Η τουρκική προκλητικότητα «ενεργοποιεί» την αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά του Αιγαίου -Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε το ΝΑΤΟ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τουρκική προκλητικότητα «ενεργοποιεί» την αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά του Αιγαίου -Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε το ΝΑΤΟ
Τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βγήκαν από τα στρατόπεδα και αναπτύχθηκαν στις θέσεις που προβλέπεται από τα σχέδια ετοιμότητας.

Τελευταία ενημέρωση: 18:22

Σε πλήρη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο βρίσκεται η Αθήνα, απαντώντας στην τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα πεδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, όπως αναφέρει το ΣΚΑΙ, μετά τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά της Δωδεκανήσου, τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βγήκαν από τα στρατόπεδα και αναπτύχθηκαν στις θέσεις που προβλέπεται από τα σχέδια.

Αν απαιτηθεί και εφ' όσον η τουρκική προκλητικότητα επαναληφθεί με νέες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος, η Κως, η Λέρος, η Κάρπαθος και η Κάλυμνος, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά να εγκλωβίσει τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Μητσοτάκης για τουρκικές προκλήσεις: Θα θέσουμε το ζήτημα παντού

Με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο και ενημέρωσε για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, μίλησε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μίλησα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για να τον ενημερώσω για την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων οι οποίες παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και έκαναν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Κάρπαθος, η Λέρος κα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Και βεβαίως κατέστησα σαφές στον ΓΓ του ΝΑΤΟ τον κ. Στόλτεμπεργκ ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι απολύτως απαράδεκτη. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως επίσης και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της Ρωσίας», τόνισε.

«Η συμπεριφορά αυτή επίσης υπονομεύει και την πρόσφατη πρόοδο που επήλθε κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν και βεβαίως πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αυτό το θέμα θα συνεχίσουμε να το προβάλλουμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ», ανέφερε επίσης, σημειώνοντας «ότι αυτή δεν είναι συμπεριφορά που χαρακτηρίζει χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Λίγο νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια πραγματοποίησε νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη, αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, ενώ η Ελλάδα μετέθεσε «για το μέλλον» τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία.

Για «προβοκατόρικες πτήσεις» κατηγορεί την Ελλάδα του τουρκικό ΥΠΕΞ

Με προκλητικές δηλώσεις «απάντησε» στην ελληνική «ενεργοποίηση» της αντιαεροπορικής άμυνας στα νησιά του Αιγαίου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις συντονισμένες κινήσεις της ελληνικής πλευράς απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ο Μπιλγκίτς δήλωσε πως οι δηλώσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ «δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα» και καλεί την Ελλάδα «να βάλει τέλος στις προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέες υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Ρω και Καστελλόριζο

Μητσοτάκης για τουρκικές προκλήσεις: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ - Θα θέσουμε το ζήτημα παντού