ΕΕ: Η Ρωσία να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της που απειλούν την Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Η Ρωσία να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της που απειλούν την Ουκρανία
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πρέπει να περιλαμβάνουν αναστολή του συστήματος πληρωμών SWIFT.

Στο πλαίσιο των αυξανόμενων ρωσικών στρατιωτικών απειλών κατά της Ουκρανίας, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι κάθε επίθεση της Μόσχας πρέπει να επιφέρει υψηλό οικονομικό και πολιτικό τίμημα.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 548 ψήφους υπέρ, 69 κατά και 54 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τη σημερινή μεγάλη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη στα ουκρανικά σύνορα. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Μόσχα να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της και να σταματήσει να απειλεί τη γειτονική της χώρα. Τονίζουν επίσης ότι η συγκέντρωση στρατευμάτων αποτελεί όχι μόνο απειλή για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά και μοχλό πίεσης για πολιτικές παραχωρήσεις από τη Δύση εις βάρος της Ουκρανίας.

Έχοντας κατά νου τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, το κείμενο τονίζει ότι «η επιλογή συμμαχιών από οποιαδήποτε χώρα δεν πρέπει να υπόκειται στην έγκριση τρίτης χώρας» και, ως εκ τούτου, απορρίπτει τις προσπάθειες της Ρωσίας να συμπεριλάβει ορισμένες χώρες στη «σφαίρα επιρροής» της για να διαμορφώσει το μέλλον τους.

Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει υψηλό οικονομικό και πολιτικό τίμημα για κάθε νέα επίθεση

ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να στείλει στη Ρωσία μια έντονη προειδοποίηση ότι οι στρατιωτικές εχθροπραξίες κατά της Ουκρανίας όχι μόνο θα είναι απαράδεκτες, αλλά και θα έχουν υψηλό οικονομικό και πολιτικό τίμημα, αναφέρει το κείμενο. οι χώρες της ΕΕ πρέπει να παραμείνουν έτοιμες να συμφωνήσουν γρήγορα για την επιβολή αυστηρών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων κατά της ρωσικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση άμεσων απειλών, αντί να περιμένουν να πραγματοποιηθεί άλλη μια εισβολή πριν από την ανάληψη δράσης.

Οποιαδήποτε νέα δέσμη κυρώσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει Ρώσους αξιωματικούς του στρατού ξηράς και του ναυτικού που εμπλέκονται στο σχεδιασμό μιας πιθανής εισβολής, καθώς και τον άμεσο κύκλο και τους ολιγάρχες του στενού περιβάλλοντος Ρώσου Προέδρου και τις οικογένειές τους. Θα πρέπει επίσης να συνεπάγεται το πάγωμα χρηματοοικονομικών και υλικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT, στόχευση τομέων που είναι σημαντικοί για τη ρωσική οικονομία, καθώς και τη διατάραξη της χρηματοδότησης των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού της χώρας.

Μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από την ΕΕ να λάβει αξιόπιστα μέτρα για να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και να επιδείξει ισχυρότερη ενεργειακή αλληλεγγύη προς την Ουκρανία. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω της στενότερης διασύνδεσης των ενεργειακών υποδομών της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Το ψήφισμα ζητά να μην τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream 2, ανεξάρτητα από το αν σε επιμέρους σημεία πληροί τις διατάξεις της οδηγίας της ΕΕ για το φυσικό αέριο.

Οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός πρέπει να τηρούνται

Το Κοινοβούλιο καλεί επίσης τη Ρωσία και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να τηρήσουν τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές καλούν τη Ρωσία να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη λεγόμενη Τετράδα της Νορμανδίας (με εκπροσώπους της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας) που αποσκοπεί στον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ντονμπάς. όπως και στην Τριμερή Ομάδα Επαφών, καθώς και να εφαρμόσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, ιδίως στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το ψήφισμα εκφράζει επίσης την πλήρη υποστήριξή του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπορέλ: Η Ρωσία πρέπει να αποκλιμακώσει και να αποφύγει επιθετικές ενέργειες

Μπορέλ: Η Ρωσία πρέπει να αποκλιμακώσει και να αποφύγει επιθετικές ενέργειες

Γερμανία: Ο αγωγός αερίου Nord Stream 2 δεν θα πιστοποιηθεί πριν από τα μέσα του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider