Τσιάρας: Οι συνέπειες της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα μας θέσουν ενώπιον διλημμάτων

Newsroom
Μοιράσου το
Τσιάρας: Οι συνέπειες της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα μας θέσουν ενώπιον διλημμάτων
Τη συζήτηση μονοπώλησαν τα θέματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ενδεχόμενο να βρεθεί η ρωσική κυβέρνηση μπροστά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου.

Για τη διεθνή αρχιτεκτονική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ατιμωρησία μίλησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο επικεφαλής του «Fighting Impunity» Αντόνιο Παντζέρι σε πάνελ του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς μεταξύ 6 – 9 Απριλίου υπό την αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως ήταν φυσικό τη συζήτηση μονοπώλησαν τα θέματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ενδεχόμενο να βρεθεί η ρωσική κυβέρνηση μπροστά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου, αλλά και η συμβολή της Ελλάδας στη διαδικασία αυτή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας σημείωσε σχετικά «Η Ελλάδα μαζί με 41 χώρες έχουν προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Με βάση τα δεδομένα είναι δύσκολο να συσταθεί ad hoc διαδικασία με το προηγούμενο της Γιουγκοσλαβίας από τη στιγμή που η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διαδικασία παραμένει ανοιχτή για το μέλλον».

Για τη νέα εποχή που οι προηγούμενες κρίσεις μαζί με τη σημερινή στην Ουκρανία διαμόρφωσαν σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Είναι εποχή ανακατατάξεων που κανείς μας δεν πίστευε ότι θα έρχονταν και οι προκλήσεις γίνονται τεράστιες. Έχουμε μια παρατεταμένη περίοδο προκλήσεων εντελώς διαφορετικών κατευθύνσεων. Οικονομική κρίση, υγειονομική κρίση και τώρα ευρωπαϊκός πόλεμος. Κάτι που είναι πολύ μακριά απ' όσα μπορούσαμε να φανταστούμε. Οι συνέπειες της σύγκρουσης θα επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές χώρες και θα μας θέσουν ενώπιον διλημμάτων. Το ζήτημα είναι με ενιαία φωνή να μπορούμε να καθορίζουμε τη δική μας θέση και να προτείνουμε από εκεί και πέρα. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χώρα που βρισκόταν στο περιθώριο. Είναι χώρα που υπάρχει παντού που ακούγεται και μπορεί να έχει πραγματικό ρόλο.

Ο Αντόνιο Παντζέρι παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η οργάνωση Fighting Impunity, ώστε η Ρωσία να λογοδοτήσει για την εισβολή στην Ουκρανία. «Ετοιμάζουμε δύο σημαντικές συναντήσεις. Η πρώτη θα είναι στα μέσα Ιουνίου στο ευρωκοινοβούλιο που θα περιγράψουμε τη νέα πραγματικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έναν κόσμο που αλλάζει. Ετοιμάζουμε και έναν φάκελο για τα εγκλήματα πολέμου που θα υποβάλλουμε σε δυο μήνες».

Σχετικά με το αν θα μπορούσε ποτέ να οδηγηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον ενός Διεθνούς Δικαστηρίου, ο επικεφαλής του Fighting Impunity, ανέφερε: «Είναι ενδεχόμενο να υπάρχει καταδίκη. Η εκτέλεσή της είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι δύσκολο να πάρουμε τον Πούτιν από τη Μόσχα και να τον μεταφέρουμε στη Χάγη. Αν χρειαστεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, σε χώρα που δέχονται το δικαστήριο της Χάγης, θα μπορούσε να συλληφθεί». Συμπλήρωσε πάντως πως «Αυτοί που σηκώνουν τη φωνή τους θα ήταν σκόπιμο να γίνουν μέλη στο Διεθνές Δικαστήριο. Οι ΗΠΑ δεν είναι. Η Ρωσία δεν είναι. Η Ουκρανία δεν είναι».

Για το πρόβλημα που δημιουργεί η παρουσία της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μίλησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, δίνοντας τη δική του συμβουλή και σχετικά με τη λύση του: «Δεν έχει μπορέσει να πάρει απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε υποκατάσταση είχαμε την ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης. Στις αποφάσεις του ΟΗΕ με τις οποίες συγκροτήθηκαν ειδικά Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια όπως στις περιπτώσεις της Σιέρα Λεόνε, του Σουδάν, της Ρουάντα, της τέως Γιουγκοσλαβίας ή το δικαστήριο για το Κόσοβο που είναι ευρωπαϊκό, εκεί έχουμε αποφάσεις που δεν έχουν ως βάση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά της Γενικής Συνέλευσης. Υπάρχει ένα προηγούμενο συγκρότησης Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά μόνο με τη Γενική Συνέλευση. Πρέπει να στραφούν εκεί κατά τη γνώμη μου».

Θέλοντας πάντως να θέσει το θέμα ρεαλιστικά και επικαλούμενος διεθνή παραδείγματα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε: «Υπάρχουν κράτη που έθεσαν στη διάθεση της Διεθνούς Δικαιοσύνης τα ανώτατα κυβερνητικά τους στελέχη. Είναι κράτη μικρά, προτεκτοράτα, ηττημένα σε πόλεμο και σε καμία περίπτωση δεν είναι ισχυρά κράτη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της Διοίκησης του Fighting Imputiny, τόνισε από την πλευρά του «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφεύγουν την τιμωρία. Είτε γιατί έχουν χρήματα είτε γιατί έχουν την εξουσία. Συμπίπτουν όλα αυτά με την εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία. Θα έρθει η στιγμή που όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα κάποιοι θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη».

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η κυκλική οικονομία πρέπει να μπει στο DNA μας

Φόρουμ Δελφών: Ο χρόνος για τον πλανήτη τελειώνει – Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την κλιματική αλλαγή

Όλες οι ειδήσεις

15:31

Μπάιντεν: Θα απονείμει το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας σε κληρικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου

15:19

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για αύριο Δευτέρα

14:59

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 4-8 Ιουλίου

14:45

Δένδιας: Δεν ετεροκαθοριζόμαστε με βάση τις επιδιώξεις της Tουρκίας

14:23

Γερμανία: Σε συζητήσεις με τους συμμάχους της για μεταπολεμικές εγγυήσεις για την Ουκρανία

14:17

Αμαλιάδα: Φωτιά στην περιοχή Χάβαρι

14:09

Αλγερία: Αύξηση 70% στα κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, το πρώτο πεντάμηνο του 2022

14:04

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην Παιανία

13:54

Βαρβιτσιώτης: Οι Έλληνες δεν θα κάνουν το χατίρι στον κ. Ερντογάν

13:46

Φραγκογιάννης: Καταφέραμε να διαχειριστούμε όλες τις κρίσεις, ενισχύοντας μάλιστα τη διεθνή παρουσία και φωνή μας

13:39

Κόρινθος: Εντοπίστηκε μεγάλη φυτεία με 1.210 δενδρύλλια κάνναβης στην περιοχή Ρειτό

13:32

Ρωσία: Ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ «απελευθερώθηκε»

13:25

Στην Ελβετία αύριο ο Ν. Δένδιας για τη Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας

13:20

Πακιστάν: Τουλάχιστον 19 νεκροί από την πτώση μικρού λεωφορείου σε φαράγγι

13:10

Κικίλιας: Ο τουρισμός στην Αθήνα επέστρεψε

13:05

Υπό έλεγχο τέθηκε φωτιά στην Κάρυστο της Εύβοιας

13:00

Ποιες είναι οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων

12:47

Χονγκ Κογνκ: «Πολύ μικρές» πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες από το πλοίο που κόπηκε στα δύο λόγω της τροπικής καταιγίδας Τσάμπα

12:38

Gazprom: Στα 42,1 εκατ. κυβικά μέτρα σήμερα η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

12:30

Έργα Καλατράβα εμπνευσμένα από τον ναό της Αφαίας στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου

12:27

Άντριου Λόιντ Γουέμπερ και Αντόνιο Μπαντέρας σε εταιρεία θεατρικών παραγωγών για ισπανόφωνο κοινό

12:23

Βαρδακαστάνης: Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες για μια αναγεννημένη ΕΕ ισότητας

12:16

Αυστραλία: Χιλιάδες άνθρωποι στο Σίδνεϊ καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών

12:10

ΗΠΑ: Η δεξιά στροφή του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει μόλις αρχίσει να γίνεται αισθητή

12:01

Διεθνές Συνέδριο Πρωτεϊνών Πλάσματος: Η έλλειψη πλάσματος επηρεάζει τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών

11:53

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιπλέον φόρο 7 στα 10 εκκαθαριστικά

11:47

ΗΠΑ: Η αστυνομία στο Άκρον του Οχάιο πυροβόλησε δεκάδες φορές εναντίον Αφροαμερικανού

11:43

Βραζιλία: Ανεβαίνουν οι τόνοι πριν τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου

11:37

Β. Κορέα: Βλέπει τη δημιουργία «ασιατικού ΝΑΤΟ» μεταξύ ΗΠΑ-Ν. Κορέας- Ιαπωνίας

11:33

Επεισόδια κοντά στην Πανεπιστημιούπολη