Κ. Φραγκογιάννης: Η αποστολή στη Σαουδική Αραβία ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων

Newsroom
Μοιράσου το
Κ. Φραγκογιάννης: Η αποστολή στη Σαουδική Αραβία ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων
Την ικανοποίησή του για την επιχειρηματική αποστολή στη Σαουδική Αραβία καθώς "ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων των συμμετεχόντων - ακόμα και τις δικές μας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ως διοργανωτών" εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Την ικανοποίησή του για την επιχειρηματική αποστολή στη Σαουδική Αραβία καθώς "ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων των συμμετεχόντων - ακόμα και τις δικές μας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ως διοργανωτών" εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

«Προσβλέπουμε" τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης "σε μια ουσιαστική ενίσχυση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης επιχειρηματικής αποστολής αλλά και της συστηματικής δουλειάς που κάνουμε στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια παραγωγικά Υπουργεία".

Σε αυτό το σημείο επισήμανε ότι το διμερές εμπόριο άγγιξε το 2021 το 1,3 δις Euro σημειώνοντας αύξηση 57% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, και πρόσθεσε ότι στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2022 περιλαμβάνονται 18 στοχευμένες δράσεις που αφορούν τη Σαουδική Αραβία.

Κοινό ενδιαφέρον εκατέρωθεν και πολλές προοπτικές υπάρχουν, όπως είπε, στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ενέργειας και ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές, τις κατασκευές, τις ψηφιακές τεχνολογίες αλλά και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Ήδη μάλιστα έχουν ανακοινωθεί, σημαντικές συνεργασίες, με εθνικό αποτύπωμα. Όπως η συμφωνία επί της αρχής των ΕΛΠΕ με τη σαουδαραβική κρατική εταιρία πετρελαιοειδών SAUDI ARAMCO, για αύξηση της προμήθειας αργού πετρελαίου και άλλων προϊόντων. "Πρόκειται για εθνικής σημασίας συμφωνία καθότι θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Και είναι ενδεικτική της στρατηγικής σχέσης που έχουμε αναπτύξει, αυτή τη στιγμή, με τη Σαουδική Αραβία και η οποία βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο όλων των προηγούμενων ετών".

Πρόσθεσε δε και την σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στο έργο της ψηφιακής διασύνδεσης ΝΑ Ασίας και Ευρώπης (από την Σιγκαπούρη μέχρι τη Γένοβα) με υποθαλάσσιο οπτικό καλώδιο υψηλής ταχύτητας και χωρητικότητας, που θα συνδέει 39 σταθμούς σε 33 χώρες, με χρηματοδότηση από Ελλάδα, Κύπρο και Σαουδική Αραβία και καθιστά την Ελλάδα ψηφιακό κόμβο και πύλη εισόδου για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με τις στοχεύσεις της Οικονομικής Διπλωματίας αναφέρθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας στο οποίο "αποτυπώνονται πλέον συστηματικά", "αναπτύσσονται συντονισμένα και στοχευμένα, ανά γεωγραφική περιοχή, οι δράσεις όλων των παραγωγικών υπουργείων όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις". Ανακοίνωσε δε ότι "στα τέλη Μαρτίου, επιχειρηματική αποστολή, μικρότερη σε έκταση, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης EXPO 2020".

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόοδο στην ελληνοτουρκική "θετική ατζέντα", της οποίας ηγείται από πλευράς Ελλάδος, "σε θέματα χαμηλής μεν πολιτικής αλλά υψηλής προστιθέμενης αξίας", όπως οι μεταφορές, το περιβάλλον, ο τουρισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε τα εξής απτά αποτελέσματα: "Την επανενεργοποίηση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής των δύο χωρών με στόχο την υπέρβαση προβλημάτων που εμποδίζουν ή δυσχεραίνουν τις εμπορικές συναλλαγές. Τη σύγκλιση Φόρουμ για την προώθηση του τουρισμού και την αύξηση των τουριστικών ροών εκατέρωθεν. Την ώθηση του έργου κατασκευής νέας συνοριακής γέφυρας στον Έβρο (Κήποι - Ύψαλα). Τη συνεργασία μεταξύ ακτοπλοϊκών εταιρειών για τη θαλάσσια διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένεται να ανακοινωθούν στην επόμενη συνάντηση της θετικής ατζέντας". "Βήματα" όπως υπογράμμισε "στην κατεύθυνση της προώθησης διμερών οικονομικών σχέσεων που μόνο αμοιβαία οφέλη μπορούν να αποφέρουν" καθώς από τις 25 θεματικές έχουν ήδη ολοκληρωθεί 10 και στις υπόλοιπες καταγράφεται σημαντική πρόοδος.

Αποσαφηνίζοντας ότι "οι θέσεις της Ελλάδας στα εθνικά μας θέματα είναι ξεκάθαρες και αδιαπραγμάτευτες" επισήμανε "την πεποίθηση ότι η δημιουργία θετικού κλίματος, σε όποιον τομέα αυτό είναι εφικτό, θα μπορούσε να αμβλύνει τις εντάσεις και σε άλλους τομείς. Ειδικά δε, οποιαδήποτε πρωτοβουλία με θετικό αντίκτυπο στη δοκιμαζόμενη οικονομία της Τουρκίας, θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις συνολικά".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:03

Κισινάου και Τιφλίδα δεν αναγνωρίζουν τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στην Ρωσία

22:00

Βρετανία: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς θέλουν την παραίτηση Τρας, Κουάρτενγκ

21:56

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό - Οι πρώτες τριμηνιαίες απώλειες από το 2020

21:52

Ενίσχυση του προϋπολογισμού και δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων ζητά η ΠΕΦ

21:47

Phoenix Vega Mezz: Καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους

21:26

Wall Street: «Άνθρακες» οι προσπάθειες ανάκαμψης - Προς το κλείσιμο ενός «μαύρου Σεπτεμβρίου και ενός αρνητικού τριμήνου

21:25

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Χορήγηση υποτροφιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

21:15

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία εξετάζει τη χρήση πυρηνικών όπλων

21:01

Μικρά κέρδη για τον χρυσό την Παρασκευή, αλλά σε χαμηλό από το 2021 το κλείσιμο γ' του τριμήνου

20:49

Η Μόσχα κατηγορεί τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για «προπαγάνδα» 

20:44

Κικίλιας: «Ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους του τουρισμού για τις φετινές υψηλές επιδόσεις»

20:39

Μπλε Κέδρος: Ειδικός διαπραγματευτής των μετοχών η Merit

20:37

Intracom  Holdings: Αύξηση πωλήσεων στο α' εξάμηνο του 2022 - Στα 126,5 εκατ. ευρώ

20:29

Υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Κίναρο

20:26

Συνεργασία αρχών Σουηδίας, Γερμανίας και Δανίας στην έρευνα για δολιοφθορά σε Nord Stream

20:13

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία

20:10

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ο έλεγχος των ενστάσεων και η δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες

20:03

Ξεκινούν από 3 Οκτωβρίου οι αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής

20:02

Η Βενεζουέλα πήρε τον έλεγχο ενεργειακής εταιρείας με δεσμούς στη Ρωσία 

19:55

Παράταση έως 31/12/2022 η αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις γουνοποιίας

19:47

Στις 8 Νοεμβρίου η απόφαση της ΕΕ για το deal Microsoft - Activision, αξίας 69 δισ. δολαρίων

19:35

Στολτενμπέργκ (ΝΑΤΟ): Η απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα

19:34

ΔΝΤ για τον πόλεμο: Η χειρότερη επισιτιστική κρίση από το 2008 - 345 εκατ. άτομα αντιμέτωπα με απειλητικές ελλείψεις

19:29

Μπάιντεν: Καταδικάζει τη «δόλια απόπειρα» της Ρωσίας, οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό» των χωρών ΝΑΤΟ

19:20

G7: «Νέο ναδίρ» στον πόλεμο η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών

19:14

Μητσοτάκης: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας

19:13

ΟΛΠ: Άνοδος 182% στα έσοδα από τις κρουαζιέρας στο α' εξάμηνο 

19:10

Βρετανία και ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας

19:04

Ευρωαγορές: Θετική Παρασκευή, σε ένα «μαύρο» κλείσιμο τριμήνου - Στο -7,8% ο Stoxx 600 για τον Σεπτέμβριο

19:04

Βογιατζόγλου: Αύξηση τζίρου, υποχώρηση κερδοφορίας στο πρώτο εξάμηνο του 2022