Διαφωνίες στην ΕΕ για τις επενδύσεις στην Αφρική, με την προσοχή στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαφωνίες στην ΕΕ για τις επενδύσεις στην Αφρική, με την προσοχή στην Κίνα
Εν όψει μιας Συνόδου Κορυφής που θα έχουν οι ηγέτες της ΕΕ για επενδύσεις στην ήπειρο στις 17 Φεβρουαρίου.

Θέμα διαφωνιών έχει γίνει η προσέγγιση και το «άνοιγμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αφρική εν όψει μιας Συνόδου Κορυφής που θα έχουν οι ηγέτες της ΕΕ για επενδύσεις στην ήπειρο στις 17 Φεβρουαρίου, με τις Βρυξέλλες να ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Αφρική.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που έχει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ για το α' εξάμηνο του 2022, προωθεί μαζί με την Κομισιόν ένα πακέτο επενδύσεων ύψους 20 δισ. ευρώ στην Αφρική για φέτος, με αρκετές χώρες της Ένωσης να διαφωνούν για το ύψος και τον τρόπο που θα διατεθούν τα κονδύλια στην αφρικανική ήπειρο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, ο Μακρόν ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή που έχει η Κίνα στην Αφρική και ζητά μια ευρωπαϊκή στρατηγική που θα είναι ενιαία, εν μέσω των διαφωνιών των κρατών της ΕΕ για το που θα πρέπει να εστιάσει το πακέτο επενδύσεων στις χώρες της Αφρικής.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Βρυξέλλες έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες ώστε να προκύψει μια ενιαία στάση της Ένωσης προς τη βοήθεια στην Αφρική.

Από την πλευρά της, η Γερμανία αναφέρει πως κάποια από τα project που θέλει να προτείνει η ΕΕ στη Σύνοδο με τους Αφρικανούς ηγέτες στις 17 Φεβρουαρίου δεν είναι ακόμα έτοιμα, ενώ χώρες όπως η Φινλανδία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία αναφέρουν πως δεν μπορούν να δεσμευτούν ακόμα για το θέμα, καθώς εργάζονται ακόμα για την οριστικοποίηση των προϋπολογισμών για το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 175 εκατ. ευρώ για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική

gazzetta
gazzetta reader insider insider