Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι δράσεις για την οικονομική ισότητα των γυναικών -Τα μηνύματα από Ουκρανές βουλεύτριες

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι δράσεις για την οικονομική ισότητα των γυναικών -Τα μηνύματα από Ουκρανές βουλεύτριες
Το ζήτημα της οικονομικής ισότητας ανδρών και γυναικών βρέθηκε στο επίκεντρο σεμιναρίου που διοργάνωσε τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και στο οποίο βρέθηκε το insider.gr.

Αποστολή στο Στρασβούργο

Τελευταία ενημέρωση: 15:40

Το ζήτημα της οικονομικής ισότητας ανδρών και γυναικών βρέθηκε στο επίκεντρο σεμιναρίου που διοργάνωσε τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στο οποίο βρέθηκε το insider.gr.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συζητήθηκαν οι δράσεις που έχει λάβει το ΕΚ για το ζήτημα, τα ευρήματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρο για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στις γυναίκες, ενώ ξεχώρισαν και τα μηνύματα που έστειλαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου Ουκρανές βουλεύτριες για την κατάσταση που βιώνουν τις τελευταίες 2 εβδομάδες της εν μέσω ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στη χώρα τους.

Οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι Επιτροπές Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων (EMPL) και Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) έχουν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2021 την επεξεργασία νόμων για τη γεφύρωση των μισθολογικών χασμάτων μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα, παρεμβαίνοντας στο σεμινάριο, ανέφερε ότι η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε αρνητικά τις γυναίκες, τόσο σε επίπεδο βίας που δέχονται αλλά όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η ίδια μίλησε ακόμα και για το μικρό ποσοστό γυναικών που υπάρχει στα κέντρα λήψεων των αποφάσεων, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει ίση δουλειά, για ίση αμοιβή. «Το ΕΚ δρα για να αλλάξει την κατάσταση.»

Μιλώντας για την Ουκρανία, η πρόεδρος του ΕΚ ανέφερε ότι «πάνω από 1,5 ειρηνικοί Ουκρανοί πολίτες έχουν αναγκαστεί να αποχωρήσουν από τα σπίτια για λόγους ασφαλείας και οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά».

Ακόμα, πρόσθεσε ότι «πρέπει ακόμα να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις γυναίκες της Ρωσίας. Υπάρχουν χιλιάδες Ρώσοι πολίτες που έχουν φυλακιστεί λόγω της αντίθεσης τους στον πόλεμο, εκ των οποίων πολλές είναι γυναίκες».

Θέλοντας να εστιάσει στην ανάδειξη γυναίκας στην προεδρία του ΕΚ κα αναφέροντας πως η ίδια είναι η 3η γυναίκα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Μετσόλα υπογράμμισε «δεν πρόκειται να περάσουν και πάλι 20 για να εκλεγεί γυναίκα πρόεδρος και υπόσχομαι πως θα εργαστώ για αυτό».

Ο πρόεδρος της FEMM, Ρομπέρτ Μπιερντόν αναφέρθηκε στην ενότητα που θα πρέπει να έχει η Ευρώπη στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων και σημείωσε χαρακτηριστικά πως πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε γυναίκας, κοριτσιού, αγοριού και άνδρα η πλήρης ισότητα μεταξύ των δύο φίλων. Σε σχόλιο του για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις γυναίκες, ο Πολωνός αξιωματούχος είπε πως «η πανδημία έχει επηρεάσει τις γυναίκες και τα κορίτσια σε δυσανάλογο βαθμό και με ποικίλους τρόπους, από την αύξηση της έμφυλης βίας μέχρι την αύξηση των βαρών της οικιακής και οικογενειακής φροντίδας, και από τις οικονομικές επιπτώσεις σε τομείς που απασχολούν κυρίως γυναίκες, μέχρι τις επισφαλείς συμβάσεις εργασίας.

Οι κρίσεις ωστόσο παρουσιάζουν και ευκαιρίες, εν προκειμένω τη δυνατότητα να χτίσουμε καλύτερα στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης. Η ανάκαμψη θα πρέπει να έχει τις γυναίκες στο επίκεντρο των λύσεων, τις οποίες προωθούμε και εμείς μέσα από το έργο μας.»

Αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωβαρομέτρου που δόθηκαν στη δημοσιότητα τρεις στις τέσσερις γυναίκες (77%) στην ΕΕ πιστεύουν ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε αύξηση της σωματικής και ψυχολογικής βίας κατά των γυναικών. Σε 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ (εκτός δηλαδή από τη Φινλανδία και την Ουγγαρία), το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 50%, με τα ποσοστά να φτάνουν το 93% στην Ελλάδα και το 90% στην Πορτογαλία.

Ξεκάθαρη είναι και η εικόνα όσον αφορά τα μέτρα που θεωρούν οι ερωτηθείσες ότι πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βία κατά των γυναικών.

Για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, το 38% των γυναικών σε επίπεδο ΕΕ δηλώνει ότι είχε αρνητικό αντίκτυπο στο προσωπικό τους εισόδημα. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 18% στη Δανία μέχρι 60% στην Ελλάδα.

Το 44% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν επίσης ότι η πανδημία COVID-19 είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής. Αυτό ισχύει για πάνω από τις μισές γυναίκες στην Κύπρο (68%) και την Ελλάδα (59%), που καταλαμβάνουν τις δύο ψηλότερες θέσεις στη λίστα, ενώ ακολουθούν η Μάλτα (58%), το Λουξεμβούργο (56%), η Ιταλία (52%), η Πορτογαλία (52%) και η Ουγγαρία (51%).

Επιπλέον, το 22% των γυναικών σκέφτονται ή έχουν αποφασίσει ήδη να μειώσουν μόνιμα τον χρόνο που αφιερώνουν σε αμειβόμενη εργασία. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 31% των γυναικών που ρωτήθηκαν στην Ελλάδα θεωρούν ότι εξ αιτίας της πανδημίας εξαρτώνται περισσότερο οικονομικά από τους συντρόφους τους, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εντοπίζεται στο 19%.

Απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr για τους λόγους που οι γυναίκες στην Ελλάδα κατέχουν την αρνητική πρωτιά τοποθετήθηκαν δύο ευρωβουλευτίνες, μέλη των Επιτροπών FEMM και EMPL, η Ολλανδή Σαμίρα Ραφαέλα από την ευρωομάδα Renew Europe και η Δανή Κίρα Μαρί Πέτερ-Χάνσεν από την ευρωομαδα των Πράσινων.

Σε σχόλιο τους για τους λόγους που η Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις στις οικονομικές συνέπειες που έχει η πανδημία για τις γυναίκες, η κ. Πέτερ-Χάνσεν ανέφερε πως η COVID-19 επιδείνωσε σημαντικά την κατάσταση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κι αυτό γιατί η μισθολογική ανισότητα των γυναικών έχει πολλές και σύνθετες δομές που πρέπει να αρχίσουν να αλλάζουν.

Από την πλευρά της, η κ. Ραφαέλα, υπογράμμισε την πληροφόρηση που πρέπει να διαθέτουν για τα θέματα ισότητας, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες. «Πρέπει να κοιτάξουμε περισσότερο σε συγκεκριμένους τομείς, για να καταλάβουμε πως αυτοί επηρεάζονται από τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, ποια είνα η οργάνωση της κουλτούρας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες» συμπλήρωσε.

Τα μηνύματα από τις γυναίκες στην Ουκρανία

Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει στη συμμετοχή τριών γυναικών που έχουν πολιτικές θέσεις στην Ουκρανία και οι οποίες αναφέρθηκαν στην κατάσταση στην οποία βιώνουν από την αρχή της ρωσικής εισβολής στη χώρα τους, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ιβάνα Κλούμπους-Τσιντζάζτε, πρόεδρος της Επιτροπής της ουκρανικής Βουλής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε είναι τραγική η κατάσταση αλλά οι Ουκρανοί και οι Ουκρανές δεν θα σταματήσουν να μάχονται για την ελευθερία τους, απέναντι στον «δικτάτορα» Πούτιν.

Η ίδια ανέφερε πως περίπου 3,5 εκατ. άτομα έχουν χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

«Πιστεύω πως οι Ουκρανοί θα παλεύουμε μέχρι τέλους, μέχρι και την τελευταία σφαίρα» συμπλήρωσε καλώντας την ΕΕ να ενισχύσει τη χώρα της μέσω ενίσχυσης των κυρώσεων προς τη Ρωσία/

«Καλώ τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τους Ουκρανούς με αεροπορική άμυνα, αεροσκάφη, στρατιωτική βοήθεια, με καύσιμα, ιατρικά αναλώσιμα και καθετί που μπορεί να βοηθήσει στη μάχη. Παράλληλα, καλώ για επιβολή πραγματικών κυρώσεων. Παρά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, μόλις το 15% των ρωσικών τραπεζών έχουν τεθεί εκτός του διατραπεζικού συστήματος πληρωμών (SWIFT).

Χτυπήστε το πετρέλαιο και το αέριο. Ξέρω πως αυτό θα είναι επίπονο, αλλά δεν θέλετε αυτό ο πόλεμος να επηρεάσει και εσάς χωρίς λόγο, νομίζω πως οι πράξεις θα σώσουν ζωές όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου» είπε η Κλούμπους-Τσιντζάζτε.

Η Μαρία Μεζέντσεβα, επικεφαλής της ουκρανικής αποστολής στο Συμβούλιο του ΕΚ, σημείωσε πως χρειάζεται να σταματήσει ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει η Ρωσία.

Η Ίννα Σοβσούν, μέλος του ουκρανικού. κοινοβούλιο, τόνισε πως χρειάζεται να αυξηθούν οι κυρώσεις των χωρών της Δύσης και της ΕΕ προς τη Ρωσία, ώστε η Μόσχα να αναγκαστεί να σταματήσει την εισβολή, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως τον «Χίτλερ της εποχή μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωβαρόμετρο: Σοβαρές oι επιπτώσεις της πανδημίας για τις γυναίκες - Τι απασχολεί τις Ελληνίδες;

gazzetta
gazzetta reader insider insider