Πολιτική | Ελλάδα
14-12-2021 | 16:21

Άρχισε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς

Newsroom
Μοιράσου το
Άρχισε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Η πολιτική στόχευση και η στρατηγική μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα και τα εργαλεία έτσι ώστε όλες οι Περιφέρειες, όλοι οι Δήμοι και όλα τα μοναδικού κάλλους γεωγραφικά σημεία της χώρας μας, να αναπτύξουν το τουριστικό τους προϊόν» τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τους «Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς» από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Με τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού θα προσελκύουμε ταξιδιώτες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου προς όφελος της ελληνικής οικογένειας» είπε ο κ. Κικίλιας σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν πρότυποι τουριστικοί προορισμοί ολοκληρωμένης διαχείρισης, δηλαδή οργανισμοί διαχείρισης και προώθησης του προορισμού και να υπάρξουν και παρατηρητήρια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Όπως εξήγησε, με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να προβληθούν καλύτερα οι προορισμοί, «να προσελκύσουν ταξιδιώτες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου σε ένα μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, προς όφελος των ανθρώπων οι οποίοι ως επάγγελμα ή μέσω μιας οικογενειακής επιχείρησης ασχολούνται με τον τουρισμό».

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού «θα χρησιμοποιήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούμε να έχουμε, προκειμένου αυτοί οι προορισμοί να προβληθούν. Και αυτά είναι εργαλεία τα οποία μπορούν να ενώσουν και να συνθέσουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Επιμελητήρια, τα ξενοδοχεία, τον ιδιωτικό τομέα, τους τουριστικούς πράκτορες, τα tour operators, τις αεροπορικές εταιρίες, όλους τους φορείς οι οποίοι ενδιαφέρονται πραγματικά και εμπλέκονται στο τουριστικό προϊόν, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και το εμπόριο που είναι σημαντικό, αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού προϊόντος».

Για τις ιαματικές πηγές, είπε ότι δεν τις παίρνουμε από τους Δήμους. «Οι Δήμοι πρέπει να μπορέσουν να τις αναπτύξουν, αλλιώς, πάλι με μετοχολόγιο το οποίο ανήκει 100% στο ελληνικό Κράτος και στους Δήμους, να περάσουν τις ιαματικές πηγές σε αυτή την ανώνυμη εταιρεία. Η εταιρεία έγινε έπειτα από διαβούλευση με την ΚΕΔΕ και συμφώνησαν όλοι οι Δήμοι προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν. Το ζητούν και πάρα πολλοί εγχώριοι και εξωχώριοι επενδυτές που θα ήθελαν να επιστρέψουν τις επενδύσεις τους στην τοπική κοινωνία».

Ακολούθως, ο κ. Κικίλιας είπε ότι το σχέδιο εντάσσεται σε μία οριζόντια στρατηγική ανάπτυξης για να έρθει να επικαθίσει πάνω σε αυτό, όπως έχει προβλέψει η ελληνική κυβέρνηση, το Ταμείο Ανάκαμψης, το RRF, με 320 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν σε μαρίνες, λιμάνια, χιονοδρομικά κέντρα, ιαματικές πηγές, πρόσβαση των ΑμεΑ σε παραλίες και κέντρα, ψηφιοποίηση των βασικών δομών του τουρισμού, όπως του ΕΟΤ.

Σύντομα η επίλυση του προβλήματος της πρόσβασης στο Ναυάγιο της Ζακύνθου

Απαντώντας σε σχετικές αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο κ. Κικίλιας είπε ότι «σε άμεσο χρονικό διάστημα θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα του ναυαγίου στη Ζάκυνθο και θα καταστεί βιώσιμο, υψηλής ποιότητας τουριστικό προϊόν». Όπως είπε, είναι ένα πρόβλημα που κληρονομείται εδώ και πολλά - πολλά χρόνια, που οι αρμόδιοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιποί φορείς στη Ζάκυνθο δεν μπόρεσαν να λύσουν. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, καλείται κεντρικά η οργανωμένη Πολιτεία να βρει έναν τρόπο να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα. Έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές από ατυχήματα στην περιοχή. Το ναυάγιο, ένας δημοφιλής προορισμός, ο νούμερο 2 πιο φωτογραφημένος προορισμός στην Ελλάδα, είναι μη προσβάσιμος επί δύο χρόνια και κινδυνεύουν και οι τουρίστες και οι κάτοικοι του νησιού».

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «θα κάνω ό,τι ανθρωπίνως μπορεί να γίνει και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, νομοθετώντας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή του ναυαγίου και να μην κινδυνεύει κανένας συμπολίτης μας, ούτε ταξιδιώτης. Να είναι το ναυάγιο τουριστικό προϊόν βιώσιμο και πολύ υψηλής ποιότητας. Στο άμεσο χρονικό διάστημα και μόλις είμαστε έτοιμοι θα ενημερωθείτε για τον τρόπο με τον όποιον αυτό θα γίνει» είπε στην επιτροπή ο κ. Κικίλιας σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει «με διαφάνεια, καθαρότητα, με πρόγραμμα, οργανωμένα και αποτελεσματικά. Και σε καμία περίπτωση δεν θα προσβάλλει ούτε το νησί, ούτε την παράδοσή του, ούτε τους κατοίκους του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Δίνουμε ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη

MUST READ

Κικίλιας: Άρρηκτα συνδεδεμένες με τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας η αύξηση του τουρισμού