Τασούλας για Πολάκη: Αποκαρδιωτική η χθεσινή συνεδρίαση - Αυτοδικία και ακτιβισμός δεν προβλέπονται

Newsroom
Μοιράσου το
Τασούλας για Πολάκη: Αποκαρδιωτική η χθεσινή συνεδρίαση - Αυτοδικία και ακτιβισμός δεν προβλέπονται
«Η χθεσινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου ήταν αποκαρδιωτική, απέναντι σε αυτό περιμένει ο ελληνικός λαός», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, σήμερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης σε σχέση με το χθεσινό επεισόδιο με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη που οδήγησε στη διακοπή της συνεδρίασης ανέφερε ότι «η χθεσινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου ήταν αποκαρδιωτική, απέναντι σε αυτό περιμένει ο ελληνικός λαός. Η Βουλή δεν είναι ένας οποιοδήποτε χώρος, όπου παίρνουμε τον λόγο για να πούμε οτιδήποτε και να κάνουμε ότι θέλουμε».

Όπως έγινε γνωστό, ο ΠτΒ παρέπεμψε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για να εξηγήσει τα όσα είπε και έκανε χθες βράδυ από το βήμα της Ολομέλειας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να αποφασίσει για τις ενδεχόμενες πειθαρχικές ποινές που θα επιβληθούν στον κ. Πολάκη, για παραβίαση του κανονισμού της Βουλής.

«Η διεξαγωγή των συζητήσεων», τόνισε ο κ. Τασούλας, «γίνεται με βάση τον Κανονισμό. Αυτός ο Κανονισμός που μας προφυλάσσει από το να γίνουμε ένα Σώμα από σχολιαστές σε ένα πάρκο του Λονδίνου, όπου μιλάει όποιος θέλει και λέει ότι θέλει. Αυτός ο Κανονισμός εξασφαλίζει την απρόσκοπτη διεξαγωγή της απεριόριστης ελευθερίας των βουλευτών».

Η τελική ευθύνη για τη διεξαγωγή των συζητήσεων ανήκει στο προεδρείο της Βουλής που είναι διακομματικό, υπογράμμισε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε ότι υπάρχει ειδικό άρθρο στον Κανονισμό που αναφέρει ότι οι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του προεδρείου.

Όλα στη Βουλή λύνονται με την αρχή της πλειοψηφίας

Όταν οι βουλευτές αισθάνονται ότι αδικούνται, παρατήρησε ο κ. Τασούλας, «ο Κανονισμός προβλέπει ότι αυτό λύνεται είτε με συνέχιση του διαλόγου είτε με έγερση παρεμπίπτοντος ζητήματος είτε με πρόταση μομφής ή στο να οδηγηθεί το θέμα στην ΔτΠ, είτε, είτε…» Όμως «αυτό που δεν προβλέπεται είναι η κατάληψη του βήματος», «με αυτοδικία και ακτιβισμό» και όλα στη Βουλή λύνονται με την αρχή της πλειοψηφίας.

«Αυτή είναι το τελικό καταφύγιο, με την πλειοψηφία λύνονται όλα τα θέματα. Δεν μπορούμε, εδώ στη Βουλή, με ενέργειες ακτιβισμού να ανατρέψουμε την αρχή της πλειοψηφίας. Την πλειοψηφία, την αλλάζει κάποιος που εκπροσωπούμε εμείς εδώ μέσα. Την πλειοψηφία την αλλάζει ο ελληνικός λαός, κανείς άλλος. Δεν μπορούμε εμείς, εδώ πέρα, το τελικό καταφύγιο επίλυσης των διαφορών -που είναι η αρχή της πλειοψηφίας- να το αντικαταστήσουμε με άλλες μεθοδεύσεις. Γιατί, οι άλλες μεθοδεύσεις μαρτυρούν προθέσεις αντιδημοκρατικές, αμαυρώνουν την εικόνα του Κοινοβουλίου και το διασύρουν».

Ο κ. Τασούλας διερωτήθηκε: «τι θέλατε να γίνει, εάν ένας βουλευτής δεν κατεβαίνει από το βήμα, να τον σέρνουν για να διασυρθεί και στην Ελλάδα και στο παγκόσμιο κοινό η Βουλή; Είναι εικόνα αυτή; Δεν γίνεται διαφορετικά, εάν η πλειοψηφία δεν ικανοποιεί, αυτό που θα την αλλάξει δεν είναι ο αντιπρόσωπος εδώ του λαού, αλλά ο λαός όταν έρθει η ώρα». Και σημείωσε: «το καταφύγιο της πλειοψηφίας μπορεί να μην αρέσει σε εκείνους που δεν ανήκουν στην πλειοψηφία», αλλά «δεν μπορεί όταν έχεις την πλειοψηφία να σου αρέσει και όταν δεν την έχεις να μην σου αρέσει και να εκφράζεσαι με απαρέσκεια για αυτήν»

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι από τη χθεσινή συμπεριφορά του κ. Πολάκη υπάρχουν δύο ζητήματα. Η αφαίρεση του λόγου που του έγινε από το προεδρείο και το δεύτερο η συμπεριφορά του με την οποία αφαίρεσε τον λόγο από τους υπόλοιπους συναδέλφους του, που περίμεναν να μιλήσουν. Η χθεσινή εικόνα, είπε ο κ. Τασούλας , ήταν η χειρότερη των τελευταίων δυόμιση χρόνων που προεδρεύω.

Και κατέληξε: «έχετε κάθε δικαίωμα να θεωρείτε τις πράξεις του προεδρείου εσφαλμένες, έχετε κάθε δικαίωμα να τις προσβάλλετε, να τις κρίνετε και να τις επικρίνετε, αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια και να νομίζετε ότι με μεθόδους αυτοδικίας και με μεθόδους που διασύρουν την εικόνα του κοινοβουλίου να διορθώνεται αυτό που εσείς θωρείτε ότι έγινε λάθος».

Αμέσως μετά ο πρόεδρος τα Βουλής έδωσε τον λόγο στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΝΔ: Μέσω του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την απαξίωση του πολιτεύματος