Ανοίγουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου - Με 3 δωρεάν self test μαθητές και εκπαιδευτικοί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου - Με 3 δωρεάν self test μαθητές και εκπαιδευτικοί
Δωρεάν 2 εβδομαδιαία self test, που θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους καθηγητές. Αρκεί το θετικό rapid test προκειμένου να λάβει κάποιος άδεια από την εργασία του. 

Το άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε έκτακτη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλής για όλα τα παιδιά και τους εργαζομένους στις σχολικές μονάδες, ενώ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο νέο πλαίσιο της έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης.

Με θετικό rapid test η άδεια από την εργασία

Όπως είπε ο υπουργός, τα αυξημένα κρούσματα υποχρεώνουν σε αλλαγή του πλαισίου έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης, το οποίο θα καθοριστεί με σχετική ΚΥΑ και αναφέρθηκε στους όρους χορήγησης αναρρωτικής άδειας σε περίπτωση νόσησης με Covid-19.

«Με υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί άμεσα, πλέον, όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για να εκδοθεί το πιστοποιητικό, ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να το επιβεβαιώνουν με PCR. Ωστόσο, προκειμένου να δοθεί αναρρωτική άδεια από την εργασία, αρκεί το θετικό rapid για όλους τους εργαζομένους», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα τόνισε ότι θα διαθέσει το 10% έως 15% απλών κλινών του για covid περιστατικά.

«Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση», είπε ο υπουργός, και «προβαίνουμε σε παρεμβάσεις όπου χρειάζεται».

Τέλος αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου για άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας ότι βούληση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά.

Τα μέτρα

Από την πλευρά της, η κ. Κεραμέως είπε πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα μέτρα.

Αναλυτικά, από τις 10 Ιανουαρίου, θα ισχύουν τα εξής

  • Ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, δηλαδή τρία δωρεάν self test έναντι των δύο.
  • Τα δωρεάν 2 εβδομαδιαία self test θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους καθηγητές
  • Σε περίπτωση κρούσματος, φεύγουμε από τη λογική του σταυρού και θα γίνεται αυξημένος έλεγχος σε όλο το τμήμα. Θα διενεργούνται δύο rapid κι ένα self test επιπλέον, πέραν των δύο self test, δηλαδή συνολικά πέντε. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο rapird και ένα self test, συν τα δύο self test . Οι εμβολιασμένοι τρία self test σε μία εβδομάδα, όπως και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • Η ακύρωση των εκδρομών και όσες αποφάσεις έχουν ληφθεί, ισχύουν κανονικά.

«Πρωταρχικό μας ενδιαφέρον είναι τα σχολεία να εφαρμόζουν κανόνες που συνθέτουν ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Ακριβώς γι’ αυτό, αποδεχτήκαμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής το Σεπτέμβριο και θεσπίσαμε ένα πρωτόκολλο με αυξημένους ελέγχους, που όπως αποδείχτηκε λειτούργησε πολύ καλά. Τα παιδιά μας ήταν περισσότερο ασφαλή στα σχολεία παρά εκτός αυτών. Αποτέλεσμα ήταν ότι στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε κρούσμα σε τμήμα δεν υπήρξε δεύτερο κρούσμα. Έτσι και πάλι αποδεχτήκαμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής για την επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον», δήλωσε η υπουργός Παιδείας.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία ανέφερε από την πλευρά της:

«Η διατήρηση της λειτουργίας των σχολείων αποτελεί κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Άλλωστε, αυτή είναι και η πρακτική που ακολουθούν οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες σήμερα. Η επιτροπή μας θα παρακολουθεί πολύ στενά την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και θα επανεξετάζει την κατάσταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα επανεξεταστεί δηλαδή το πρωτόκολλο αναλόγως με την πορεία των κρουσμάτων. Πιστεύουμε ότι, με βάση την εμπειρία μας από το φθινόπωρο, εφόσον ακολουθήσουμε πιστά τον εντατικό έλεγχο, όλα θα πάνε καλά»

Οι ανακοινώσεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου με 3 self test την εβδομάδα - Στις 18:00 οι ανακοινώσεις

Πλεύρης: Αρκεί το θετικό rapid για άδεια από την εργασία - Θα εκδοθεί ΚΥΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider