Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα πολεμήσει μέχρι τέλους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα πολεμήσει μέχρι τέλους
«Θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος για την πατρίδα μας, σε γη, αέρα και θάλασσα, με οποιοδήποτε κόστος», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε σήμερα έκκληση στη Βρετανία να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τη χώρα του να πολεμήσει τη Ρωσία και να τιμωρήσει το «κράτος τρομοκράτη» -- όπως χαρακτήρισε τη Ρωσία -- υπογραμμίζοντας πως η Ουκρανία θα πολεμήσει για την επιβίωσή της ανεξαρτήτως του κόστους.

Όρθιοι οι βρετανοί βουλευτές χειροκρότησαν τον Ζελένσκι που απευθύνθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων μέσω βιντεοκλήσης. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξιστόρησε τη ρωσική εισβολή από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα, απαριθμώντας τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, τους αμάχους που σκοτώθηκαν και τους κατοίκους που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα.

Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον -- ο οποίος έχει επιδιώξει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία -- για τη μέχρι σήμερα βοήθειά του, αλλά τόνισε πως η Βρετανία και οι άλλες χώρες της Δύσης πρέπει να κάνουν περισσότερα, εντείνοντας την πίεση με περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Ζήτησε μάλιστα να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη».

Χρησιμοποίησε τη φράση «Να ζει κανείς ή να μη ζει; Ιδού η απορία» από τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ, για να τονίσει εμφατικά πως πρόκειται για έναν πόλεμο επιβίωσης για τον ουκρανικό λαό.

«Δεν θα τα παρατήσουμε και δεν θα ηττηθούμε. Θα πολεμήσουμε μέχρις εσχάτων σε θάλασσα και αέρα, θα συνεχίσουμε να πολεμούμε για το έδαφός μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στα χωράφια, στις ακτές, στους δρόμους (…) Παρακαλώ, αυξήστε την πίεση των κυρώσεων σε βάρος αυτής της χώρας (Ρωσία), χαρακτηρίστε την “κράτος τρομοκράτη” και διασφαλίστε ότι ο ουρανός της Ουκρανίας είναι ασφαλής… Βεβαιωθείτε πως κάνετε ό,τι χρειάζεται να γίνει», είπε ο Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος απευθύνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους συμπατριώτες του και στη διεθνή κοινή γνώμη μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων από το Κίεβο, μετά την έναρξη πριν από 12 ημέρες της ρωσικής εισβολής στην πατρίδα του, την οποία ο Πούτιν αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να «απαλλάξει» την Ουκρανία από ηγέτες που χαρακτηρίζει «νεοναζί»

Στις εκκλήσεις του προς τη Δύση ο Ζελένσκι ζητά μεγαλύτερη βοήθεια στη χώρα του, υπογραμμίζοντας πως η Ουκρανία δεν δίνει μόνο έναν αγώνα για την επιβίωσή της αλλά και για την διάσωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διατηρεί συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό πρόεδρο, με τον οποίο φέρεται να έχει φιλική σχέση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Ζελένσκι

Ζελένσκι: Eίμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ρωσία, όχι για συνθηκολόγηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider