Ουκρανία: Αναφορές για νέους βομβαρδισμούς - Η Δύση μιλά για κλιμάκωση και η Ρωσία για μισθοφόρους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Αναφορές για νέους βομβαρδισμούς - Η Δύση μιλά για κλιμάκωση και η Ρωσία για μισθοφόρους
«Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει την εισβολή όποια στιγμή το επιλέξει» λένε οι ΗΠΑ, ενώ ανακοινώθηκε η πώληση 250 αμερικανικών τανκ στην Πολωνία.

Τελευταία ενημέρωση: 14:22

Ακόμα περισσότερο περιπλέκεται η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, την ώρα που όλες οι εξελίξεις δείχνουν ένταση της κρίσης μέσα στις επόμενες μέρες στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) μετέδωσε πως φιλορώσοι αυτονομιστές στην περιφέρεια τουΝτονμπάς βομβαρδίζουν την Στανίτσια Λουχάνσκα, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Από την πλευρά του, οι φιλορώσοι αυτονομιστές κάνουν λόγο για επιθέσεις του ουκρανικού στρατού σε σημεία του Λουχάντσκ.

Πρόκειται για τη δεύτερη μέρα που υπάρχουν αναφορές για βομβιστικές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές.

Τηλεδιάσκεψη σήμερα μεταξύ του Μπάιντεν και ηγετών της Δύσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη για την ουκρανική κρίση με κορυφαίους αξιωματούχους από την Ευρώπη, τον Καναδά καθώς και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν ο Τζο Μπάιντεν, ο Τζάστιν Τριντό (Καναδάς), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (πρόεδρος της Κομισιόν), ο Σαρλ Μισέλ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), ο Μάριο Ντράγκι (Ιταλία), ο Γενς Στόλτενμπεργκ (γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ), ο Όλαφ Σολτς (Γερμανία), ο Αντρέι Ντούντα (Πολωνία), ο Κλάους Γιοχάνις (Ρουμανία), ο Μπόρις Τζόνσον (Ηνωμένο Βασίλειο) και ο Εμανουέλ Μακρόν (Γαλλία), σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Επιμονή ΗΠΑ - Κιέβου για αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων

Όλα αυτά καθώς η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζέλενσκι προειδοποιεί για αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην ουκρανική μεθόριο.

Μιλώντας στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ολεξέι Ρεζνίκοφ ανέφερε πως «εκτιμούμε ότι υπάρχουν μικρές πιθανότητες για μια κλιμάκωση ευρείας κλίμακας από την πλευρά της Ρωσίας». Ο Ρέζνικοφ υποστήριξε πως δεν σχεδιάζονται επιθετικές ενέργειες κατά των εδαφών των φιλορώσων αυτονομιστών ή κατά των εδαφών της προσαρτημένης από την Ρωσία Κριμαίας.

Ο ίδιος ανέφερε πως μέχρι σήμερα η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περί τους 149.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα, ενώ αναμένεται ενίσχυση τους με αρκετές χιλιάδες ακόμα στο κοντινό μέλλον.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο Λευκός Οίκος, με αξιωματούχο του να αναφέρει πως η Ρωσία δεν φαίνεται να θέλει να αποσύρει τα στρατεύματα της από τα σύνορα και πως ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή. «Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει την εισβολή όποια στιγμή το επιλέξει» υπογράμμισε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Πώληση αμερικανικών τανκ στην Πολωνία

Ακόμα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε πως η Πολωνία πρόκειται να αγοράζει 250 άρματα μάχης τύπου Abrams, εντείνοντας τις ανησυχίες για συμμετοχή επιπλέον χωρών στην κρίση της Ανατολικής Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάζακ δήλωσε ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να βοηθήσει ανθρώπους που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία στην περίπτωση ρωσικής εισβολής.

«Σε ό,τι αφορά την κρίση που σίγουρα θα προκληθεί εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, θέλω να τονίσω ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αυτούς που αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όστιν.

Επίδειξη δύναμης και μισθοφόροι

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεγκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε ως «προπαγάνδα της Δύσης» τα περί σχεδιασμού για εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης για την ένταση στην περιοχή και είπε πως η Μόσχα έχει στην κατοχή της πληροφορίες που αναφέρουν ότι μισθοφόροι από την Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βοσνία κινούνται στο Ντονμπάς

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρεθεί το Σάββατο σε μια μεγάλη έκτασης άσκηση με πυρηνικά όπλα, με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise.

Θα συμμετάσχουν επίσης μονάδες της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, οι αεροδιαστημικές δυνάμεις, οι στρατηγικές δυνάμεις και οι ρωσικοί στόλοι του Βορρά και της Μαύρης Θάλασσας.

«Στις 19 Φεβρουαρίου, υπό την διεύθυνση του ανωτάτου διοικητή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βλαντίμιρ Πούτιν, θα οργανωθεί σχεδιασμένη άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, όπως αυτή μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise θα πραγματοποιηθούν» στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών. Θα συμμετάσχουν επίσης μονάδες της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, οι αεροδιαστημικές δυνάμεις, οι στρατηγικές δυνάμεις και οι ρωσικοί στόλοι του Βορρά και της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ασκήσεις αυτές έχουν ως στόχο, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, «να δοκιμάσουν την ετοιμότητα» των στρατιωτικών δυνάμεων και «την αξιοπιστία των πυρηνικών και μη πυρηνικών στρατηγικών όπλων».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ «διαβεβαίωσε» ότι πρόκειται για μία «διαδικασία εκπαίδευσης ρουτίνας», της οποίας «προηγήθηκε μία ολόκληρη σειρά γνωστοποιήσεων προς διάφορες χώρες μέσω διαφόρων διαύλων».

«Όλα αυτά είναι ξεκάθαρα ρυθμισμένα και κανείς δεν έχει ερωτήματα ή ανησυχίες διότι όλα έχουν γνωστοποιηθεί εκ προοιμίου», συνέχισε προσθέτοντας ότι οι ασκήσεις αυτές είναι «απολύτως διαφανείς, τελείως κατανοητές από τους ξένους ειδικούς».

«Δεν πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία σε οποιονδήποτε», διαβεβαίωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρίση στην Ουκρανία: Στην «κόψη του ξυραφιού» - Νέοι βομβαρδισμοί στα Ανατολικά

Γάλλος ΥΠΕΞ: Τα πάντα είναι πιθανά να συμβούν στην συνέχεια στα σύνορα της Ουκρανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider