Οικονόμου: Πρόωρη η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων

Newsroom
Μοιράσου το
Οικονόμου: Πρόωρη η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων
«Η κυβέρνηση δεν κάνει προτάσεις για τα μέτρα. Περιμένουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τελευταία ενημέρωση 14:33

«Η κυβέρνηση δεν κάνει προτάσεις για τα μέτρα. Περιμένουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Πρέπει να είναι κανείς λίγο ακόμα προσεκτικός. Νομίζω κάθε εβδομάδα θα αξιολογούνται τα δεδομένα. Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για χαλάρωση και να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα. Δεν αποκλείω σημειακά να γίνουν κάποια πράγματα», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας πως πάντα οι εισηγήσεις επιτροπής λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε:

Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για την οποιαδήποτε χαλάρωση. Υπάρχει αύριο η συνεδρίαση της Επιτροπής. Σταθμίζουμε τα δεδομένα κάθε μέρα. Η εφαρμογή των μέτρων δούλεψε καλά. Ο κόσμος πειθάρχησε και παίρνει μέτρα αυτοπροστασίας. Η Κυβέρνηση θα περιμένει πρώτα να ακούσει τις εισηγήσεις των Ειδικών. Θα σταθμίσουμε και την πορεία της πανδημίας και την πίεση που έχει το Σύστημα Υγείας. Είναι πρόωρο, αυτή τη στιγμή, να μιλήσουμε για χαλάρωση και κυρίως να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα. Δεν αποκλείω σημειακά να μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα. Αυτό θέλει μία συζήτηση. Θα δούμε και τις απόψεις της Επιτροπής. Το πλαίσιο είναι σταθερό. Είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η λειτουργία του κοινωνικού και οικονομικού βίου.

Για το άνοιγμα των σχολείων

Το άνοιγμα των σχολείων έχει πετύχει. Βασίστηκε η απόφαση αυτή σε ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο, που στάθμισε όλα τα δεδομένα. Βασίστηκε στην εισήγηση των Ειδικών. Η Αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που βασίζονται στο αυξημένο testing. Εξαιτίας αυτών των τεστ, -που έγινε μια τιτάνια προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα να φτάσουν σε κάθε σπίτι- εντοπίστηκαν κρούσματα. Τα κρούσματα αυτά θα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην κοινότητα, θα είχαμε δεκαπλάσια διασπορά. Τα μαθήματα στις τάξεις γίνονται κανονικά. Υπάρχει ετοιμότητα έτσι ώστε όπου παρατηρηθούν προβλήματα, να αντιμετωπιστούν. Τα όποια κενά θα καλυφθούν με τις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν χθες. Πάνω από 4.500 θα γίνουν μέχρι τη Δευτέρα. Από αυτές οι περίπου 3.500 θα είναι τρίμηνες μέχρι τα μέσα Απριλίου και οι υπόλοιπες μέχρι τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο. Δόθηκε χθες, μετά από οδηγία του Πρωθυπουργού, η εντολή να προχωρήσει η διαδικασία και τις επόμενες 4-5 ημέρες, από την Δευτέρα και μετά, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα είναι στις θέσεις τους, για να αντικαθιστούν όσους εκπαιδευτικούς νοσούν μέχρι η καραντίνα τους να λήξει και να επανέλθουν στις τάξεις τους.

Είμαστε σε μια κατάσταση έκτακτη. Δεν είναι μια κατάσταση συνηθισμένη. Παρατηρούμε ότι τέτοιου είδους προβλήματα υπάρχουν σε κάθε εργασιακό χώρο. Η Κυβέρνηση και γι’ αυτόν τον τομέα επέδειξε άμεσα, γρήγορα αντανακλαστικά. Γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά. Και πάντοτε υπάρχει διαθέσιμη και η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης, προκειμένου να εφαρμοστεί εκεί που δεν θα υπάρχει άλλος τρόπος, είτε με την αναδιάταξη του δυναμικού, είτε με τις προσλήψεις.

Καμία απολύτως παράταση για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών

Δεν θα δοθεί καμία απολύτως παράταση για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών συμπολιτών μας. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Υπάρχουν ακόμη πέντε μέρες για να κλείσει ο κόσμος τα ραντεβού του και να εμβολιαστεί. Από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, θα ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία που έχει ανακοινωθεί και νομοθετηθεί εδώ και μήνες. Θα επιβάλλονται τα πρόστιμα σε όσους συμπολίτες μας επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι, κάθε μήνα για όσο καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Διευκρινίζεται ότι στο τέλος Ιανουαρίου οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας άνω των 60 δεν θα δουν τη σύνταξη του Φεβρουαρίου μειωμένη. Θα δουν στην ΑΑΔΕ πιστοποιημένο πρόστιμο. Θα βεβαιώνεται στην Εφορία αμέσως. Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπεια. Όποτε λέμε για υποχρεωτικότητα, πρέπει να ξέρουμε ότι η υποχρεωτικότητα πάει μαζί και με την κύρωση. Διαφορετικά δεν είναι υποχρεωτικότητα. Προαιρετική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπεια. Προαιρετική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει.

Πέτυχε το μέτρο της υποχρεωτικότητας, με την έννοια ότι περίπου 200.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί -κι έχουμε ακόμη ραντεβού, υπάρχει ακόμη δυνατότητα, να αξιοποιήσουν το όπλο που έχουμε, το εμβόλιο- και να είναι θωρακισμένοι απέναντι στη νόσηση. Είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία στην οποία οφείλουμε να επιμείνουμε. Το εμβόλιο είναι εκεί. Η διευκόλυνση πρόσβασης υπάρχει. Έχουμε ραντεβού για κατ’ οίκον εμβολιασμούς, έχουμε συνεργεία που κάνουν εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές, υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στα εμβολιαστικά κέντρα.

Πρώτη η Ελληνική Κυβέρνηση ανάμεσα στις υπόλοιπες στην Ευρώπη έδωσε προνόμια σε εμβολιασμενους για πρόσβαση σε μια σειρά από χώρους. Πρώτη η Ελληνική Κυβέρνηση έφερε την τρίτη δόση πολύ νωρίτερα και την άνοιξε για τους 18 και πάνω. Πρώτη η Ελληνική Κυβέρνηση σε σχέση με άλλες χώρες επέβαλε την υποχρεωτικότητα σε υγειονομικούς και στους 60 και πάνω. Όλα αυτά συνδυαστικά φέρνουν τα αποτελέσματά τους.

Για υποχρεωτικότητα στους άνω των 50

Είναι μια σκέψη, η οποία υπάρχει στο τραπέζι. Δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Σύντομα θα ξεκαθαριστεί αν θα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση ή όχι.

Το ηλικιακό κριτήριο σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο ουσιαστικό, γιατί σε προφυλάσσει από τις βαριές νοσήσεις και την περαιτέρω επιβάρυνση των Μ.Ε.Θ.. Η πραγματικότητα και τα στοιχεία που έρχονται ακόμη και σήμερα από τις Μ.Ε.Θ. είναι ότι το 85-87% των ανθρώπων που νοσηλεύονται εκεί είναι ανεμβολίαστοι. Αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος και το κρίσιμο μήνυμα από όλη την πορεία της πανδημίας. Αν είχαμε μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμών, θα είχαμε πολύ-πολύ μικρότερη πίεση στις Μ.Ε.Θ..

Για τα νέα φάρμακα

Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί πάρα πολύ στενά όλες τις διαδικασίες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως συνέβη και με τα μονοκλωνικά, που πάρα πολύ γρήγορα προμηθευτήκαμε, μόλις δόθηκαν οι εγκρίσεις και έχουν διατεθεί σε όλη τη χώρα. Έχουν διατεθεί σε πάνω από 50 Νομούς της χώρας μονοκλωνικά, με βάση το πολύ αυστηρό πρωτόκολλο διάθεσής τους, έτσι όπως οι επιστήμονες το έχουν αποφασίσει. Όπως, λοιπόν, έγινε και με τα μονοκλωνικά έτσι και σε όλα τα υπόλοιπα φάρμακα, μόλις θεωρηθεί ασφαλής η χορήγησή τους, η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι από τις πρώτες που θα κάνει τις ενέργειες που πρέπει για να διατεθούν στους ανθρώπους που μπορούν να τα πάρουν.

Για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει προσφυγή στις κάλπες

Με την «Ο» να καλπάζει αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο της σοβαρότητας ή της ελαφρότητας που προσεγγίζει συνολικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση το ζήτημα της πανδημίας. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο Πρωθυπουργός το έχει ξεκαθαρίσει αυτό. Το έχει πει σε όλους τους τόνους. Μέχρι το τέλος της τετραετίας έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, για να κάνουμε πράγματα που θα έχουν ουσιαστικό «αποτύπωμα» στη ζωή της καθεμιάς και τους καθενός. Πράγματα που, ήδη, φαίνονται και κάνουν τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων και στην ελληνική κοινωνία.

Προχωράμε με τον ορίζοντα ολοκλήρωσης της τετραετίας και τις εκλογές το 2023. Για την Κυβέρνηση αυτή την ώρα υπάρχει ο ορίζοντας υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, της αντιμετώπισης των προκλήσεων που κάνουν τους ανθρώπους να ανησυχούν, που έχουν συνέπειες στη ζωή τους και που απαιτούν ηγεσία, σχέδιο, πράξεις, παραγωγή έργου. Και προς τα εκεί είμαστε προσηλωμένοι.

Ποτέ, κατ’ αρχάς, δεν φοβόμαστε την άποψη των πολιτών και τη λαϊκή ετυμηγορία. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δουλειά μας, στα αποτελέσματά της και κυρίως έχουμε εμπιστοσύνη στο σχέδιό μας που αλλάζει τη χώρα. Αυτό το βλέπει ο καθένας. Η Ελλάδα στο τέλος της τετραετίας θα είναι μια χώρα που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που παραλάβαμε το 2019. Η ελληνική κοινωνία θα παίρνει το μέρισμα ανάπτυξης και αλλαγής της χώρας. Και αυτό θα το βιώνει ο καθένας στη ζωή του και στο σπίτι του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: «Παράθυρο» για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων 

Σκυλακάκης: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης - «Θα εκπλαγούμε θετικά από την οικονομία το 2022»

Όλες οι ειδήσεις

23:53

Μακρόν: Βάζει ξανά τη μάσκα του για τον κορονοϊό - «Ακολουθώ τις συστάσεις του υπουργού μου»

23:40

Πορτογαλία: Ένας νεκρός από τις πλημμύρες στη Λισαβόνα - Έρχεται νέα επιδείνωση του καιρού

23:30

Γαλλία: Δωρεάν τα προϊόντα αντισύλληψης σε νέους 18 έως 25 ετών από το 2023

23:22

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την εκτέλεση διαδηλωτή το Ιράν: «Καταστροφική κλιμάκωση»

23:10

Τέλος στο πτωτικό σερί στην Wall Street - «Έπιασε» τις 11.000 μονάδες ο Nasdaq

22:56

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζήτησε παράταση της προθεσμίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης

22:44

ΥΠΕΞ: Οξύμωρο να μας εγκαλεί η Τουρκία για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

22:31

«Πυρά» ΕΚΤ για το πλαφόν στο αέριο: «Θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα»

22:16

Ομοσπονδιακή Επιτροπή μπλοκάρει τo deal των 69 δισ. δολαρίων μεταξύ Activision Blizzard - Microsoft

22:04

Δανία: Επίθεση χάκερ στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας

21:50

Πετρέλαιο: Πέμπτη συνεχόμενη υποχώρηση των τιμών - Κοντά στα χαμηλά έτους το brent

21:45

Ακάρ: Θετική η προσέγγιση των ΗΠΑ για τα F16 - Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις

21:33

ΟΛΘ: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνδέεται με τέσσερα άλλα μεγάλα λιμάνια της Β. Ευρώπης

21:20

Χατζηδάκης για ΕΦΚΑ: Αγνοούμε όσους κόλλησαν στο παρελθόν, υπηρετούμε τους ανυπεράσπιστους Έλληνες

21:08

ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν αισιοδοξεί πως σύντομα Φινλανδία και Σουηδία «θα αποκαλούνται σύμμαχοι»

20:54

Χρυσός: Τρίτη συνεχής άνοδος και ξανά πάνω από τα 1.800 δολάρια

20:48

Οικονόμου: Πλαίσιο κανόνων διαφάνειας για πρόσβαση των επιχειρήσεων Τύπου στα λεφτά των φορολογουμένων

20:33

Απογοήτευση στο Βερολίνο για την αναβολή ένταξης Βουλγαρίας-Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν

20:21

ΥΠΕΞ: Θέμα αρχής παραμένουν οι γερμανικές αποζημιώσεις

20:14

Νέα ένταση μεταξύ Ρομά και ΕΛΑΣ στο Σχιστό - Πετροπόλεμος, φωτιές και πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών

20:05

Πώς αλλάζει η Κομισιόν τον κανονισμό για το δημόσιο χρέος

19:58

Ανδρουλάκης: Μόνο τους εργαλείο ο συμψηφισμός και ο συναγωνισμός ποιος είναι χειρότερος στην υπονόμευση των θεσμών

19:53

ΕΦΚΑ: Προκήρυξη 24 θέσεων γενικών διευθυντών - Συστήνεται Εταιρία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας

19:40

Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη δυτική Θράκη

19:28

Παπαδόπουλος: Yπέγραψε την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για το Ποδήλατο

19:22

ΥΠΑΑΤ: Πιστώθηκε ο ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο σε 12.376 δικαιούχους

19:13

«Καμπανάκι» από δερματολόγους: Αναρχία, αυθαιρεσία και ιδιαίτερη κερδοσκοπία στο χώρο των ενέσιμων θεραπειών

19:02

Περού: Παραμένει υπό κράτηση ο καθαιρεθείς πρόεδρος Καστίγιο - Σχεδίαζε να διαφύγει στο Μεξικό

19:01

Ευρωαγορές: «Στο κενό» έπεσαν οι προσπάθειες για ανάκαμψη

18:52

Εγκύκλιος ΕΛΑΣ: «Δεν επιτρέπονται οι πυροβολισμοί κατά την καταδίωξη» - H κατάθεση του άντρα της ΔΙΑΣ