Χριστοδουλίδης: Κάθε φορά που κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει πάντα ένας άλλος

Newsroom
Μοιράσου το
Χριστοδουλίδης: Κάθε φορά που κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει πάντα ένας άλλος
Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου στον Ιωάννη Κασουλίδη.

Κάθε φορά που κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει πάντα ένας άλλος, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου στον Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος, επανέρχεται μετά από την παραίτηση του κ. Χριστοδουλίδη και σχετική απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τον εν λόγω διορισμό.

Σε εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα, ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε αρχικά:

«Δεν είναι καθόλου εύκολη μέρα για μένα σήμερα. Θα είμαι όπως πάντα ειλικρινής. Είμαι στεναχωρημένος. Μετά από σχεδόν 23 χρόνια καθημερινής τριβής με το ΥΠΕΞ, του φυσικού μου πλέον χώρου και τα πολλά και διαφορετικής φύσεως θέματά του, 19 ως διπλωμάτης και σχεδόν τέσσερα ως ΥΠΕΞ, αποχωρώ για λόγους που παρέθεσα κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μου την Κυριακή και δεν είναι της παρούσης να επαναλάβω. Δυστυχώς, ο χρόνος δεν ήταν αρκετός, ούτε για να ολοκληρώσω έργα που είναι τροχοδρομημένα, ούτε να κάνω ένα ολοκληρωμένο απολογισμό, αλλά ούτε και να χαιρετήσω, όπως τους αξίζει έναν προς έναν, τους για χρόνια συναδέλφους και συνεργάτες μου στο υπουργείο Εξωτερικών, που συνιστούν την άξια ομάδα ενός πολύ απαιτητικού κυβερνητικού πυλώνα. Θα πω όμως ότι είμαι πολύ περήφανος για το ΥΠΕΞ, τους ανθρώπους του, τους διπλωμάτες, τους διοικητικούς και όλο το προσωπικό, από τις επικοινωνίες, τη διαχείριση κρίσεων, τις πρεσβείες μας, τα προξενεία μας, υποστηρικτικό προσωπικό, ασφαλείας, παντού στην Κύπρο και στο εξωτερικό».

Και πρόσθεσε: «Αν και λίγοι το γνωρίζουν, η δουλειά σας γίνεται κάτω από συνθήκες που δεν είναι ιδανικές, με τον προϋπολογισμό του υπουργείου να είναι περίπου το 1% του κρατικού, πολύ μικρός και όμως ανταγωνιζόμαστε τις μεγάλες χώρες και στεκόμαστε επάξια εκπρόσωποι της Κύπρου μας.

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για όλους τους λειτουργούς του υπουργείου, που παρά τις δύσκολες συνθήκες και δεδομένα ανταποκρίνονται πάντοτε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης χωρίς ωράρια, πολλές φορές χωρίς την οικογένεια τους, πάντα στις επάλξεις για να εκπροσωπούν την Κύπρο σε όλα τα διεθνή φόρα, στην ΕΕ, να παρέχουν 24 ώρες το 24ωρο προξενική αρωγή στους Κύπριους σε όλο τον κόσμο, να διαχειρίζονται τις πολλαπλές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κατοχής, να προωθούν ανά τον κόσμο τα συμφέροντα της Κύπρου, (πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, σε όλους τους τομείς), να στηρίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και όλους ανεξαιρέτως τους αξιωματούχους του κράτους, κατά την άσκηση διεθνών σχέσεων πάσης φύσεως. Είμαι πολύ περήφανος για τον κόσμο του ΥΠΕΞ εντός και εκτός Κύπρου, που βγάζει την Κύπρο ασπροπρόσωπη χωρίς τυμπανοκρουσίες, που διαχειρίζεται κρίσεις, που βοηθά όλους να προωθήσουν τις δικές τους θέσεις στην ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο γενικότερα. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε σήμερα, με αλληλεξαρτήσεις μεταξύ κρατών, όπως φάνηκε και με την πανδημία που ακόμη βιώνουμε, οι διεθνείς σχέσεις παίζουν καθοριστικότατο ρόλο, το διεθνές network, οι συμμαχίες, οι συνεργασίες, η εμβάθυνση σχέσεων, ακόμη και οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς και η καλή γνώση διεθνών θεμάτων πάσης φύσεως. Και σε όλα αυτά ραχοκοκαλιά και πρωτοστάτης είναι το υπουργείο Εξωτερικών και οι άνθρωποί του.

Και δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο να εκπροσωπείς συμφέροντα μιας χώρας μικρής με μεγάλο ανοικτό εθνικό θέμα. Και εκεί, εκτός Κύπρου, στα συμβούλια και στις σχέσεις με τις ισχυρές χώρες, δεν έχουν θέση συνθήματα, αλλά γνώση, επιμονή, διεκδικητικότητα, ψυχική και σωματική στάμινα, ανεξάντλητη υπομονή και ευρηματικότητα ως προς γεφυρωτικές λύσεις. Όλα αυτά χωρίς καμία δόση υπερβολής τα έχει το ΥΠΕΞ και οι άνθρωποί του. Είμαι, λοιπόν, ναι πολύ στεναχωρημένος, αλλά είμαι και πολύ περήφανος για το ΥΠΕΞ».

Ο κ. Χριστοδουλίδης συνέχισε λέγοντας:

«Φίλες και φίλοι, οι συνθήκες που οδήγησαν στην παραίτηση μου δεν επέτρεψαν δυστυχώς να γίνει από μέρους μου ένας δημόσιος απολογισμός για το τι κάναμε στο υπουργείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από την αρχή και χτίζοντας σε όση δουλειά είχε προηγηθεί, πορευτήκαμε βάσει πολύ συγκεκριμένου πλαισίου και πάντοτε υπό την καθοδήγηση και τον καθημερινό συντονισμό με τον ΠτΔ, καθορίζοντας τρεις βασικούς πυλώνες στην εξωτερική μας πολιτική, χωρίς να παραγνωρίζουμε την υπ΄ αριθμό ένα προτεραιότητά μας που είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των Κυπρίων και η επανένωση της χώρας μας μέσα από την συνολική επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα με ορισμένες οριζόντιες δράσεις, όπως την οικονομική διπλωματία, την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική μας πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα ενισχύσαμε ακόμη περισσότερο τον πολυθεματικό χαρακτήρα της εξωτερικής μας πολιτικής εκσυγχρονίζοντάς τον με μια πιο σύγχρονη εικόνα για να πετύχουμε την απαιτούμενη προβολή διεθνώς των αιτημάτων μας αλλά και την πολυθεματικότητά μας που αυξάνει την ισχύ αλλά και την επιρροή μας».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε βασικούς τομείς στους οποίος επικεντρώθηκε το υπουργείο επί θητείας του, καθώς και στον επαναπατρισμό χιλιάδων Κυπρίων κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Και κατέληξε: «Αυτός που δρα με όραμα και τόλμη, με μόνη έγνοια τη χώρα του και τον πολίτη της, δεν αποκλείεται να προβεί σε παραλείψεις και σε λάθη. Όσο πιο λίγα κάνεις, τόσο πιο λίγες πιθανότητες για λάθη έχεις, ή για να εκτεθείς πολιτικά. Προσωπικά, δεν είχα ποτέ αυτή την ανησυχία. Δούλεψα με μηχανές σε μέγιστη ταχύτητα, ασταμάτητα και γι΄ αυτό θα ήθελα να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που με στήριξε και με ανέχθηκε, όπως επίσης και τους στενούς μου συνεργάτες. Εύχομαι καλή δύναμη στον κ. Κασουλίδη, είμαι απόλυτα βέβαιος για την επιτυχία του».

Ευχαριστώντας τους συνεργάτες του, ο κ. Χριστοδουλίδης, αποχαιρέτησε λέγοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι δημόσια και θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τη μεγάλη τιμή να συνεργαστούμε από το 2013, ευχαριστώ θερμά και τους συναδέλφους μου στο Υπουργικό Συμβούλιο και ειδικότερα όσους επικοινώνησαν μαζί μου τις τελευταίες ημέρες. Είπα ότι φεύγω στενοχωρημένος. Τελικά το συναίσθημα που νιώθω είναι της χαρμολύπης. Χαρά και λύπη. Κάθε φορά που κλείνει ένας κύκλος και για μένα κλείνει ένας πολύ σημαντικός κύκλος 23 ετών δουλειάς και προκλήσεων στο εξωτερικό, κυρίως, που όλα είναι σαφώς πιο δύσκολα, ανοίγει πάντα ένας άλλος. Εύχομαι αυτός όποιος κι αν είναι, να είναι καλύτερος και πιο ελπιδοφόρος», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σημειώνεται ότι ο κος Χριστοδουλίδης διαδέχθηκε τον κ. Κασουλίδη στην ίδια θέση στα τέλη Φεβρουαρίου του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κύπρος: Νέος ΥΠΕΞ ο Ιω. Κασουλίδης - Η ανακοίνωση του Ν. Αναστασιάδη

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης

Όλες οι ειδήσεις

21:28

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης την Τρίτη για τις πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου

21:14

Καλαφάτης: Δέσμευση της κυβέρνησης η ολοκλήρωση το ταχύτερο δυνατό του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

20:41

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν στην ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη

20:04

Συρία: Ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στις οργισμένες κινητοποιήσεις στη πόλη Σουέιντα

19:58

Γλυπτά Παρθενώνα: Κοντά στη «φόρμουλα» για την επιστροφή τους

19:47

Μουντιάλ: Με Μπαπέ... οδηγό για το back to back η Γαλλία

19:38

Ανδρουλάκης: Ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ, όχι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον ελιτισμό της ΝΔ

19:31

Μελόνι: Θέλει να περιορίσει τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ποσά υψηλότερα των 60 ευρώ

19:12

Την Τρίπολη θα επισκεφθεί αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

19:00

Μια κρίσιμη εβδομάδα για πετρέλαιο και… λογαριασμούς

18:54

Ρωσία: Η Μόσχα δεν θα εξάγει πετρέλαιο που υπόκειται στο δυτικό πλαφόν τιμής

18:39

Θεσσαλονίκη: «Ξεπούλησε» το Thessaloniki Food Festival του δήμου της πόλης

18:05

Παναγιωτόπουλος: Το μήνυμα είναι ότι «θα δυναμώσουμε και άλλο»

17:50

Νότια Αφρική: Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Γιοχάνεσμπουργκ από πλημμύρα

17:34

Χατζηδάκης: Με επιδότηση απασχόλησης 68.000 νέες θέσεις εργασίας

17:19

Nτερ Λάιεν: Ενεργειακά είμαστε ασφαλείς για το χειμώνα

17:01

Γαλλία: Ανησυχία από τα ενδεχόμενα μπλακάουτ για εξοικονόμηση ενέργειας

16:43

DW: «Άξονα του ευρωπαϊκού νότου» επιδιώκει η Τζόρτζια Μελόνι

16:23

Συνελήφθη 24χρονος που συμμετείχε σε επίθεση κατά αστυνομικών δυνάμεων έξω από τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών

16:13

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 5-9 Δεκεμβρίου

16:03

ΣΥΡΙΖΑ: Να αφήσει τους εξυπνακισμούς και να απαντήσει η κυβέρνηση αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

15:42

ΟΠΕΚ+: Παραμένει στην υπάρχουσα μείωση της παραγωγής πετρελαίου

15:22

Ινδονησία: Οι αρχές απομάκρυναν σχεδόν 2.000 κατοίκους λόγω της έκρηξης ηφαιστείου στη νήσο Ιάβα

15:07

Meteo: Τοπικές βροχές τη Δευτέρα κυρίως στα δυτικά και περιοδικά αυξημένες νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα

14:55

Γερμανία: Στα ύψη οι τιμές ρεύματος τον Ιανουάριο

14:47

ΚΚΕ: Η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό συμβούλιο επιβεβαιώνει το ΚΚΕ

14:41

Στις Βρυξέλλες ο Χρ. Σταϊκούρας για τη συνεδρίαση του Eurogroup

14:37

Τσίπρας: Θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία

14:28

Ιταλία: Nέα σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τη Σικελία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσίνα

14:25

Συρία: Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο γραφείο του κυβερνήτη στην πόλη Σουέιντα