει ηγέτες των 10 κρατών-μελών της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στις 12-13 Μαΐου, ενώ αναμένεται ότι θα επισκεφτεί την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, αργότερα μέσα στο μήνα.

Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας παραμένουν τεταμένες σε μία ευρεία σειρά ζητημάτων, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δύο μήνες μετά από την προειδοποίηση ότι το Πεκίνο εμφανίζονταν σταθερά να προετοιμάζεται για να βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία, οι ίδιοι δεν εντοπίζουν κάποια κινεζική στρατιωτική ή οικονομική υποστήριξη. Αυτό θεωρείται μια θετική εξέλιξη από την Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία @AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Η Fitch «κόβει» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2022 εξαιτίας των lockdowns

Μπλίνκεν: Ο Πούτιν δεν είναι «σοβαρός» στις προθέσεις του να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider