Σύνοδος Κορυφής: Μπρα ντε φερ για την ενέργεια - Οι θέσεις της Αθήνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής: Μπρα ντε φερ για την ενέργεια - Οι θέσεις της Αθήνας
Η απομείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία στο επίκεντρο των Ευρωπαίων ηγετών. «Συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση» ζητά η ελληνική κυβέρνηση. Συμφωνία για τη μεταφορά αμερικανικού LNG στην ΕΕ. «Άκυρο» στην πρόταση Πούτιν για πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια. Αποκλεισμό της Ρωσίας από την G-20 θέλει ο Μπάιντεν.

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει σε Ελλάδα και Ευρώπη ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον απόηχο της κρίσης βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στην οποία παρέμβει και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε μια ιστορική μέρα για τη διεθνή διπλωματία στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη φορά στα χρονικά που οι ηγέτες του NATO, της ΕΕ και των G-7 συνεδριάσουν την ίδια μέρα με ένα μόνο θέμα στην ατζέντα, αυτό της αντίδρασης των χωρών της Δύσης προς τη Ρωσία.

Η θέση της Ελλάδας

Η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτουν για μια ακόμα φορά την ανάγκη μιας πανευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή Σύνοδο, το πρωί της Παρασκευής οι ηγέτες της ΕΕ ί θα έχουν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση όσον αφορά στο ζήτημα της ενέργειας. «Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, στις τιμές φυσικού αερίου και φυσικά στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό ισχύει για όλους τους ευρωπαίους πολίτες και όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Όλα τα κράτη μέλη στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Αυτό όμως δεν θα είναι αρκετό. Χρειάζεται μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μια πρόταση σχετικά με την επιβολή μιας οροφής, ενός πλαφόν, στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορούν να συμπιεστούν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και η αγορά χονδρεμπορικής φυσικού αερίου να μην είναι έρμαιο κερδοσκόπων αλλά να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης. Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε την ανάγκη η ΕΕ να μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα και να διαπραγματεύεται συνολικά με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, είτε μιλάμε για φυσικό αέριο το οποίο προέρχεται μέσα από αγωγούς είτε μιλάμε για υγροποιημένο φυσικό αέριο, έτσι ώστε να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τις τιμές. Να κάνουμε δηλαδή με απλά λόγια ακριβώς το ίδιο που κάναμε και στον covid-19 όταν αγοράσαμε εμβόλια ως ΕΕ συνολικά και δεν αφήσαμε τα κράτη μέλη να διαπραγματευτούν μόνα τους. Για να γίνει προφανώς αυτό θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν και με εκχωρήσουν στην ΕΕ αυτή την αρμοδιότητα. Εμείς θα υποστηρίξουμε αυτή τη θέση διότι πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την αγοραστική μας δύναμη και να αποκλιμακώσουμε κι άλλο τις τιμές του φυσικού αερίου».

Η συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ για LNG

Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιούν μια συμφωνία για την αποστολή 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ευρωπαϊκή αγορά μέχρι το τέλος του 2022, εντείνοντας την προσπάθεια για ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τους FT, η συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί επίσημα την Παρασκευή, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων που θα κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάιντεν, με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάειν.

Άτομα με γνώση των συζητήσεων ανέφεραν ότι η συνολική ποσότητα LNG στην ευρωπαϊκή αγορά θα εξαρτηθεί από τα εμπορικά συμβόλαια.

Υπενθυμίζεται πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν τονίσει την πρόθεση τους για να σταματήσουν την εξάρτηση της Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η ποσότητα του οποίου στις ευρωπαϊκές χώρες υπολογίζεται στα 50 δισ. κυβικών μέτρων.

Όπως σημειώνουν οι FT, ασκούνται πιέσεις στην ΕΕ για την απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, έχει ταχθεί κατά αυτού του ενδεχομένου, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση. Τη θέση αυτού του Βερολίνου φαίνεται πως ασπάζεται και η κυβέρνηση του Βελγίου.

«Άκυρο» στην πρόταση για πληρωμή σε ρούβλια

Το αίτημα που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την πληρωμή φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία με ρούβλια, απορρίφθηκε από την ΕΕ, όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους τόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Όλαφ Σολτς, όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.

«Δεν θα επιτρέψουμε να παρακαμθούν οι κυρώσεις μας» υπογράμμισε η κ. φον ντερ Λάιεν.

«Υπάρχουν συμφωνηθέντα συμβόλαια» ανέφερε ο Σολτς, ενώ ο Ντράγκι τόνισε ότι εάν γίνει δεχτή η πρόταση του Πούτιν αυτό θα συνιστούσε παραβίαση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

«Κανείς δεν πρόκειται να πληρώσει σε ρούβλια» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα.

Σημειώνεται πως η ΕΕ πληρώνει εκατοντάδες εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση στη Ρωσία για καύσιμα, με την Gazprom να αναφέρει πως το 97% των πωλήσεων της στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες μέχρι τις 27 Ιανουαρίου πληρωνόταν σε δολάρια και ευρώ. Για το σύνολο της ΕΕ, το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία.

Για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως θα ήταν μεγάλο λάθος της ΕΕ να μην δώσει στην Ουκρανία την ελπίδα για ένταξη της χώρας στην Ένωση. Η ίδια τόνισε ότι οι ευρωβουλευτές έχουν καλωσορίζει το ενταξιακό αίτημα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση του Κιέβου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Σλοβακία πρότεινε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να σχηματιστεί μια ομάδα μεταρρύθμισης για να εξετάζει το εάν η Ουκρανία πληροί τα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ.

Αποκλεισμό της Ρωσίας από την G-20 θέλει ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας από τις Βρυξέλλες προειδοποίησε τη Ρωσία να μην προχωρήσει στη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, τονίζοντας πως εάν αυτό θα συμβεί οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με τον κατάλληλό τρόπο.

Ακόμα, υποστήριξε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από την ομάδα των G-20.

Παράλληλα και στέλνοντας μήνυμα στην Κίνα, ο Μπάιντεν δήλωσε πως έκανε ξεκάθαρο στον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπινγκ, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη τους, πως θα υπάρξουν συνέπειες σε περίπτωσης ενίσχυσης της Ρωσίας από το Πεκίνο.

«Ελπίζω πως η Κίνα δεν θα συμμετέχει με τη Ρωσία στην κατάσταση στην Ουκρανία. Νομίζω πως η Κίνα καταλαβαίνει ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πολύ περισσότερο συνδεδεμένο με τη Δύση απ' ότι με τη Ρωσία» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν σε Ρωσία: Θα απαντήσουμε σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων 

Μητσοτάκης για ΕΕ: Προμήθεια φυσικού αερίου ως υπερεθνική οντότητα, ώστε να συμπιεστούν οι τιμές

FT: Οι ΗΠΑ στέλνουν στην ΕΕ 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου 

gazzetta
gazzetta reader insider insider