Βρετανία: Παραδοχή Τζόνσον για συμμετοχή στο κορο-πάρτι - Την παραίτηση του ζητούν οι Εργατικοί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Παραδοχή Τζόνσον για συμμετοχή στο κορο-πάρτι - Την παραίτηση του ζητούν οι Εργατικοί
«Το πάρτι τελείωσε, κ. πρωθυπουργέ» το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον αρχηγό των Τόρις/

Στην παραδοχή παρουσίας στο σε πάρτι, εν μέσω του πρώτου lockdown στη Βρετανία λόγω του κορονοϊού, τον Μαΐο του 2020, προχώρησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εν μέσω σφοδρής κριτικής από την αντιπολίτευση, αλλά και από το εσωτερικό του κόμματος του (Τόρις), ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη για τη συμμετοχή στη μάζωξη που είχε πραγματοποιηθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Καταλαβαίνω την οργή του κόσμου στο πρόσωπο μου και στην κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι όταν δίνεται η εντύπωση πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν τηρεί τα μέτρα που πρέπει να τηρούν όλοι οι πολίτες» ανέφερε ο Τζόνσον μιλώντας στους Βρετανούς βουλευτές. «Ωστόσο, παρά τις εντυπώσεις, δεν παραβίασαν τα μέτρα» πρόσθεσε, προκαλώντας αντιδράσεις και αποδοκιμασίες των αντιπάλων κομμάτων εντός του κοινοβουλίου.

«Πήγα στον κήπο λίγο μετά τις 18.00 την 20ή Μαΐου 2020 για να ευχαριστήσω τις ομάδες του προσωπικού πριν επιστρέψω στο γραφείο μου 25 λεπτά μετά για να συνεχίσω να εργάζομαι», είπε.

«Εκ των υστέρων, σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να πω σε όλους να επιστρέψουν στα γραφεία τους», είπε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Εργατικών, Κέιρ Στράμερ, ζήτησε την παραίτηση του Τζόνσον από την πρωθυπουργία, λέγοντας «τώρα που ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στο πάρτι, θα κάνει το πολιτικό αξιότιμο και να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία; Ή θα αναγκαστεί το ίδιο του κόμμα να το απομακρύνει; Το πάρτι τελείωσε, κ. πρωθυπουργέ» υπογράμμισε ο Στράμερ.

Τρίζει η καρέκλα του Τζόνσον

«Ο πρωθυπουργός παλεύει για την πολιτική του επιβίωση μετά την παραδοχή του πως συμμετείχε σε πάρτι στο Νούμερο 10». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου της λονδρέζικης εφημερίδας Evening Standard που γράφτηκε λίγο μετά τη δημόσια συγνώμη που ζήτησε ο Μπόρις Τζόνσον εντός του βρετανικού κοινοβουλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η κριτική σχεδόν όλων των βρετανικών ΜΜΕ για το. «Για εξευτελισμό» κάνει λόγο η Daily Mail, για την «τέλεια καταιγίδα που θα μπορούσε να τον ανατρέψει» μιλάει η Mirror, ενώ η εφημερίδα Financial Times υποστηρίζει ότι «πρόκειται για μια ιδιαίτερα τοξική διαμάχη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο τέλος της ηγεσίας του Μπόρις Τζόνσον».

Χαρακτηριστική είναι δημοσκόπηση του YouGov για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Sky News, η οποία δείχνει ότι το 56% των Βρετανών θέλει ο Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί και μόλις το 27% υποστηρίζει ότι πρέπει να παραμείνει στη θέση του, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 17% των ερωτηθέντων.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο Μπόρις Τζόνσον «θα χρειαστεί να διανύσει πολλά χιλιόμετρα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και να παραμείνει στην εξουσία».

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται πως η αποκάλυψη το βράδυ της Δευτέρας από το τηλεοπτικό δίκτυο ITV του περιεχομένου ενός mail που στάλθηκε σε εκατό περίπου άτομα από τον επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού Μάρτιν Ρέινολντς δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την φύση της εκδήλωσης που οργανώθηκε στις 20 Μαΐου στους κήπους της Ντάουνινγκ Στριτ. «Φέρτε τα ποτά σας...ας επωφεληθούμε από τον καλό καιρό», παρακινούσε ο αποστολέας.

Περί τα τριάντα άτομα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον βρετανικό Τύπο, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός και η μνηστή του Κάρι, η οποία στο μεταξύ έγινε πρωθυπουργική σύζυγος. Εκείνη την χρονική περίοδο, μόνο δύο άτομα μπορούσαν να συναντηθούν σε εξωτερικό χώρο.

Η οργή κλιμακώνεται στις τάξεις των Τόρις, όπου, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι θεωρούν ότι το ζήτημα δεν είναι αν ο Μπόρις Τζόνσον θα αποχωρήσει από την εξουσία, αλλά πότε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Ουδέν σχόλιο από τον Τζόνσον μετά από τις νέες καταγγελίες για πάρτι

gazzetta
gazzetta reader insider insider