Πολιτική | Διεθνή
22-12-2021 | 16:27

Κομισιόν: Ενέκρινε υποδείγματα συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ του Frontex και τρίτων χωρών

Newsroom
Μοιράσου το
Κομισιόν: Ενέκρινε υποδείγματα συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ του Frontex και τρίτων χωρών για τη διαχείριση των συνόρων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Δύο υποδείγματα συμφωνιών και συμφωνίες συνεργασίας για τη διαχείριση των συνόρων μεταξύ του Frontex και εταίρων εκτός ΕΕ ενέκρινε χθες Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το υπόδειγμα για τις συμφωνίες περί καθεστώτος καθιστά δυνατή την ανάπτυξη ομάδων του Frontex για τη διαχείριση των συνόρων σε εταίρους εκτός ΕΕ, ιδίως σε γειτονικές χώρες, καθώς και σε άλλες χώρες καταγωγής ή διέλευσης. Το υπόδειγμα για τις συμφωνίες συνεργασίας καθορίζει ένα πλαίσιο επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ του Frontex και των αρχών διαχείρισης των συνόρων στις χώρες εταίρους.

Η Επιτροπή έχει διαπραγματευτεί συμφωνίες περί καθεστώτος με 5 γειτονικές χώρες (3 από αυτές είναι σε ισχύ), ενώ ο Frontex επί του παρόντος διαθέτει συμφωνίες συνεργασίας με 18 εταίρους. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, οι μελλοντικές συμφωνίες περί καθεστώτος και οι συμφωνίες συνεργασίας πρέπει να βασίζονται σε αυτά τα υποδείγματα.

Σύμφωνα με την προσέγγιση που ορίζουν το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο και η στρατηγική Σένγκεν, οι ισχυρές, ολοκληρωμένες, αμοιβαία επωφελείς και εξατομικευμένες συμπράξεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της συνεργασίας για τη διαχείριση των συνόρων, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.